Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Μαϊ-2014 08:42

  Κληροδοτήματα και ακίνητα ομογενών, θέλουν τον...μεσίτη τους

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου
   
  Δίκτυο διαχείρισης αναξιοποίητων ακινήτων-που βρίσκονται μακριά από τον τόπο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή αντιμετωπίζουν προβλήματα- των οποίων η συνολική αξία αποτιμάται στα 14 δισ. ευρώ, δημιουργεί ομάδα μεσιτών, μηχανικών και νομικών υπό την αιγίδα της Μονάδας Καινοτομίας και Συνεργατικών Σχηματισμών του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ.
   
  Ουσιαστικά, μέλη της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμώνων, μηχανικοί της εταιρείας Σαμαράς & Συνεργάτες, νομικοί και οικονομολόγοι, με επικεφαλής τον σύμβουλο ακινήτων Νίκο Μανομενίδη, θα παρέχουν υπηρεσίες προς ομογενείς που θα επιθυμούσαν είτε να πουλήσουν (το αναξιοποίητο ακίνητό τους στην Ελλάδα) είτε να τοποθετηθούν στο εγχώριο real estate.
   
  Πρόκειται ίσως, για μία «καλοζυγισμένη» επιχειρηματική ιδέα, με δεδομένη την κρίση διαρκείας που χειμάζει την κτημαγορά.
   
  Όπως ανέφερε, χθες, σε ειδική εκδήλωση ο κ. Μανομενίδης, το cluster θα παρέχει πιστοποιημένες υπηρεσίες σε Έλληνες ομογενείς που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά, αλλά το σύνθετο φορολογικό καθεστώς, η αδιαφάνεια και η...απόσταση τους αποθαρρύνουν. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες απευθύνονται σε ομογενείς σε 140 χώρες, ενώ μόνο σε Αμερική και Αυστραλία υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια και 375 χιλιάδες κάτοικοι ελληνικής καταγωγής.
   
  Κληροδοτήματα
   
  Εκτός από τους ομογενείς, το εν λόγω μεσιτικό δίκτυο θα παρέχει υπηρεσίες σε κληροδοτήματα και θα αναλαμβάνει υποθέσεις σχολαζουσών κληρονομιών (χωρίς αποδέκτη ή ο κληρονόμος αναζητείται).
   
  Εξάλλου, σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο των κοινωφελών περιουσιών της χώρας ξεπερνά τις 15.000 και αποτελείται από περίπου 12.000 κληροδοτήματα και περίπου 3.000 σχολάζουσες κληρονομιές, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 70 νέες υποθέσεις.

  Την ίδια στιγμή, βάσει έρευνας που διενέργησαν οι μεσίτες σε 285 μικρά και μεσαία κληροδοτήματα, η αξία ανά φορέα κυμαίνεται από 11 χιλιάδες ευρώ έως 8,5 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η ετήσια απόδοση ακινήτων (ως μισθώματα επί της αξίας ακινήτων)  υπολογίζεται στο 3% με εύρος από 0% (που σημαίνει πως τα ακίνητα είναι αναξιοποίητα) έως 16%.
   
  Σύμφωνα με το νόμο 4182/2013 (Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις) καθιερώνεται Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών, με σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες. Παράλληλα οργανώνεται Μητρώο προσώπων, φυσικών και νομικών, τα οποία θα έχουν την υποδομή και την τεχνογνωσία να ασκούν καθήκοντα εκκαθαριστών, εκτελεστών, διοικητών και διαχειριστών των κοινωφελών περιουσιών, καθώς και κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών.
   
  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων