Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουν-2014 15:36

  Moντέλο... χρεοκοπίας για χώρες της ευρωζώνης προτείνει το ZEW

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - 16:25

  Κορυφαίο γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο προτείνει ένα μοντέλο που θα επιτρέπει στα δοκιμαζόμενα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, επαναφέροντας έτσι στο προσκήνιο του διαλόγου ένα ευαίσθητο ζήτημα που έχει διχάσει τις απόψεις στη ζώνη του ευρώ.

  Όπως αναφέρει το Reuters, oι συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των υπερχρεωμένων Ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Ελλάδα που έχει διασωθεί δύο φορές, έχουν κοπάσει, καθώς η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει αμβλυνθεί και το κόστος δανεισμού για τις χώρες της ζώνης του ευρώ έχει μειωθεί, για ορισμένες σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

  Σήμερα, το ZEW, ένα ινστιτούτο που εκδίδει έναν στενά παρακολουθούμενο δείκτη για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εκμεταλλεύθηκε αυτήν την ηρεμία που επικρατεί προκειμένου να διατυπώσει μια ιδέα πολύ ευαίσθητη για να έχει αντιμετωπιστεί στο απόγειο της κρίσης.

  «Πρέπει να βρεθούν σε μια κατάσταση όπου η αναδιάρθρωση των κρατικών ομολόγων δεν καταλήγει στην καταστροφή» δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη, ο Clemens Fuest, ο επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW).

  «Χρειαζόμαστε αξιόπιστη διαδικασία χρεοκοπίας».

  Η ιδέα είναι ιδιαίτερα φορτισμένη διότι πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η χρεοκοπία από κράτη της ευρωζώνης των 18, θα έβλαπτε το ενιαίο νόμισμα. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η περιοχή θα παραμένει ενωμένη ώστε το ένα μέλος να υποστηρίζει το άλλο στις δυσκολίες. Η εγκαθίδρυση ενός συστήματος που θα επιτρέπει σε χώρες να χρεοκοπήσουν, θα συνέθλιβε αυτές τις ελπίδες, σχολιάζει το Reuters.  

  Παρότι ο Fuest, δήλωσε ότι το σχέδιο θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο στο μακρινό μέλλον, το 2025 για παράδειγμα, η ιδέα μπορεί να συγκεντρώσει ρεύμα και να διαμορφώσει την αντίδραση σε περίπτωση που μια χώρα όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία, αντιμετωπίσουν προβλήματα στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, σημειώνει το Reuters.

  Υπό το πλάνο αυτό, μια δοκιμαζόμενη χώρα θα μπορεί να υποβάλει αίτημα βοήθειας από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism  - ESM).

  Ο ESM, εν συνεχεία θα γίνει τριετή προθεσμία στη χώρα για να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της. Αν αυτό αποτύχει, ο ESM, θα ξεκινά διαπραγματεύσεις με τους κατόχους κρατικών ομολόγων της εν λόγω χώρας, επιβάλλοντας απώλειες και περιορίζοντας αυτό το συσσωρευμένο έως και στο 60% του ΑΕΠ της χώρας.

  Ωστόσο, επισημαίνει το Reuters, είναι ασαφές το εάν η ιδέα του Fuest θα κερδίσει την υποστήριξη του Βερολίνου.
  O Fuest καταλήγει ότι ενώ η επονομαζόμενη βιώσιμη διαδικασία χρεοκοπίας θα είναι πρακτική για μικρότερες χώρες, θα αποδειχθεί δύσκολο να χρησιμοποιηθεί για μεγάλα κράτη όπως η Ιταλία.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων