Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Απρ-2014 07:38

  Πρόβλημα επάρκειας ρεύματος από το 2016

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Πρόβλημα ακόμη και για την ασφάλεια εφοδιασμού και την επάρκεια ισχύος στη χώρα μας διαπιστώνει η έκθεση του ευρωπαίου διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ENTSO-E. Στην ετήσια έκθεσή για την επάρκεια ισχύος στις Ευρωπαϊκές χώρες αναφέρεται χαρακτηριστικά για την Ελλάδα ότι η επάρκεια ισχύος θα είναι αρνητική από το 2016 και μετά, ενώ και στο διάστημα μέχρι το 2016, σε καμία περίπτωση δε θεωρείται ότι υπάρχει υπέρ – επάρκεια. 

  Ο ENTSO-E , που επικαλείται στοιχεία από το διαχειριστή ΑΔΜΗΕ, θεωρεί μάλιστα ότι για να διασφαλιστεί η επάρκεια από το 2016 και μετά θα πρέπει να ξεκικνήσουν εισαγωγές ρεύματος για συγκεκριμένες ώρες ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για το 2020 όταν ούτε οι εισαγωγές θα είναι επαρκείς. Πρέπει δε να τονιστεί ότι η δυνατότητα εισαγωγών είναι περιορισμένη εξαιτίας των υφιστάμενων περιορισμένων δυνατοτήτων ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας και σε κάθε περίπτωση αβέβαιη λόγω των περικοπών στην μεταφορική ικανότητα που κάνουν οι Διαχειριστές Συστήματος των γειτονικών κρατών) 

  Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του ENTSO-E το 2013 η επάρκεια ισχύος ήταν λίγο παραπάνω από 1 GW, ενώ μέχρι το 2015 θα μειώνεται περαιτέρω, ώσπου τότε θα πέσει μηδέν. Από το 2016  μέχρι και το 2020 η χώρα μας γίνεται ελλειμματική στο -1 GW. 

  Με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ, η εγκατεστημένη ισχύς στη χώρα μας είναι στα περίπου 17,4 GW (λιγνίτικά, άερια ΔΕΗ, πετρελαϊκές και αέρια ιδιωτών). Ωστόσο με βάση τη διαθεσιμότητα, ανά πάσα στιγμή είναι διαθέσιμα μόλις 10 με 11GW.

  Από αυτά τα 10 με 11 GW οι πιο ευέλικτες και αποδοτικές μονάδες είναι εκείνες του φυσικού αερίου, μετά και τις επενδύσεις ύψους 1,5 δις. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν για την κατασκευή πέντε ιδιωτικών μονάδων συνολικής ισχύος 2 GW.

  Στον αντίποδα η μέγιστη ζήτηση ηλεκτρισμού στη χώρα μας, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ είναι ετησίως στα 10 Γιγαβάτ. Συνεπώς η επάρκεια ισχύος είναι γύρω στο 1 GW, δηλαδή χωρίς τις μονάδες αερίου (ΔΕΗ και ιδιωτών) η χώρα θα είχε από σήμερα πρόβλημα επάρκειας ισχύος. 

  Οι μονάδες φυσικού αερίου

  Καθοριστική σημασία στην επάρκεια και την ασφάλεια εφοδιασμού του συστήματος ηλεκτροδότησης έχουν οι εννιά μονάδες φυσικού αερίου (τέσσερις της ΔΕΗ και πέντε των ανεξάρτητων παραγωγών).

  Σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2014 οι εννιά μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο κάλυψαν το ένα τέταρτο της ζήτησης (23%). Μάλιστα πέντε με έξι μονάδες λειτουργούσαν κατά μέσο όρο καθημερινά.

  ΕΕ

  Η ασφάλεια εφοδιασμού και επάρκεια ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας αναδεικνύεται σε υψίστης προτεραιότητας για τα ευρωπαϊκά κράτη.  Χαρακτηριστικά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Ρυθμιστών Ενέργειας (CEER) με δημόσια ανακοίνωσή του κάνει γνωστή την απόφασή του να ερευνήσει πιο διεξοδικά την παρούσα αλλά και την μελλοντική κατάσταση σε ό,τι αφορά την επάρκεια ισχύος στα κράτη μέλη αλλά και στο σύνολο της Ε.Ε. Σκοπεύει να προτείνει ενιαίους τρόπους βελτίωσης στο πλαίσιο της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού. Έτσι, όπως κάνει γνωστό το (CEER), μελετά στην παρούσα φάση τα ευρήματα έρευνας που έχει κάνει στα κράτη – μέλη αναφορικά με τον τρόπο εκτίμησης της επάρκειας ισχύος. Διαπιστώνει διαφορές και αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένο τυποποιημένο κι ενιαίο τρόπο για τις Μελέτες Επάρκειας των Συστημάτων που κάνουν ανάλογα με τη χώρα οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς ή οι Ρυθμιστικές Αρχές ή τα αρμόδια τα υπουργεία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ