Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 29-Μαρ-2014 09:24

  Τράπεζες: Τι... ξημερώνει μετά τις ΑΜΚ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

  Με τις επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου οι τράπεζες θωρακίζονται κεφαλαιακά, στέλνουν ηχηρό μήνυμα στις αγορές και παράλληλα αποκτούν τα χαρακτηριστικά εκείνα που τους δίνουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν ταχύτερα σε βιώσιμη κερδοφορία. Αυτό εκτιμούν στελέχη ξένων επενδυτικών οίκων μιλώντας στο Capital.gr.

  Προσθέτουν δε, ότι ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank και η... ταχύτητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα υποδηλώνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά στα ραντάρ των μεγάλων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού.

  Αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον κεφαλαίων αμερικανικής προέλευσης. Και στην Alpha Bank και στην Τρ. Πειραιώς, ενώ στο βιβλίο προσφορών της Alpha Bank το ζητούμενο ποσό είχε καλυφθεί  μέσα σε 75 λεπτά!

  Ειδικά στην Alpha Bank η συμμετοχή από τις ΗΠΑ έφτασε στο 45% της αύξησης, ενώ από επενδυτές από τη Μ. Βρετανία έφτασαν το 42%. Στην Τρ. Πειραιώς εξαιρετικά θετικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στην τράπεζα το περασμένο καλοκαίρι, συμμετείχαν και στην τρέχουσα αύξηση.

  Την ίδια ώρα, η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών βελτιώνει την ποιότητα των κεφαλαίων. Έχει όμως και άλλη σημασία, αφού επιτρέπει στο κράτος να μειώσει ισόποσα το δημόσιο χρέος, ήτοι κατά 1,69 δισ. ευρώ.

  “Έχει περάσει καιρός από τότε που ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο τόσο σημαντικών γεγονότων που πραγματικά έχουν τη δυναμική να αλλάξουν το κλίμα και να αποτελέσουν την αφετηρία για μία νέα εποχή”, σημειώνουν τα ίδια στελέχη. Προσθέτουν, εντούτοις, ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως τα προβλήματα έχουν εξαλειφθεί εντελώς, αφού το μέλλον των τραπεζών παραμένει συνδεδεμένο με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία με τη σειρά της επηρεάζεται άμεσα από τις πολιτικές εξελίξεις. Και οι συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό μόνο σταθερές δεν είναι.

  Αν, ωστόσο, εξαιρεθεί ο παράγοντας πολιτική αστάθεια, τότε οι αγορές… μίλησαν. Ή μάλλον «φώναξαν», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει αναλυτής από το Citi του Λονδίνου: «Φώναξαν ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται σε φάση συνεχούς και σταδιακής ανάκαμψης, ή για να είμαστε ακριβείς, σταθεροποίησης η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη. Αν πριν λίγους μήνες λέγαμε ότι κάτι κινείται, σήμερα με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι στην πλειονότητά τους οι επενδυτές βλέπουν τις προοπτικές ανάκαμψης και οι πιο τολμηροί σπεύδουν να λάβουν θέση». Ο ίδιος αναλυτής εκτιμά ότι οι ευκαιρίες ανάκαμψης στην Ελλάδα είναι ξεκάθαρες. “Η μεγαλύτερη εικόνα για τράπεζες και οικονομία είναι πολύ εντυπωσιακή για να αγνοηθεί”, προσθέτει. Άλλοι Βρετανοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κλάδος θα επιστρέψει σε κερδοφορία το 2015 και εμφανίζονται “bullish” για τις ελληνικές τράπεζες.

  Στο ίδιο μήκος κύματος και ένας διαχειριστής κεφαλαίων με προέλευση την Ασία, ο οποίος σημειώνει πως υπάρχει η αίσθηση ότι η οικονομία αντιστρέφεται και ότι τα NPLs κορυφώνονται, ενώ η έξοδος των τραπεζών στις αγορές αποτελεί σίγουρα ορόσημο για τον κλάδο. “Αυτοί που πιστεύουν ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται σε σημείο καμπής έχοντας ξεπεράσει τα μεγαλύτερα προβλήματα αυξάνονται συνεχώς”, υπογραμμίζει. “Εμείς μόλις αρχίσαμε να βλέπουμε ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες και προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο τοποθέτησης για να ωφεληθούμε από την ανάκαμψη”.

  Σε ότι αφορά τις αυξήσεις κεφαλαίου των Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς, αναλυτές εξηγούν ότι οι μέτοχοι την επομένη των αυξήσεων, εκτός από το γεγονός ότι τεχνικά το dilution είναι σχεδόν μηδενικό, θα κατέχουν μερίδιο σε πιο ισχυρές τράπεζες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν ποτέ ξανά κεφάλαια, αλλά ότι… πλασάρονται με πλεονέκτημα στα ευρωπαϊκά stress tests και στη νέα εποχή που σηματοδοτεί η πλήρης εφαρμογή της Βασιλείας III.

  Επόμενος μεσοπρόθεσμος στόχος για τις δύο τράπεζες είναι η διανομή μερίσματος. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών, κάτι που θα γίνει αμέσως μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου. Προϋποθέτει επίσης την ύπαρξη λειτουργικής κερδοφορίας, κάτι που είναι πολύ δύσκολο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξένων οίκων αλλά και των ίδιων των τραπεζών, να γίνει στη χρήση του 2014, ενώ δεν αποκλείεται για τη χρήση του 2015, ανάλογα πάντα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην οικονομία.

  Σύμφωνα εξάλλου με την Bank of America Merrill Lynch, μέσα στο έτος θα σημειωθεί ανάκαμψη και σε επίπεδο προβλέψεων, ωστόσο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί το «μέγεθός» της. Τα νέα ενισχυμένα τμήματα διαχείρισης προβληματικών δανείων θεωρείται ότι είναι αποτελεσματικά, ωστόσο ο οίκος χαρακτηρίζει αρνητικό το γεγονός πως δεν υπάρχουν ευρύτεροι μηχανισμοί, σε επίπεδο κλάδου, που θα αντιμετωπίζουν τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού, όπως ένα distressed asset fund ή μία ανεπτυγμένη αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  Σε ότι αφορά το ποσοστό των δανείων που έχουν ρυθμιστεί, αυτό θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, με αποτέλεσμα η πιθανή ταχεία ανάκαμψη των προβλέψεων να ενδέχεται να αντισταθμιστεί από νέες προβλέψεις για αναδιαρθρωμένα δάνεια που γίνονται μη εξυπηρετούμενα. Αυτός είναι ίσως και ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των τραπεζών: το πώς θα «συμπεριφερθούν» τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης – συνήθως για 12 μήνες. Γιατί όσο η ανεργία παραμένει σε τρομακτικά υψηλά επίπεδα και δεν εμφανίζονται σημάδια εξομάλυνσης, τόσο οι ρυθμίσεις των δανείων κινδυνεύουν να καταστούν ανεπαρκείς. Εξάλλου, η ζήτηση για νέα δάνεια προβλέπεται να διατηρηθεί υποτονική, κυρίως λόγω της απουσίας «υγιούς ζήτησης» την περίοδο 2015-17.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων