Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουν-2014 09:44

  Η "άλλη" πολιτική πίσω από τις διαφωνίες για την επιλογή Juncker στην Κομισιόν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Αγγέλη

  Η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου, συνήθως τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύεται προάγγελος σημαντικών αλλαγών.

  Αυτή που αρχίζει σήμερα το βράδυ είναι πολύ πιθανό να υπερβεί σε… στόχους τις προηγούμενες, καθώς η “συγκυρία” της επιλογής προσώπων όπως π.χ. ο πρόεδρος της Κομισιόν, λόγω των ευρωεκλογών που προηγήθηκαν, συνδέεται άμεσα πλέον με την πρόκληση αλλαγών στην πολιτική με την οποία η Ευρώπη απαντά μέχρι σήμερα στην κρίση.

  Οι διαφωνίες γύρω από το αν ο κ. Juncker θα επιλεγεί για την θέση αυτή και η σκληρή άρνηση της Βρετανίας, ασφαλώς έχουν κερδίσει την προσοχή όλων και θα αποτελούν μέχρι την τελευταία στιγμή το “καυτό” θέμα της συνάντησης.

  Όμως όλοι γνωρίζουν ότι πίσω από την αντιπαράθεση για την επιλογή των προσώπων, κρίνεται το αν η Ευρωζώνη θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής με βασικό άξονα τη μείωση των χρεών με σκληρή λιτότητα ή αν η υιοθέτηση πολιτικών “χαλάρωσης” θα επιχειρήσει να μετατοπίσει την πολιτική στην κατεύθυνση της ανάκαμψης μέσα από… περισσότερο “κρατικό” χρέος.

  Το ενδιαφέρον είναι ότι η εναλλακτική γραμμή, αυτή της “ανάκαμψης” με περισσότερο κρατικό χρέος, κρύβει πίσω της την “αμοιβαιοποίηση” του χρέους, δηλαδή περισσότερη ενοποίηση της Ευρώπης. Και αυτό η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να το δεχθεί. Γι΄ αυτό χρειάζεται ανθρώπους σαν τον Juncker που να μπορούν αποδεδειγμένα να κινούνται επί ξυρού ακμής οδηγώντας την Ευρωζώνη για αρκετό καιρό ακόμα σε ένα μονοπάτι προσεκτικής, βήμα το βήμα δημοσιονομικής σύγκλισης. Ένα μονοπάτι, που όπως έδειξαν οι ευρωεκλογές, οι Ευρωπαίοι δύσκολα θα το ακολουθήσουν...

  Σ΄ αυτό το “μέτωπο”, Γαλλία και κυρίως Ιταλία είναι έτοιμες να δεχθούν πρόσωπα σαν τον Juncker στην προεδρία της Κομισιόν, αρκεί η κα Merkel να δώσει σε αντάλλαγμα κάποιες παραχωρήσεις που να σώζουν τα προσχήματα στην διατήρηση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Προσαρμογής, αλλά ταυτόχρονα να αφήνουν κάποια παράθυρα χαλάρωσης στην “εθνική” οικονομική πολιτική. Όπως για παράδειγμα την απάλειψη μέρους των δημόσιων επενδυτικών δαπανών από το έλλειμμα. Η συζήτηση είναι ανοικτή και μάλλον θα μείνει έτσι για μήνες ακόμα. Αρχίζει όμως, αναμφίβολα, αύριο στην Σύνοδο Κορυφής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων