Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουν-2014 09:38

  Εξετάσεις κάθε μήνα στα Εurogroup για τον ΥΠΟΙΚ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το Eurogroup έχει φτιάξει το πρόγραμμα του β΄ εξαμήνου και ενώ για τα υπόλοιπα κράτη προβλέπεται ένα «ραντεβού» για την αξιολόγησή τους (σημ. προ ή μετά μνημονίου) η Ελλάδα είναι παρούσα σε κάθε συνάντηση έως και το Νοέμβριο για το ίδιο θέμα: την 5η αξιολόγηση η οποία -βάσει τουλάχιστον προγράμματος- θεωρείται ήδη δεδομένο ότι θα αργήσει.

  Η έναρξη -προς το παρόν- τοποθετείται το Σεπτέμβριο, αλλά όπως σημειώνουν κοινοτικοί κύκλοι όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει τον Ιούλιο: αν η κυβέρνηση καταφέρει, έστω και με την μικρή «πίστωση χρόνου» που ζήτησε να αποδείξει ότι θα φέρει σε πέρας τα 12 προαπαιτούμενα και τα υπόλοιπα μέτωπα.

  Το πρώτο πρόκριμα είναι το Eurogroup της 7ης Ιουλίου όπου ο νέος ΥΠΟΙΚ πλέον δεν θα «συστηθεί» αλλά θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. «Θα περάσει δύσκολες στιγμές» αναφέρουν κοινοτικές πηγές που παρακολουθούν στενά την ελληνική επικαιρότητα εξηγώντας ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις και απαντήσεις τόσο για το ζήτημα που έχει προκληθεί για τα ειδικά μισθολόγια, όσο και για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων μετά και την αποχώρηση της ΕΥΔΑΠ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ήδη έχει αναθεωρηθεί από τα 3,5 δισ. ευρώ σε 1,5 δισ. ευρώ για φέτος προκαλώντας ισόποση «τρύπα» στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος ΥΠΟΙΚ ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη συνάντηση με στόχο να έχει έτοιμες απαντήσεις αλλά και να μπορέσει να αναδείξει την πρόοδο τόσο τη δημοσιονομική όσο και αυτή στα νομοσχέδια -ρυθμίσεις των τελευταίων ημερών (πχ ψήφιση χωροταξικού). Πρώτα στη λίστα είναι τα 6 προαπαιτούμενα του Ιουλίου για τα οποία έχει δεσμευθεί ρητά να είναι έτοιμα έως την προσεχή Τρίτη.

  «Οι δανειστές δεν τοποθετούνται, βρίσκονται σε στάση αναμονής και περιμένουν δείγματα γραφής» αναφέρουν κοινοτικοί κύκλοι. Το ίδιο ισχύει -αναφέρουν- και για την νέα ΓΓ Δημοσίων Εσόδων.

  «Το ζητούμενο δεν είναι το πρόσωπο αλλά το έργο που θα επιδείξει» επισημαίνουν. «Πρέπει να συνεχιστεί η φορολογική μεταρρύθμιση, να υπάρξουν αποτελέσματα στο εισπρακτικό πεδίο, στους ελέγχους» προσθέτουν. Και περιμένουν να «δουν» την κατάσταση αμέσως μετά το Eurogroup, στις 9 Ιουλίου όταν θα ξεκινήσει ο θερινός έλεγχος στην Αθήνα…

  Το πρόγραμμα των Eurogroup

  •7 Ιουλίου. 2ο θέμα η Ελλάδα για το «πρόγραμμα προσαρμογής-πορεία εφαρμογής»
  •12 Σεπτεμβρίου. Τρίτο θέμα για 5η επικαιροποίηση μνημονίου η Ελλάδα, αλλά και 5η επικαιροποίηση προγράμματος Κύπρου που καθώς δεν καθυστερεί στις αξιολογήσεις, μας… έφτασε.
  •13 Οκτωβρίου. 2ο θέμα η 5η επικαιροποίηση της Ελλάδας.
  •6 Νοεμβρίου. Και πάλι η Ελλάδα για την 5η επικαιροποίηση μαζί με την 6η επικαιροποίηση του προγράμματος της Κύπρου…

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων