Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Ιουν-2014 19:14

  Το δημόσιο θα πληρώνει με φόρο από την πρώτη ημέρα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όπως οι… κοινοί θνητοί πληρώνουν με τόκο από την πρώτη ημέρα της οφειλή τους έτσι και το Ελληνικό Δημόσιο, όταν υφίσταται δικαστική ήττα, τότε θα πληρώνει με τόκο που μετράει από την πρώτη ημέρα που κατατέθηκε η προσφυγή σε βάρος του. Δηλαδή με τις δυο αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας (2190 και 2191/2014), το δημόσιο χάνει το χαριστικό διάστημα που δεν τοκιζόταν η οφειλή του και εκτεινόταν, καθ΄όλη την διάρκεια της δικαστικής αντιδικίας και επιπλέον 6 μήνες μετά την κοινοποίηση της τελεσίδικης αποφασης.

  Πρακτικά αυτό σημαίνει ή την καταβολή αρκετών επιπλεον χρημάτων στους πολίτες από το κράτος, ή την επίσπευση της διαδικασίας πληρωμής τους για να μην τα΄ρεχει ο φόρος του 6% με τον οποίο (χαριστικά επίσης, αφού οι ιδιώτες πληρώνουμε μεγαλύτερο φόρο όταν οφείλουμε στο δημόσιο) τοκίζονται οι οφειλές του δημοσίου.

  Χάνει το νεκρό... διάστημα

  Ουσιαστικά η δικαιοσύνη αποφάσισε πως κατά την επιστροφή άμεσων ή έμμεσων φόρων, τελών και προστίμων, από το Ελληνικό δημόσιο προς φορολογούμενο ο τόκος 6% αρχίζει να τρέχει από την ημέρα κατάθεσης της σχετικής προσφυγής στα δικαστήρια και όχι έξι μήνες μετά την κοινοποίηση της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης που δικαίωνει τον πολίτη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., όπως προβλέπει η νομοθεσία.

  Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η σχετική πρόβλεψη των νόμων 1473/1984 και 2120/1993 που καθορίζει το χρόνο τοκοφορίας της επιστροφής του φόρου που από τον φορολογούμενο στην Δ.Ο.Υ.

  Η αποφαση στηρίζεται στο γεγονός ότι η παράλειψη αυτή «έχει ως συνέπεια την μη προσήκουσα αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας του αχρεωστήτως καταβαλόντος τον φόρο» (σ.σ.: φορολογούμενο)... Η επίμαχη ρύθμιση, που αφήνει ακάλυπτο μακρό χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο φορολογούμενος υφίσταται μη νομίμως περιουσιακή ζημία και του οποίου χρονικού διαστήματος η διάρκεια εξαρτάται από γεγονότα που ευρίσκονται εκτός του πεδίου επιρροής του, όπως είναι ο χρόνος συζητήσεως της υποθέσεως και της δημοσίευσης και κοινοποίησεως της αποφάσεως, είναι ασύμβατη τόσο με το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημοσίων βαρών, όσο και με το άρθρο 17 παράγραφος 1 του Συντάγματος και το άρθρο 1 του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ περί προστασίας της ιδιοκτησίας». Κατόπιν αυτών αναφέρουν οι δικαστές η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση είναι «ανίσχυρη».

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ