Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Ιουν-2014 09:10

  Τα golden boys συνεχίζουν να "λεηλατούν" το δημόσιο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Αλέξανδρου Κλώσσα

  Εκτός ελέγχου μοιάζει να είναι ακόμα το μισθολόγιο σε αρκετά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία συνεχίζουν να αγνοούν τις διατάξεις των σχετικών νόμων.

  Έστω και αν εδώ και καιρό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ξεκινήσει ελέγχους για την εφαρμογή της ενιαίου μισθολογίου στις αποδοχές αλλά και στις πρόσθετες αμοιβές τόσο σε ΝΠΔΔ, όσο και σε ΟΤΑ και ΝΠΙΔ, τα αποτελέσματα είναι ακόμα πενιχρά.

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκτίμηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι ότι η ωφέλεια από τους ελέγχους που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν ξεπερνά τα 15 εκατ ευρώ.

  Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι από τους 95 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (55 ΝΠΙΔ και 40 ΝΠΔΔ), από τους ελέγχου έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής ότι στους φορείς με μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, το ενιαίο μισθολόγιο έχει εφαρμοστεί, χωρίς να έχουν εντοπιστεί μεγάλα προβλήματα.

  Τελείως διαφορετικής είναι όμως η εικόνα για τα ΝΠΙΔ. Σχεδόν στο σύνολο των ΝΠΙΔ έχουν εντοπιστεί “προβλήματα” στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και μάλιστα ορισμένα από αυτά ιδιαίτερα σημαντικά.

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί διαφορές αμοιβών που φτάνουν ακόμα και το 35% μεταξύ υπαλλήλων των ΝΠΙΔ και άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου που διαθέτουν τα ίδια προσόντα (προϋπηρεσία και οικογενειακή κατάσταση).

  Ως αποτέλεσμα αυτών των διαπιστώσεων είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΛΚ να έχουν ζητήσει από τις διοικήσεις των φορέων να προχωρήσουν άμεσα στη διόρθωση των παραλείψεων που έχουν εντοπιστεί από τους ελέγχους, είτε ακόμα και να γίνει εξολοκλήρου ορθή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου όπου έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλείσεις.

  Μέχρι τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΛΚ έχουν διεξάγει δέκα επιτόπιες επιθεωρήσεις σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ελέγχοντας την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές από το ΓΛΚ, προς το παρόν ο ρόλος των αρμόδιων υπηρεσιών έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα ώστε τα ΝΠΙΔ να εφαρμόσουν σωστά το ενιαίο μισθολόγιο.

  Οι ίδιες πηγές πάντως δεν αποκλείουν σε δεύτερο στάδιο να εξεταστεί εάν σε κάποιες περιπτώσεις θα ζητηθεί η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

  Πάντως όπως αναφέρουν από το ΓΛΚ, πέραν των ποσών που εξοικονόμησαν για τον κρατικό προϋπολογισμό, σημαντικό αποτέλεσμα επιφέρει και η διακοπή των μη σύννομων πληρωμών η οποία επιφέρει μείωση της δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού προς ΟΤΑ και ΝΠΔΔ.

  Στο εξής πάντως όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνεται σε σταθερή βάση σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέσω της τακτικής συλλογής και επεξεργασίας των μισθολογικών δεδομένων από όλους τους φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια εξορθολογισμού του μισθολογίου στο Δημόσιο.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ