Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Ιουν-2014 09:20

  Εξετάζεται επιστροφή κοινωνικού μερίσματος από τους ένστολους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Αλέξανδρου Κλώσσα

  Θέμα επιστροφής από τους ένστολους του κοινωνικού μερίσματος που τους δόθηκε τον περασμένο Μάιο, ανοίγει στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων και όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να πάρει πίσω από τους ένστολους το κοινωνικό μέρισμα που έλαβαν προεκλογικά, καθώς πλέον δεν τίθεται θέμα περικοπών για τους ένστολους και άρα οικονομικής ενίσχυσης μέσω του κοινωνικού μερίσματος.

  Όπως εξηγούσαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενημερωθούν για το ακριβές περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ για τους ένστολους, ώστε να μάθουν το σκεπτικό της απόφασης και να κριθεί το εύρος εφαρμογής της.

  "Βέβαια και τίθεται θέμα επιστροφής του κοινωνικού μερίσματος, από κατηγορίες ένστολων, οι οποίες μετά την απόφαση του ΣτΕ αλλάζουν μισθολογικό κλιμάκιο" είπε στο Capital.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε "ακόμα είναι πολύ νωρίς να πούμε αν μιλάμε για το σύνολο των δικαιούχων ή απλά για ένα μέρος αυτών, καθώς δεν ξέρουμε πόσους θα επηρεάσει η απόφαση του ΣτΕ"

  Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο "γραμμές" αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις στο θέμα του κοινωνικού μερίσματος που έχουν λάβει ήδη οι ένστολοι.

  Η πρώτη αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να ανοίξει αυτή τη στιγμή νέα κόντρα με τους ένστολους ζητώντας να επιστρέψουν το κοινωνικό μέρισμα που έλαβαν. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα φανεί ως εκδικητική και θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των ένστολων.

  Η δεύτερη άποψη που εκφράζεται από αρκετούς είναι ότι από τη στιγμή που οι ένστολοι κέρδισαν μέσω του ΣτΕ την επιστροφή των αποδοχών που είχαν ήδη καταβληθεί σε αυτούς αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012, τότε θα πρέπει να ζητηθεί από τους δικαιούχους να επιστρέψουν το κοινωνικό μέρισμα και το ποσό που θα εξοικονομηθεί να κατευθυνθεί σε άλλες αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

  Ωστόσο, ακόμα στο οικονομικό επιτελείο κρατούν στάση αναμονής περιμένοντας το σκεπτικό της απόφασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αφορά όλους τους βαθμούς ή μόνο σε όσους οι περικοπές χαρακτηρίζονται αναντίστοιχες του ρόλου τους.

  Εάν η απόφαση δεν αφορά το σύνολο των ένστολων, αλλά μόνο ειδικές κατηγορίες εκτιμούν ότι οι μισθολογικές απολαβές των χαμηλόβαθμων δεν θα επηρεαστούν, άρα δεν θα υπάρξει και θέμα επιστροφής του κοινωνικού μερίσματος.

  Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση, δικαιούχοι της χρηματικής ενίσχυσης των 500 ευρώ ήταν περίπου 75.000 από το ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής και ήταν σε ενέργεια την 31.1.2014. Επιπλέον δικαιούχοι είναι και όσοι είχαν τεθεί για οποιονδήποτε λόγο σε καθεστώς αργίας, διαθεσιμότητας εφόσον το σύνολο των αποδοχών που θα λάμβαναν τον Ιανουάριο 2014 δεν θα ξεπερνούσε το όριο των καθαρών αποδοχών 1.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι για τακτικές αποδοχές πάνω από το όριο των 1.500 ευρώ και μέχρι 1.541 ευρώ για κάθε 1 ένα ευρώ επιπλέον η ενίσχυση μειώνεται κατά 12 ευρώ. Για αποδοχές υψηλότερες των 151 ευρώ δεν χορηγείται ενίσχυση.

  Βέβαια, στο υπουργείο Οικονομικών δεν ασχολούνται μόνο με το κοινωνικό μέρισμα των ένστολων, αλλά και με το ύψος των κονδυλίων που θα πρέπει να βρει ώστε να επιστρέψει τα αναδρομικά μετά την απόφαση του ΣτΕ.

  Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι το "κόστος" θα είναι από 150-500 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το αν θα είναι περιορισμένη ή όχι η επιστροφή των μισθών. Εάν για παράδειγμα η απόφαση του ΣτΕ αφορά το σύνολο των ένστολων, τότε για τους εν ενεργεία θα απαιτηθούν 320 εκατ ευρώ, για τους συνταξιούχους περίπου 100 εκατ. ευρώ και για ωριμάνσεις ακόμα 70 εκατ. ευρώ.

  Το πρόβλημα μάλιστα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς πέραν των 500 εκατ. ευρώ που θα αφορούν την επιστροφή των περικοπών αναδρομικά, στο εξής το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εξοικονομήσει ένα επιπλέον κονδύλι έως και 420 εκατ. ευρώ κατ έτος για τους "αυξημένους" πλέον μισθούς των ένστολων.

  Πάντως όπως είχε πει κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «εάν το ΣτΕ βγάλει μια απόφαση και αυτή τελεσιδικήσει, δεν μπορεί το κόστος να καλυφθεί είτε με αύξηση φόρων είτε με μείωση δαπανών». Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος αξιωματούχος, «η "τρύπα" που θα δημιουργηθεί στον κρατικό προϋπολογισμό θα αντιμετωπιστεί από την εισοδηματική ομάδα που αφορά η απόφαση».

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων