Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Φεβ-2014 11:07

  Πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 1948 στις τρέχουσες συναλλαγές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:55

  Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία (από το 1948 που διατηρούνται ιστορικά στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος), το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών - όπως καταγράφεται από την ΤτΕ - έγινε πλεονασματικό. Στα 1,2 δισ. ευρώ το πλεόνασμα το 2013 έναντι ελλείμματος 4,6 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. 

  Μεγάλη στήριξη στην επίτευξη πλεονάσματος παρείχε ο τουρισμός, οι εξαγωγές αλλά και η μείωση που προκλήθηκε στις εισαγωγές λόγω της κρίσης. 

  Κυβερνητικοί κύκλοι πανηγυρίζουν λέγοντας πως από δίδυμα ελλείμματα η χώρα γύρισε σε δίδυμα πλεονάσματα το 2013, αναφερόμενοι και στο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ περίπου που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός. 

  Το Δεκέμβριο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 215 εκατ. ευρώ, σχεδόν το μισό εκείνου του Δεκεμβρίου του 2012. 

  Σημειώνεται ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών περιλαμβάνει τις ροές εμπορίου, υπηρεσιών και κεφαλαίων. 

  Πως σχολιάζει το υπουργείο Οικονομικών το πλεόνασμα στο εξωτερικό ισχοζύγιο

  Το πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον κρατικό προϋπολογισμό το 2013, εξαλείφουν πια τα δυο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας την επίτευξη πλεονασματικού ισοζυγίου "για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες και όσο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία".

  "Σηματοδοτείται έτσι η έναρξη αναστροφής των παλαιών και επίμονων τάσεων ελλειμμάτων της Ελληνικής οικονομίας και αποτελεί θετικό οιωνό για την εκπλήρωση των εκτιμήσεων για το 2014 ως το έτος επιστροφής της οικονομίας σε τροχιά υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης. 

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα περίπου €1,2 δισ. ή 0,7% του ΑΕΠ (το αντίστοιχο διάστημα του 2012 είχε παρουσιάσει έλλειμμα €4,6 δισ. ή 2,4% του ΑΕΠ). 

  Είναι ιδιαίτερης αξίας για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας η παρατήρηση πως το πλεόνασμα οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στη σημαντική βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος (12%). Αναλυτικότερα, μειώθηκαν οι πληρωμές για εισαγωγές αγαθών (11%) αλλά υπήρξε και αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών (2%). Επίσης, αυξήθηκαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (18%)".

  Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η τράπεζα αναφέρει:

  Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 215 εκατ. ευρώ, σχεδόν το μισό εκείνου του Δεκεμβρίου του 2012. Η μείωση του ελλείμματος οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων, και σε μικρότερο βαθμό του ισοζυγίου υπηρεσιών, ενώ το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε και το ισοζύγιο εισοδημάτων εμφάνισε έλλειμμα έναντι πλεονάσματος. 

  Η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 338 εκατ. ευρώ, οφείλεται στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων, η οποία ήταν αποτέλεσμα μείωσης των εισπράξεων από εξαγωγές και παράλληλης αύξησης της δαπάνης για εισαγωγές. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων περιορίστηκαν. 

  Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, κατά 169 εκατ. ευρώ, οφείλεται στη αύξηση των καθαρών εισπράξεων κυρίως από μεταφορές. Επίσης, άνοδο παρουσίασαν ο αριθμός αφίξεων και οι αντίστοιχες δαπάνες μη κατοίκων στην Ελλάδα κατά 21,7% και 15,6% αντίστοιχα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2012. Σημειώνεται ότι στις δαπάνες αυτές δεν έχουν περιληφθεί τα έσοδα από κρουαζιέρες, τα οποία έχουν ήδη ενσωματωθεί στα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2012. (Eπισημαίνεται ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες μη κατοίκων στην Ελλάδα περιλαμβάνουν τα στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες, επιπλέον των στοιχείων της Έρευνας Συνόρων μόνο για τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου 2012 – Σεπτεμβρίου 2013). 

  Το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 602 εκατ. ευρώ, κατά 580 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο εκείνου του Δεκεμβρίου του 2012, κυρίως λόγω εισροής ύψους 534 εκατ. ευρώ από την 2η δόση των εσόδων SMP (Securities Markets Program), που αφορούν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει το Ευρωσύστημα. 

  Ιανουάριος- Δεκέμβριος 2013 

  Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2013 παρουσίασε πλεόνασμα 1,2 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,6 δισεκ. ευρώ το 2012. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,4 δισεκ. ευρώ και ακολούθως η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 3 δισεκ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 1,7 δισεκ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων. 

  Ειδικότερα, ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στη σημαντική μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών κατά 4,5%, αλλά και στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων κατά 2,3%. Εκτός από τις εξαγωγές πετρελαιοειδών οι οποίες είχαν την πιο σημαντική συνεισφορά στην άνοδο αυτή, μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των κλάδων των τροφίμων και ποτών και των μη μεταλλικών ορυκτών. Η μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών οφείλεται κυρίως στα καύσιμα. 

  Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και τη βελτίωση του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών, εξελίξεις που αντιστάθμισαν τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 14,9% σε σύγκριση με το 2012 (αντανακλώντας αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 15,5%, σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος), ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος έμειναν σχεδόν στάσιμες. (Επισημαίνεται ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες μη κατοίκων στην Ελλάδα περιλαμβάνουν τα στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες, επιπλέον των στοιχείων της Έρευνας Συνόρων μόνο για τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου 2012 – Σεπτεμβρίου 2013). 

  Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 1,2 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012, λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. 

  Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 4,5 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 3 δισεκ. ευρώ από ό,τι το 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ). 

  Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων 

  Τον Δεκέμβριο του 2013 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 35 εκατ. ευρώ, έναντι 498 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012. Για το 2013, η αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης συνετέλεσε ώστε το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων να εμφανίσει πλεόνασμα 3 δισεκ. ευρώ, κατά 0,7 δισεκ. ευρώ μεγαλύτερο από το 2012. 

  Τελικά, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε το 2013 πλεόνασμα 7,5 δισεκ. ευρώ, κατά 3,8 δισεκ. ευρώ μεγαλύτερο από το 2012.

  Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων 

  Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω εξελίξεων, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα 180 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2013, έναντι πλεονάσματος 18 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Πάντως, το 2013 το εν λόγω ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 4,3 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,3 δισεκ. ευρώ το 2012. 

  Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών 

  Τον Δεκέμβριο του 2013 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 555 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012). Οι κυριότερες συναλλαγές αφορούν: α) την εισροή 616 εκατ. ευρώ από την πώληση της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ (θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας) στην εταιρεία Invel Real Estate Partners (Ολλανδία) και β) την εισροή 328 εκατ. ευρώ από την πώληση του υπολοίπου 49% των ΚΑΕ (ιδιοκτησίας Follie Follie) στην Dufry International (Ελβετία). Οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν αύξηση (εκροή) 109 εκατ. ευρώ χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές. 

  Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 932 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 25,6 δισεκ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012), η οποία οφείλεται κυρίως στη αύξηση (εκροή) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού, καθώς και στην αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε χρηματοοικονομικά παράγωγα και μετοχές εξωτερικού (εκροή). 

  Όσον αφορά τις "λοιπές" επενδύσεις, παρατηρήθηκε καθαρή εισροή ύψους 144 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 24,5 δισεκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012), η οποία οφείλεται κυρίως στην μείωση (εισροή) κατά 2,2 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων των εγχωρίων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos του εξωτερικού. Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από την μείωση (εκροή) των καταθέσεων και repos των μη κατοίκων στην Ελλάδα κατά 1,7 δισεκ. ευρώ (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) καθώς και από την αύξηση (εκροή) κατά 430 εκατ. ευρώ των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μη κατοίκους. 

  Το διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,9 δισεκ. ευρώ, ενώ και οι άμεσες επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό εμφάνισαν καθαρή εισροή (αποεπένδυση) ύψους 469 εκατ. ευρώ. 

  Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 6,6 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 100 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012), κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Η κίνηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την εισροή για αγορά μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων από μη κατοίκους, καθώς και από τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα, έντοκα και μετοχές εξωτερικού (εισροή). 

  Στην κατηγορία των "λοιπών" επενδύσεων καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 676 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 101,7 δισεκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012), η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους κατά 27,2 δισεκ. ευρώ (αποτέλεσμα της καθαρής αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου τομέα κατά 30,1 δισεκ. ευρώ), αλλά και στην μείωση των τοποθετήσεων των εγχώριων θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό κατά 18,9 δισεκ. ευρώ (εισροές). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση κατά 43,8 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (εκροή). 

  Στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 4,2 δισεκ. ευρώ, έναντι 5,5 δισεκ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2012.

  Δ. Καδδά

  Διαβάστε ακόμη:

  *Κουβέλης: “Υπαρκτό” το πλεόνασμα, απαιτείται κούρεμα του χρέους

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ