Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιουν-2014 13:15

  Χρ. Γιωρκάτζη: "Απαισιόδοξη" η πρόβλεψη τρόικας για την Κύπρο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η πρόβλεψη της τρόικας για την οικονομία που έγινε στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης είναι απαισιόδοξη, ανέφερε σήμερα η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, όπως μεταδίδει το StockWatch.

  Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΚΤ, σημείωσε ότι η μείωση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε ετήσια βάση στο 4,1% σε αντίθεση με μείωση 5% που είχε καταγραφεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013. «Με βάση την εξέλιξη αυτή, η πρόβλεψη της τρόικας που έγινε στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, για συνολική μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2% κατά τη διάρκεια του 2014, φαίνεται να είναι μάλλον απαισιόδοξη», είπε.

  Σύμφωνα με το StockWatch, ανέφερε ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο το πρώτο τρίμηνο του 2014 κατέγραψε έλλειμμα της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ, και παραμένει εντός των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος προσαρμογής. «Σημειώνεται, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός του 2014 στοχεύει σε πιο γρήγορη υλοποίηση μέρους της επιπρόσθετης δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται κατά τα έτη 2015-2018 σύμφωνα με το μνημόνιο συναντίληψης. Στόχος είναι να επιτευχθεί και να διατηρηθεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4% του ΑΕΠ, έτσι ώστε το δημόσιο χρέος να οδηγηθεί σε μια σταθερά καθοδική και βιώσιμη πορεία», σημείωσε.

  Είπε ότι η επιδείνωση του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ήταν μικρότερη σε σχέση με την αρχική εκτίμηση της τρόικας. «Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά αναμενόταν μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 8,7% σε πραγματικούς όρους, η μείωση περιορίστηκε τελικά στο 5,4%. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί για το 2013, όχι μόνο έχουν επιτευχθεί, αλλά έχουν υπερκαλυφθεί, αντικατοπτρίζοντας, μεταξύ άλλων, και τη συνετή υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού».

  Τόνισε ότι μέχρι τώρα η πορεία υλοποίησης του προγράμματος θεωρείται πετυχημένη και προδιαγράφεται ευοίωνη πορεία για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. «Ο δρόμος ωστόσο, είναι μακρύς», τόνισε.

  Σημείωσε ότι το 2013 ήταν μία χρονιά που βρέθηκε μπροστά σε πρωτοφανείς καταστάσεις.

  «Το τραπεζικό σύστημα κλυδωνίστηκε συθέμελα, η εμπιστοσύνη του κοινού διαβρώθηκε, βιώσαμε μεγάλη μείωση των εισοδημάτων, τη συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων και τη σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημείωσε.

  Ο πληθωρισμός με βάση τον ΕΔΤΚ παραμένει σε αρνητικό έδαφος το 2014 ενώ οι τιμές μειώνονται με επιβράδυνση.

  Για την ανεργία, επεσήμανε ότι βρίσκεται σε ιστορικά επίπεδα.

  «Η επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Αντίθετα, επιβάλλουν τη συνέχιση της προσπάθειας με την ίδια ένταση και σύνεση μέχρι την πλήρη ανατροπή των συνεπειών της κρίσης. Ήδη οι διεθνείς αγορές στέλλουν τα πρώτα θετικά μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας και τις επιδιώξεις μας», τόνισε.

  Όσον αφορά τα αποτελέσματα της ΚΤ, ο λογαριασμός αποτελεσμάτων χρήσεως της Τράπεζας παρουσιάζει καθαρό πλεόνασμα χρήσεως €226,7 εκ. κατά το 2013, σε σχέση με καθαρό πλεόνασμα χρήσεως €111,6 εκ. κατά το 2012. Όπως προβλέπεται από τους περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου νόμους, ποσοστό ύψους 80% του καθαρού κέρδους της Τράπεζας μεταφέρεται στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας. Με βάση τη νομική αυτή πρόνοια, ποσό €181,4 εκ. έχει καταβληθεί στο πάγιο ταμείο για το 2013.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων