Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 27-Απρ-2014 08:47

  Γιατί οι τιμές των οικοδομικών υλικών παραμένουν υψηλές;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Μπορεί η κτηματαγορά να έχει καταρρεύσει, ωστόσο οι τιμές των οικοδομικών υλικών παραμένουν στα ύψη ή τουλάχιστον δεν ακολουθούν την πτωτική πορεία της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, έως περίπου τα μέσα του 2012, ο δείκτης τιμών κατασκευής νέων κατοικιών αυξανόταν, ενώ ξεκίνησε να υποχωρεί -οριακά- από τα τέλη της ίδιας χρονιάς.

  Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ την περασμένη Τρίτη ο δείκτης τιμών υποχώρησε κατά τον Μάρτιο 2,9% έναντι μείωσης 1% πριν από ένα χρόνο. Ταυτόχρονα, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο η υποχώρηση διαμορφώθηκε στο 0,2% έναντι μείωσης 0,1% το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

  Όπως, λοιπόν, καταδεικνύουν τα στοιχεία, η πτώση στην τιμή των οικοδομικών υλικών είναι μικρή, συγκριτικά με την καθίζηση της κτηματαγοράς και, εκ πρώτης όψης, φαίνεται ότι ο νόμος της ζήτησης και της προσφοράς δεν λειτουργεί.

  Γιατί δεν υποχωρούν

  «Το κόστος των οικοδομικών υλικών δεν έχει υποχωρήσει σημαντικά διότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών εισάγονται, όπως και οι πρώτες ύλες βάσει των οποίων κατασκευάζονται. Ταυτόχρονα, η μη υποχώρηση των τιμών σχετίζεται και με το ενεργειακό κόστος που παραμένει υψηλό» σημειώνει ο Δημήτρης Παπαχρήστος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας BuildUp.

  Πράγματι, ενδελεχέστερη εξέταση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύει ότι την μεγαλύτερη μείωση (Μάρτιος 2014-Μάρτιος 2013) καταγράφουν οι γυψοσανίδες (-10,2%) και οι χάλκινοι αγωγοί (-10%), δύο υλικά που κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

  Την ίδια στιγμή, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε 7,9%, αποτελώντας ικανή συνθήκη για τη «συγκράτηση» της πτώσης του δείκτη τιμών υλικών. Δεύτερα τη τάξει ως προς την αύξηση τιμών, έρχονται τα κεραμίδια (+5,3%) και ακολουθούν τα ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος (+4,3%). Και αυτό διότι, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το απαιτούμενο ενεργειακό κόστος για την κατασκευή των κεραμιδιών είναι ιδιαίτερα υψηλό. Ταυτόχρονα, τα υλικά βάσει των οποίων κατασκευάζεται το έτοιμο σκυρόδεμα είναι εισαγόμενα, αναφέρουν.

  Σταθερό το συνολικό κόστος

  Ωστόσο, παρά τις υψηλές τιμές των οικοδομικών υλικών, το συνολικό κατασκευαστικό κόστος παραμένει σταθερό κατά τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της μείωσης του εργατικού κόστους. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το κατασκευαστικό κόστος, ως σύνολο, διαμορφώνεται, κατά προσέγγιση, στα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ένα μέσης ποιότητας σπίτι 100-150 τ.μ. και προσεγγίζει τα επίπεδα του 2006. 

  Η μεταβολή των τιμών των οικοδομικών υλικών (Μάρτιος 2014 –Μάρτιος 2013) 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ