Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιουν-2014 10:01

  Επανέρχεται το "φάντασμα" της τρύπας 1 δισ. λόγω δικαστικών αποφάσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Επανέρχεται δριμύτερο τις τελευταίες ημέρες το «φάντασμα» των δικαστικών αποφάσεων που κρίνουν αντισυνταγματικές μνημονιακές παρεμβάσεις στις αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει το  1 δισ. ευρώ το «φέσι» αν η απόφαση για τους δικαστικούς επεκταθεί σε  ένστολους  και άλλα ειδικά μισθολόγια και… περιμένουν τα δουν τις καθαρογραμμένες αποφάσεις.

  «Θα δούμε τι θα κάνουμε» λένε κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας ότι πρέπει να φανεί από το σκεπτικό αν και με ποιόν τρόπο θα μπορέσουν να  ληφθούν οι «συμψηφιστικές ενέργειες» που προβλέπονται ως μνημονιακή δέσμευση. Εξηγούν ότι οι παρεμβάσεις προτείνεται να προέλθουν από τους ίδιους κλάδους - τομείς, ενώ δεν είναι απαραίτητο -ακόμη και αν υπάρξουν αποφάσεις- να γίνουν φέτος.

  Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η χθεσινή τροπολογία για τους δικαστικούς ήρθε με καθυστέρηση πέραν του 6μήνου για να προσαρμοσθεί το κράτος στην απόφαση του Μισθοδικείου του 2013. Επισημαίνουν επίσης ότι θα επιμείνει η κυβέρνηση σε «μπλόκο»… επιθυμιών διεύρυνσης αποφάσεων των δικαστικών σε «συνδεδεμένα» μισθολόγια, όπως ήδη έγινε χθες με δηλώσεις της κ. Βούλτεψη για μη αύξηση απολαβών Βουλευτών.

  Άλλες κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο και για «αδικίες» ανάμεσα στην δικαίωση των δικαστικών για τους οποίους υπάρχει τελεσίδικη απόφαση αλλά και για τη συνταγματικότητα των αποφάσεων για παράδειγμα στις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

  Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες πριν μέσω των FT o αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Χ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «αν τα ειδικά μισθολόγια ομαδοποιηθούν το κόστος για τον προϋπολογισμό μπορεί να ξεπεράσει τα 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ». Νομικοί κύκλοι ανέφεραν ότι  το μέγεθος του προβλήματος -αν υπάρξει τελικά τελεσίδικη απόφαση περί αντισυνταγματικότητας- θα φανεί όταν καθαρογραφούν οι αποφάσεις: τότε θα εξεταστούν, επισημαίνουν, τα περιθώρια για την αντικατάσταση των διατάξεων του νόμου  με άλλες που να μην έχουν πρόβλημα συνταγματικότητας αλλά που θα «φέρουν» περικοπές στους κλάδους αυτούς ώστε να μην υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις στην υπόλοιπη κοινωνία…

  Το ζήτημα απασχολεί έντονα τους δανειστές καθώς η κυβέρνηση στην τελευταία διαπραγμάτευση πέραν των δεσμεύσεων για λήψη μέτρων, είχε προβεί και σε διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επέκταση των αποφάσεων σε άλλους κλάδους. Αναμένεται να ζητηθούν πλέον εξηγήσεις στο Eurogroup της 7ης Ιουλίου αλλά και  από την τρόικα, στην κάθοδό της που προσδιορίζεται για τις 9 Ιουλίου.

  Χθες, οι εξελίξεις στο θέμα των ειδικών μισθολογίων και των αποφάσεων του ΣτΕ ήταν καταιγιστικές. Προκάλεσαν αντίδραση κύκλων του ΥΠΟΙΚ ότι «το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει συνολικά το θέμα της εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν προσφυγές κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων που δικαιώνονται».

  Τα γεγονότα

  *Με τροπολογία που κατέθεσε χθες  αργά το απόγευμα στη Βουλή το ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση συμμορφώνεται στην πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών. Η έκθεση ΓΛΚ προβλέπει ετήσια δαπάνη 69,56 εκατ. ευρώ και εφάπαξ δαπάνη 99,76 εκατ. ευρώ για αναδρομικά.

  *Προηγουμένως το ΥΠΟΙΚ με εγκύκλιό του διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούν σε ακύρωση διατάξεων της διοίκησης θα εφαρμόζονται μόνο για τους φορολογούμενους που έχουν προσφύγει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Αφορά  την εφαρμογή  δύο αποφάσεων του ΣτΕ  που χαρακτηρίζουν  παράνομη τη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης (πανεπιστημιακοί) και αλλοδαπής (Υπάλληλοι εργάζονται στο εξωτερικό).

  *Αλλά το ΣτΕ εξέδωσε και απόφαση για τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, όπου κινείται σε άλλο μήκος. Κρίνει συνταγματική τη κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων (μείωση αποδοχών, κατάργηση επιδομάτων κλπ) με εξαίρεση για τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία που κρίνεται αντισυνταγματική...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων