Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουν-2014 15:16

  Χ.Σταϊκούρας: Σύντομα οι ρυθμίσεις για ένστολους, αναζητούνται οι πιστώσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:16

  Σύντομα θα έρθουν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τους ένστολους, ανέφερε από τη Βουλή ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά πρόσθεσε ότι.. αναζητούνται οι πιστώσεις και θα πρέπει να εξεταστούν τρόποι κάλυψης του δημοσιονομικού κενού. Το κόστος υπολογίζεται σε 650 εκατ. ευρώ (420 εκατ. ευρώ αναδρομικά σε εν ενεργεία και 130 εκατ. ευρώ αναδρομικά συντάξεων αποστράτων).

  Κατόπιν αυτών των διαβεβαιώσεων το Α’ θερινό τμήμα της Βουλής, υπερψήφισε την τροπολογία της κυβέρνησης να δοθούν αναδρομικές αυξήσεις στους δικαστές εφαρμόζοντας σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

  Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι ειδικά για τους ένστολους:
  -Δεν εφαρμόστηκαν, κατόπιν διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, ψηφισμένες περικοπές στο μισθολόγιό τους.

  -Έλαβαν εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση, με την καταβολή του «κοινωνικού μερίσματος», ως αποτέλεσμα της υπερκάλυψης των δημοσιονομικών στόχων της χώρας για το 2013.

  -Έχουν τύχει ευνοϊκών προϋποθέσεων, σε διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις, αναφορικά με τις διαδικασίες συνταξιοδότησής τους.

  Εξήγησε παράλληλα ότι με την τροπολογία για τους δικαστικούς, η κυβέρνηση συμμορφώνεται με την απόφαση 2013 από το δικαστήριο (μισθοδικείο), όταν κρίθηκε ότι διατάξεις του νόμου με τις οποίες επιβλήθηκαν περικοπές αντίκειται σε άρθρα του συντάγματος.

  Ωστόσο, εξήγησε η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε πέρυσι, το 2013 και έτσι παρείχε την ευκαιρία «έγκαιρα να προβλεφθεί η σχετική πίστωση και να περιληφθεί η σχετική δαπάνη για αποκατάσταση, ώστε να μην προκαλείται υπέρβαση των ανώτατων ορίων δαπανών στο Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε από το Βουλή το Μάιο του 2014».

  Αυτό δεν συμβαίνει στους ένστολους. όπως ανέφερε, «έπονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ρυθμίσεις που θα εναρμονίζονται με την απόφαση ΣτΕ που αφορά τους ένστολους. Ωστόσο προκειμένου να εκτελεστεί θα απαιτηθούν οι σχετικές πιστώσεις που δεν έχουν προβλεφθεί στην παρούσα φάση λόγο του ότι η απόφαση ήταν του 2014.

  Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι η κυβέρνηση «σε κάθε περίπτωση προκειμένου να καταβληθούν τα αναδρομικά στους ένστολους, εξετάζει τρόπους κάλυψης με διαφορετικούς τρόπους του δημοσιονομικού κενού που αναπόφευκτα δημιουργούνται. Η κυβέρνηση είναι συνεπής στις δεσμεύσεις και αίρει σταδιακά στρεβλώσεις και αδικίες που συντελέσθηκαν». 

  Τροπολογία για το παρακαταθηκών

  Επί της τροπολογίας που αφορά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Επιτροπή που συγκροτήθηκε από το ΥΠΟΙΚ μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ολοκλήρωσε και κατέθεσε το πόρισμά της, σύμφωνα με το οποίο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου 2014, υπάρχουν 36.172 αυτούσιες παρακαταθήκες. Επιπρόσθετα, χρήσιμα συμπεράσματα του πορίσματος είναι ότι:

  -Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η κήρυξη των αυτούσιων παρακαταθηκών ως αζήτητων και η παραγραφή τους απαιτεί την εξέταση καθεμίας παρακαταθήκης ξεχωριστά.

  -Δεδομένου του όγκου των ανεξόφλητων παρακαταθηκών, απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την εξέταση της συνδρομής ή μη των προϋποθέσεων της παραγραφής.

  "Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα του πορίσματος και προκειμένου να καταστεί δυνατή η αμεσότερη αξιοποίηση των κεφαλαίων παλαιών ανεξόφλητων παρακαταθηκών λόγω του μεγάλου όγκου αυτών, προτείνεται μια εφάπαξ νομοθετική ρύθμιση.

  Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, προβλέπεται  η παραγραφή υπέρ του Ταμείου όλων των ανεξόφλητων αυτουσίων και χρηματικών παρακαταθηκών (πλην αυτών που αφορούν αποζημιώσεις από απαλλοτριώσεις) που έχουν συσταθεί προ 25ετίας με την προηγούμενη τήρηση διαδικασιών δημοσιότητας προς ενημέρωση οποιουδήποτε τυχόν αξιώνει δικαίωμα επί αυτών".

  Δ. Καδδά
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων