Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Μαρ-2014 09:35

  Ελληνικό: Το πρώτο μέρος του "θρίλερ" ολοκληρώνεται

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου
   
  Δύο βασικά χαρακτηριστικά εμφανίζει η βελτιωμένη οικονομική προσφορά που κατέθεσε η Lamda Development για την ανάληψη της 99ετούς παραχώρησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, η οποία αναμένεται να οδηγήσει στη δεύτερη φάση του μεγαλύτερου μεταπολιτευτικά έργου ανάπλασης. Στην υπογραφή, δηλαδή, της σύμβασης παραχώρησης και την εγκατάσταση του αναδόχου στο Ελληνικό, αφότου η Lamda Development ανακηρυχθεί ως προτιμητέος επενδυτής σε επόμενη συνεδρίαση.

  Ειδικότερα, το προσφερόμενο τίμημα ύψους 915 εκατ. ευρώ είναι σημαντικά υψηλότερο σε ποσοστό 25% συγκριτικά με την αρχική προσφορά, με το ΤΑΙΠΕΔ να μην έχει αναφερθεί στο ακριβές ύψος της προσφοράς. Η εταιρεία θα πληρώσει το 33% του ποσού άμεσα και θα καταβάλει το υπόλοιπο σε διάστημα 10 χρόνων, ενώ αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου κόστος ύψους 1,25 δισ. ευρώ, που απαιτείται για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και του Ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου.

  Επίσης, ο ανάδοχος δεσμεύεται με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του τιμήματος και ποινικές ρήτρες για την υλοποίηση επένδυσης, ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ. Ακόμη στο τίμημα δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή, εφόσον η σωρευτική αποδοτικότητα της επένδυσης (IRR) ξεπεράσει το 15%.

  Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, το άθροισμα του κόστους των υποδομών, του κόστους του μητροπολιτικού πάρκου και του τιμήματος που θα καταβάλλει ο επενδυτής για την αγορά των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ. διαμορφώνεται σε 2,2 δισ. ευρώ.

  Υπερβαίνει δηλαδή, σημαντικά την αποτίμηση που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2013 και διαμορφωνόταν στα 1,25 δισ. ευρώ, όπως είχε αναφέρει το Capital.gr.
   
  Το επόμενο στάδιο

  Εάν η Lamda Development, που έχει συμμαχήσει με την αραβική Al Maabar και την κινεζική Fosun, ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής, θα κληθεί να αντιμετωπίσει την ελληνική γραφειοκρατία.

  Για την έκταση δεν έχει ακόμη καταρτιστεί ή τουλάχιστον δεν έχει δημοσιοποιηθεί ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων) που θα προσδιορίζει τις χρήσεις στο Ελληνικό. Η κατάρτιση του ΕΣΧΑΔΑ απαιτεί την έκδοση προεδρικού διατάγματος, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

  Ακόμη, η σύμβαση παραχώρησης θα πρέπει να εξεταστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ ο ανάδοχος δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπος με προσφυγές κατά του έργου αξιοποίησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να παρέλθει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα εωσότου η εταιρεία παραχώρησης ξεκινήσει το έργο ανάπλασης της έκτασης.

  Ενδεικτικά, σύμφωνα με παρουσίαση του πρώην προέδρου της Ελληνικό Α.Ε. Σπύρου Πολλάλη, τον Ιανουάριο του 2013, το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης, βάσει του Ν. 4062/2012 («αξιοποίηση Ελληνικού-πρόγραμμα Ήλιος, προώθηση της χρήσης ενέργειας από ΑΠΕ») προέβλεπε ότι η διαδικασία για την έκδοση των αδειών δόμησης θα ξεκινήσει τον τρίτο χρόνο από τη στιγμή υπογραφής της σύμβασης.  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ