Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Φεβ-2014 20:14

  48ωρο σκανάρισμα υπουργείων και ΤτΕ από τρόικα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Της Δήμητρας Καδδά

  Διαδοχικά ραντεβού με όλα τα κρίσιμα υπουργεία και την Τράπεζα της Ελλάδας θα πραγματοποιήσει η τρόικα το επόμενο 2ήμερο με στόχο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, από την Παρασκευή να γίνει ει δυνατόν εφικτή η ανταλλαγή κειμένων του υπό αναθεώρηση μνημονίου.

  Το ίδιο στέλεχος μετά την διάρκειας 2,5 ώρες περίπου πρώτη συνάντηση της τρόικας περιέγραψε το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για να καλυφθεί το όποιο δημοσιονομικό κενό του 2014:  την ευεργετική επίδραση της πορείας του 2013 στον προϋπολογισμό του 2014 (carry over). Ειδική αναφορά έγινε στο θέμα των τραπεζών λέγοντας, με αφορμή το δημοσίευμα των FT, ότι όσο μεγαλώνει το ποσό προφανώς δημιουργείται πρόβλημα, ενώ περιγράφηκαν οι έξι άξονες τις διαπραγμάτευσης οι οποίοι συμφωνήθηκαν σήμερα με τους δανειστές.

  Για μια δύσκολη διαπραγμάτευση έκανε λόγο κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ αναφέροντας ότι υπάρχουν πολλά θέματα που υπάρχουν ανοικτά. Μάλιστα έβαλε στο κάδρο το δημοσιονομικό κενό του 2015.

  Δημοσιονομικό κενό

  Σύμφωνα με το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος στο τραπέζι τέθηκε το κλείσιμο του 2013 αλλά και η επίδραση (carry over) του 2013 στο 2014. Όπως επισημάνθηκε εκκρεμεί η καταγραφή 3-4 κρίσιμων στοιχείων μεταξύ των δύο ετών (μεταξύ αυτών και τα έσοδα 550 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια για τους αυτοκινητόδρομους αλλά και δαπάνες υγείας) τα οποία θα κρίνουν το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013. Εκφράστηκε η «αυτοπεποίθηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013» και επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη ενώ επαναβεβαιώθηκε η πρωθυπουργική πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ το 2013 λέγοντας με νόημα "έχουμε διαψεύσει ποτέ τον πρωθυπουργό;". Ωστόσο επισημάνθηκε ότι αναλόγως το που θα καταλογιστούν τα παραπάνω ποσά, θα κλειδώσει αντίστοιχα και το πλεόνασμα των δύο ετών. Η ίδια πηγή επισήμανε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και έδωσε ειδική έμφαση στην επίδραση των μέτρων του 2013 στο 2014.

  Κλειδί το Carry-over

  Εξήγησε ότι ο πυρήνας της συζήτησης για το 2014 είναι η θετική επίδραση την οποία η κυβέρνηση επικαλείται από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν πέρυσι, για παράδειγμα μεγαλύτερη μείωση μισθολογικών δαπανών. Επιχειρείται να πειστούν οι δανειστές ότι δεν υπάρχει κενό ούτε για το 2013 ούτε για το 2014. «Μετά το κλείσιμο των ετών 2013-2014 θα γίνει η οποία συζήτηση για διανομή πρωτογενούς πλεονάσματος» ανέφερε το ίδιο αρμόδιο στέλεχος αποφεύγοντας ωστόσο να τοποθετηθεί για το ζήτημα βιωσιμότητας των πλεονασμάτων το οποίο ανέδειξε η χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

  Πρόκριμα οι αυριανές ανακοινώσεις της ΕΕ


  Πρόκριμα για τα στοιχεία, που θα καταθέσει η τρόικα στο  Eurogroup της 4ης Μαρτίου αναφορικά με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, είναι οι αυριανές ανακοινώσεις  της Κομισιόν για τις χειμερινές προβλέψεις. Όπως ανέφερε ο υψηλόβαθμος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν βελτιωμένα στοιχεία για την πορεία του πλεονάσματος: Πάνω από 1% του ΑΕΠ σε όρους Eurostat χωρίς τις τράπεζες, ποσοστό που οδηγεί σε δημοσιονομικό έλλειμμα, πάντα σε όρους Eurostat, 8.3%-8.5% του ΑΕΠ συμπεριλαμβανομένων των δαπανών στήριξης του τραπεζικού κλάδου.

  Τα έξι μέτωπα

  Συνολικά κυβέρνηση και τρόικα αποφάσισαν σήμερα για έξι συνολικά πεδία διαπραγμάτευσης εκ των οποίων, για κάποιους το πρώτο αλλά όχι το βασικότερο, είναι το δημοσιονομικό κενό. Παρόλα αυτά στο δημοσιονομικό πεδίο εκκρεμεί και η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει στην παρούσα αξιολόγηση με στόχο να ολοκληρωθεί το προσεχές δίμηνο, πιθανότατα πριν της ευρωεκλογές χωρίς όμως να έχει τεθεί καταληκτική ημερομηνία.

  Νομοθετικά μέτρα

  Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο είναι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες δημοσιονομικού χαρακτήρα που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση. Ο λόγος για τις προσαρμογές στα πρόστιμα και σε άλλες φορολογικές διατάξεις για τις οποίες η τρόικα ζήτησε και έλαβε σήμερα πλήρη εικόνα, λέγοντας ότι θα τις αξιολογήσει. Σημειώνεται ότι αρμόδιο στέλεχος εξέφρασε την ελπίδα του αλλά όχι τη βεβαιότητα ότι το σχετικό νομοσχέδιο-σκούπα θα καταστεί εφικτό να κατατεθεί εντός της εβδομάδος.

  Εκκρεμούν επίσης και οι δημοσιονομικές ρυθμίσεις για τον Οργανικό Νόμο για τον οποίο η τρόικα έδωσε απαντήσεις επί του σχεδίου που έχει σταλεί στις υπηρεσίες της από τον Δεκέμβριο, αλλά και για την προσαρμογή της χώρας στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ (2PACK Και 6pack).

  Δημιουργεί πρόβλημα το ποσό για τις τράπεζες

  Όσο μεγαλώνει το ποσό για τις τράπεζες τόσο προφανώς δημιουργείται πρόβλημα ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μετά την διάρκειας 2,5 ωρών περίπου πρώτη διαπραγμάτευση του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα.    
  Το στέλεχος απάντησε σε ερώτημα για το δημοσίευμα των FT και πρόσθεσε ότι το θέμα το αναλαμβάνει η ΤτΕ η οποία έχει κάνει ήδη σημαντική προεργασία και έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα ποσά.

  Μέτωπα στο εργασιακό

  «Δεν τίθεται θέμα άμεσων παρεμβάσεων στις ομαδικές απολύσεις» ανέφερε η ίδια πηγή λέγοντας η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο επόμενη στάδιο βελτίωσης της εργασιακής νομοθεσίας. Στο ίδιο πακέτο του υπουργείου Εργασίας, ως ανοικτό θέμα κατεγράφη η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% και η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.

  Αύριο το πρωί στις 10 έχει προγραμματιστεί συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.

  Ένα άλλο ξεχωριστό μέτωπο που καθόρισαν οι δύο πλευρές είναι αυτό των απελευθερώσεων αγορών βάσει της λίστας ΟΟΣΑ, χωρίς όμως να γίνει αναλυτική κουβέντα σε επίπεδο υπουργείου Οικονομικών.
  Ένα ακόμη πεδίο είναι το πλάνο κινητικότητας και απολύσεων του 2014 το οποίο θα συζητηθεί την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων