Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Μαϊ-2014 10:57

  Reuters: Η Ελλάδα μείωσε κατά 30% τις συντάξεις τη πενταετία 2009-2013

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ελλάδα αποτελεί τη μόνη χώρα της ευρωζώνης που έχει προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά το ασφαλιστικό της σύστημα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters. 

  Όπως διαπιστώνει το πρακτορείο σε ανάλυσή του για τις επιπτώσεις της κρίσης στους συνταξιούχους του ευρωπαϊκού Νότου, η Ελλάδα αναγκάστηκε να μειώσει κατά 30% τις συντάξεις κατά την πενταετία 2009 – 2013 υπό τους όρους του προγράμματος διάσωσης. 

  Το συνταξιοδοτικό σύστημα, ωστόσο, ο μεγαλύτερος τομέας κρατικής κοινωνικής δαπάνης στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, είναι δύσκολο να αλλάξει εν μια νυκτί, υπογραμμίζει το ίδιο δημοσίευμα. 

  Πολλές κυβερνήσεις, σημειώνει, προέβησαν σε μικροαλλαγές των ζημιογόνων συνταξιοδοτικών τους συστημάτων πριν από μια δεκαετία και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί αντανακλώντας την επέκταση του προσδόκιμου ζωής. Στην Ισπανία για παράδειγμα, οι άνθρωποι θα συνταξιοδοτηθούν στα 67 τους χρόνια το 2027 έναντι του ορίου των 65 ετών που ισχύει σήμερα. 

  Επίσης, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ένα μεγαλύτερο μέρος της συνεισφοράς στα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία καταβάλλεται από τους ανθρώπους κατά την διάρκεια που αυτοί εργάζονται και όχι μέσω φόρων στον εργαζόμενο πληθυσμό. Οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν πως αυτό καθιστά οικονομικά υγιέστερο το σύστημα. 

  Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι μεταρρυθμίσεις δεν θα τεθούν σε πλήρη ισχύ μέχρι το 2030 ή ακόμα και αργότερα, σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ όπως παρατηρεί «με τους συνταξιούχους να συνιστούν ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων, αυτό σημαίνει πολιτική αντίσταση σε ταχύτερες μεταρρυθμίσεις». 

  Επίσης, η οικονομική κρίση έχει εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν από το 1990, καθότι πολλοί Ευρωπαίοι παραμένουν άνεργοι, το συνταξιοδοτικό σύστημα υποχρηματοδοτείται από το μειωμένο εργαζόμενο πληθυσμό και τις μειώσεις μισθών. 

  «Το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο με τόσο χαμηλά επίπεδα απασχόλησης, με τέτοιου είδους δουλειές και με τόσο χαμηλούς μισθούς», σχολίασε ο Jose Carlos Diez, καθηγητής οικονομίας σε πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων