Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουν-2014 18:33

  ΚΕΠΕ: Στο 0,5% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο 0,5% αναμένεται να διαμορφωθεί ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το έτος 2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υποδείγματος του Κέντρου Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί οριακά υψηλότερα, στο 0,6%.

  Όπως αναφέρει η μελέτη του ΚΕΠΕ, η εν λόγω πρόβλεψη καταδεικνύει ότι το έτος 2014 θα αποτελέσει το έτος μετάβασης από τη μακροχρόνια ύφεση, η οποία είχε ξεκινήσει το 2008, σε καθεστώς ανάπτυξης. Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από τις εκτιμήσεις θετικών ρυθμών μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, και δεν βασίζεται απλά και μόνο σε προβλέψεις για ένα ή δύο μεμονωμένα ή/και αποσπασματικά θετικά τρίμηνα. 

  Ειδικότερα, η εκτιμώμενη τριμηνιαία εξέλιξη των ρυθμών μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ, ως προς τα αντίστοιχα τρίμηνα του προηγούμενου έτους, καταγράφει την τελευταία αρνητική τιμή ύψους -0,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2014, και, μετέπειτα, ανοδική πορεία από 0,1% στο δεύτερο σε 1,0% στο τρίτο και 1,4% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

  Η εκτιμώμενη έναρξη περιόδου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία εντός του 2014 αντανακλά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί αναφορικά με την εξισορρόπηση των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών, τη σταθεροποίηση των συνθηκών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, την προώθηση καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, που είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση του εγχώριου οικονομικού κλίματος και την ενδυνάμωση της αξιοπιστίας της χώρας.

  Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ η ανοδική πορεία του πραγματικού ΑΕΠ εντός του 2014 μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω μέσω της ανάκαμψης των επενδύσεων, στη βάση της επιπλέον βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και της αποκατάστασης των συνθηκών ρευστότητας και χρηματοδότησης, της αύξησης των εξαγωγών αγαθών, μέσω της ενδυνάμωσης της εξωστρέφειας και της εκτιμώμενης μεγαλύτερης συμβολής των εξαγωγών υπηρεσιών, κυρίως μέσω του τουρισμού, αλλά και της ήδη διαφαινόμενης ανάσχεσης της ιδιαίτερα αρνητικής δυναμικής που χαρακτήριζε μέχρι πρόσφατα την αγορά εργασίας.

  Ωστόσο, όπως αναφέρει η μελέτη του ΚΕΠΕ προς την αντίθετη κατεύθυνση μπορούν όμως να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικοί παράγοντες, όπως η κρίση στην Ουκρανία, αλλά και τυχόν εγχώριες πολιτικές εξελίξεις που θα λειτουργήσουν ανασταλτικά, σηματοδοτώντας καθυστερήσεις και αγκυλώσεις αναφορικά με την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

  Παράλληλα προσθέτει ότι η συνεχιζόμενη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος καταδεικνύει τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της χώρας και επιβεβαιώνει την εκπλήρωση της βασικής δέσμευσης απέναντι στους δανειστές της, που θα οδηγήσει, μετά το καλοκαίρι και την επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, σε αποφάσεις σχετικά με την ελάφρυνση του βάρους του δημοσίου χρέους της χώρας. Όμως για να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και τελικά να διατηρηθεί στα επίπεδα που προβλέπει το πρόγραμμα σταθεροποίησης της χώρας, θα πρέπει οι κυβερνώντες να είναι φειδωλοί τόσο στο μοίρασμα των «κοινωνικών μερισμάτων», όσο και στις παροχές σε κοινωνικές ομάδες με σημαντικά πολιτικά ερείσματα (όπως αγρότες, ένστολοι κ.ά), αλλά και στις υποσχέσεις για περαιτέρω παροχές στο άμεσο μέλλον.

  * Δείτε τη μελέτη του ΚΕΠΕ στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων