Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιουν-2014 15:02

  Τουρκία: Επιβεβαίωσε το ΒΒΒ- η Fitch, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την οικονομία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ΒΒΒ- της Τουρκίας επιβεβαιώνει η Fitch Ratings με το outlook να είναι «σταθερό». Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η Τουρκία είχε να αντιμετωπίσει την νευρικότητα των επενδυτών στην περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, καθώς η αποστροφή ρίσκου παγκοσμίως, μαζί με την αβεβαιότητα για την μελλοντική κατεύθυνση της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής, συνέπεσε με τις υψηλές εσωτερικές πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις.

  «Αυτά τα διπλά σοκ άσκησαν πτωτικές πιέσεις στην τουρκική λίρα, εκθέτοντας τα όρια της ικανότητας των τουρκικών αρχών να υπερασπιστούν το νόμισμα, διατηρώντας παράλληλα την διεθνή ρευστότητα», αναφέρει η Fitch Ratings.

  Προσθέτει ακόμη ότι η διαχείριση της μακροοικονομικής πολιτικής έχει βελτιωθεί με τον καιρό, αποτυπώνοντας το ρίσκο μιας οικονομικής «απότομης προσγείωσης» αντίστοιχο με το 2011 ή το 2009. Ωστόσο, η οικονομία παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη και η Fitch κρίνει ότι η συνοχή και η προβλεψιμότητα της μακροοικονομικής πολιτικής θα είναι μικρότερη στην Τουρκία από ό,τι σε ορισμένες αναδυόμενες χώρες με την ίδια αξιολόγηση.

  Ακόμη, ο οίκος αξιολόγησης περικόπτει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, στο 2,5% από το 3,2% για το 2014, και στο 3,2% από το 3,8% για το 2015. Προσθέτει ωστόσο ότι η ανθεκτικότητα της Τουρκίας σε εξωτερικά σοκ δεν θα πρέπει να υποτιμάται. 

  «Η Τουρκία πέρασε με επιτυχία την κρίση της Lehman και της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη χωρίς να σταματήσει η ροή κεφαλαίων. Επιπλέον, η αναβάθμισή της τον Νοέμβριο του 2012 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο δυναμικό ρεκόρ δημοσιονομικής εξυγίανσης από το 2002 και στο σχετικά ισχυρό τραπεζικό σύστημα".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων