Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιουν-2014 10:11

  Ποιοι θα πληρώσουν τις δικαστικές ανατροπές σε μισθούς και εργασιακά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Κ. Οικονόμου

  Η τρόικα “είχε προειδοποιηθεί για το ενδεχόμενο αυτό”, δηλαδή για την πιθανότητα δικαστικών ανατροπών στις ρυθμίσεις που αφορούν σε μισθούς συντάξεις και εργασιακά. Αλλά τότε είχε κριθεί ότι “δεν χρήζει συνολικών αποφάσεων”, προκειμένου να αντιμετωπισθεί συνολικά το πρόβλημα, υποστηρίζει στο capital.gr, αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, αναφορικά με τον ορυμαγδό δικαστικών αποφάσεων που ανατρέπουν τον προϋπολογισμό δαπανών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 

  Τα “μεγέθη” όμως που προκύπτουν έχουν δημιουργήσει ένα διαρκώς διογκούμενο δημοσιονομικό πρόβλημα, το οποίο “δεν μπορεί πλέον να απορροφηθεί με ελάσσονος σημασίας διορθωτικές παρεμβάσεις” στον τομέα των δαπανών. Ενδεικτικά αναφέρεται πώς μόνο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των ένστολων δημιουργεί ενα επιπλέον κόστος της τάξης του μισού δισ. ευρώ. 

  Οι αποφάσεις που αφορούν στην επαναφορά των μισθών και συντάξεων των δικαστικών στα προ των περικοπών μεγέθη, επίσης δημιουργεί μια πρόσθετη “τρύπα” η οποία δεν μπορεί να κλείσει με τις ελαστικότητες που είχαν ενσωματωθεί σε κάποιους τομείς των εσόδων και των δαπανών.

  Το ερώτημα δεν είναι μόνο το πως θα καλυφθούν οι “τρύπες” αυτές λένε στο ΓΛΚ αλλά το πως αυτές οι τρύπες δεν θα επεκταθούν με νέες αποφάσεις που θα ανατρέπουν μισθολογικές ρυθμίσεις και σε άλλους τομείς απασχόλησης του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε μία συγκυρία όπου ο βασικός στόχος ήταν να εφαρμοσθούν οι περικοπές μισθολογικών δαπανών, όπου αυτές δεν είχαν υλοποιηθεί...

  Ο νέος Υπ. Οικονομικών κ. Χαρδούβελης φέρεται να έχει ζητήσει την συνδρομή των νομικών υπηρεσιών ώστε να ανακοπεί το κύμα των ανατροπών στο περιοριστικό μισθολογικό πλαίσιο των τελευταίων 18 μηνών και ετοιμάζεται να “προσθέσει” στο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων με την τρόικα. 

  Στο επιτελείο του όμως επικρατεί η εκτίμηση ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική παρά μόνο αυτή των “ισοδύναμων” μέτρων που θα αποκαταστήσουν την δημοσιονομική ισορροπία των στόχων... 

  Σε αυτήν την περίπτωση η λήψη νέων μέτρων ή το πλέον πιθανό η επέκταση και  παράταση (τουλάχιστον για μία διετία) των μέτρων που ισχύουν (προσωρινά), όπως για παράδειγμα η  “έκτακτη” ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διαφαίνεται ως το πλέον πιθανό. Η παράταση των “έκτακτων” μέτρων θα συνοδεύεται από την μετακύλιση για αργότερα στο μέλλον των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων που είχαν προαναγγελθεί σαν αποτέλεσμα της επίτευξης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως για παράδειγμα η επέκταση ευνοϊκών καθεστώτων ΦΠΑ (σε ακριτικές περιοχές και νησιά), το καθεστώς παρακράτησης του φόρου μισθών και συντάξεων, κ.α.

  Οι δικαστικές ανατροπές έχουν γίνει αισθητές όμως και σε άλλο μέτωπο με άμεσες οικονομικές συνέπειες όπως η απόφαση 2307/2014 με την οποία δικαιώνεται οι Ομοσπονδίες και η ΓΣΕΕ, που είχαν ζητήσει την κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την ακύρωση της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής των εργαζόμενων στη Διαιτησία, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών.
   
  Η απόφαση αυτή επαναφέρει την ισχύ της συλλογικής παρέμβασης από την πλευρά των συνδικάτων στις περιπτώσεις διαφωνίας με την εργοδοτική πλευρά και ανοίγει την δυνατότητα αμφισβήτησης τόσο της επέκτασης των ατομικών συμβάσεων εργασίας, όσο και εκείνων που έχουν επιβληθεί αλλά μπορούν πλέον να καταγγελθούν. Βέβαια όπως προκύπτει από την ίδια απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, “νομιμοποιούνται” μια σειρά αποφάσεων που έχουν οδηγήσει σε μειώσεις μισθών για τους κάτω των 25 ετών εργαζόμενους, κατάργησης επιδομάτων, κ.λ.π. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων