Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιουν-2014 08:32

  Σε υγεία και παιδεία τα κλεμμένα χρήματα από μίζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Αλέξανδρου Κλώσσα
   
  Στους Έλληνες φορολογούμενους, θέλει να επιστρέψει η κυβέρνηση τα κλεμμένα χρήματα από μίζες  και άλλες εγκληματικές ενέργειες κατά του Ελληνικού Δημοσίου, που προκύπτουν από τις έρευνες των δικαστικών αρχών.
   
  Ήδη στον ειδικό “κουμπαρά” που έχει φτιάξει το υπουργείο Οικονομικών έχουν συγκεντρωθεί 33,8 εκατ ευρώ και αυτά θα επιστραφούν μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης στα υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών.
   
  Το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρεται στην τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προβλέπει  ότι τα τέσσερα υπουργεία θα συντάσσουν αναλυτικές και κοστολογημένες προτάσεις, τις οποίες και θα υποβάλλουν στο υπουργείο Οικονομικών.
   
  Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίζει με απόφαση του τα ποσά που θα διανεμηθούν στα τέσσερα υπουργεία μέσω των εσόδων από προϊόντα εγκληματικών ενεργειών.
   
  Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα σημαντικό ποσό θα κατευθυνθεί στο υπουργείο Υγείας ώστε να καλύψει τις ανάγκες των ανασφάλιστων, ενώ το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για προγράμματα που θα έχουν σχέση με δράσης για την καταπολέμηση της ανεργίας.
   
  Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τα 33,8 εκατ ευρώ, είναι μόνο η αρχή, καθώς όπως σημειώνουν στα ποσά που έχουν μπει ήδη στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδας στον οποίο κατατίθενται ποσά υπέρ του Δημοσίου τα οποία προέρχονται από προϊόντα εγκληματικών ενεργειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου, θα προστεθούν σύντομα τουλάχιστον ακόμα 100 εκατ. ευρώ, από τις υποθέσεις που βρίσκονται σε διερεύνηση.
   
  Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς όπως λένε οι έρευνες αποδίδουν καρπούς και ο λογαριασμός θα συνεχίσει να γεμίζει, από τα χρήματα που αφορούν υποθέσεις με μίζες.
   
  Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως λένε, είναι οι έρευνα του ΣΔΟΕ η οποία είναι σε εξέλιξη και αφορά 30 απόστρατους αξιωματικούς οι οποίοι  λειτουργούσαν ως “σύμβουλοι” εταιριών που μετείχαν στους διαγωνισμούς για τα εξοπλιστικά προγράμματα.
   
  Ήδη οι έλεγχοι που έχει διενεργήσει το ΣΔΟΕ έχουν αποκαλύψει ότι στους λογαριασμούς των αποστράτων, βρέθηκαν ποσά από 500.000 ευρώ έως 50.000.000 ευρώ, τα οποία όμως δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους.

  Στον ίδιο “κουμπαρά” το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να βάλει και τα 36,8 εκατ. ευρώ τα οποία εντοπίστηκαν να λιμνάζουν αναξιοποίητα για χρόνια σε αδρανείς τραπεζικούς λογαριασμούς.

  Και σε αυτό το μέτωπο ο πρώτος έλεγχος των τραπεζών αποκάλυψε ότι στους αδρανείς λογαριασμούς που έχει παρέλθει εικοσαετία από την τελευταία κίνηση τους υπήρχαν περίπου 37 εκατ. ευρώ, ποσό που ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για περίπου 15 εκατ. ευρώ.

  Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, πρόθεση της  κυβέρνησης είναι και αυτά τα χρήματα από τις αδρανείς τραπεζικές καταθέσεις να επιστραφούν σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

  Πρόθεση της κυβέρνησης είναι με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν είτε από τις “μίζες” που θα επιστραφούν στο Δημόσιο είτε από τους αδρανείς τραπεζικούς λογαριασμούς, να χρηματοδοτηθούν ενέργειες που στόχο θα έχουν την καταπολέμηση της ανεργίας και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων σε καινοτόμες επιχειρήσεις και όχι να διατεθούν με τη μορφή επιδόματος, όπως ήταν για παράδειγμα το κοινωνικό μέρισμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων