Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουν-2014 15:44

  HSBC: "Βλέπει" χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης 2,4% της παγκόσμιας οικονομίας φέτος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας υποβάθμισε εκ νέου η HSBC. Ο οίκος αναμένει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 2,4% φέτος, από 2,6% που είχε εκτιμήσει τρεις μήνες πριν και πολύ κάτω από το εύρος του 3,5%-4% που ανέμενε πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

  Στην έκθεση Macro Global Economics για το γ’ τρίμηνο του 2014, η HSBC σημειώνει ότι παρότι οι προοπτικές σε κάποιες χώρες –πιο εμφανώς σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία- έχουν βελτιωθεί, υποβαθμίζει σημαντικά τις εκτιμήσεις της για άλλες χώρες –ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Ρωσία. Ενώ ο πληθωρισμός συνολικά παραμένει σχετικά σταθερός, ο οίκος εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για το outlook της Ευρωζώνης, όπου η Σουηδία και η Ελβετία βρίσκονται ήδη σε στάδιο αποπληθωρισμού, με την υπόλοιπη Ευρωζώνη να τις πλησιάζει. Το σημείο-κλειδί, σύμφωνα με την HSBC, είναι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, δεδομένης της διογκούμενης αβεβαιότητας στο Ιράκ. Ωστόσο, ο αντίκτυπος είναι πιθανότερο να γίνει αισθητός στην ανάπτυξη παρά στον πληθωρισμό, ειδικά για τις αναδυόμενες οικονομίες που παρουσιάζουν ήδη αδύναμο ισοζύγιο πληρωμών. 

  Εστιάζοντας στην Ευρωζώνη, η HSBC σχολιάζει πως η προσδοκώμενη επιτάχυνση της ανάπτυξης απέτυχε να έρθει στο α’ τρίμηνο. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε από 0,3% σε βάση τριμήνου στο Q4, σε 0,2% στο Q1 παρά τις ισχυρές επιδόσεις της Γερμανίας και σε μικρότερο βαθμό της Ισπανίας. Ο οίκος εκτιμά πως οι αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών πιθανώς θα εξομαλυνθούν ελαφρώς στο β’ τρίμηνο, επισημαίνει ωστόσο πως η ανάπτυξη εκτός Γερμανίας παραμένει αδύναμη και ο πληθωρισμός απρόσμενα χαμηλός.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων