Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Νοε-2013 15:30

  Προτείνουν κεντρικό σχεδιασμό στην εξωτερική πολιτική οι απόφοιτοι του LSE

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την ανάγκη ενός κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής τονίζει η Ομάδα Σκέψης Ιστορία & Διεθνείς Σχέσεις του ελληνικού Συλλόγου αποφοίτων του LSE και προτείνει τη διαμόρφωση της «Στρατηγικής 2020», δηλαδή μιας δέσμης προτάσεων για τον εξορθολογισμό του στρατηγικού σχεδιασμού έως το 2020.
   
  Αναλυτικότερα, στο κείμενό της, η συγγραφική ομάδα που αποτελείται από τους κ.κ. Κατερίνα Βουτσινά, Γ. Καλπαδάκη και Γ. Κεχαγιάρα και συντονίζεται από τον κ. Γ. Κεχαγιάρα αναφέρει τα εξής:

  "Υπό τη σκιά της κρίσης στην οποία η Ελλάδα έχει διέλθει σήμερα, καθώς και των δομικών αδυναμιών που αντιμετωπίζει διαχρονικά, θα πρέπει να λαξευτεί ένας συγκροτημένος κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο προτείνεται η διαμόρφωση της «Στρατηγικής 2020», η οποία οραματίζεται την Eλληνική διπλωματία ως εθνικό εργαλείο και κωδικοποιείται μέσα από μια δέσμη προτάσεων για τον εξορθολογισμό του στρατηγικού σχεδιασμού, με χρονικό ορόσημο το έτος 2020.
   
  Συγκεκριμένα, η «Στρατηγική 2020» προτάσσει ως βασικό κορμό του νέου στρατηγικού σχεδιασμού της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έναν άξονα τριών θεματικών προτεραιοτήτων που σχετίζονται με την ήπια ισχύ: α) της οικονομικής, β) της δημόσιας και γ)της πολυμερούς διπλωματίας, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, το θεματικό τρίπτυχο με επίκεντρο την ήπια ισχύ θα πρέπει να συναρθρωθεί με έναν εξορθολογισμό των γεωγραφικών προτεραιοτήτων της Ελληνικής διπλωματίας με τρεις γεωγραφικές προτεραιότητες στρατηγικής εστίασης α) στην Ανατολική Ασία και τις αναδυόμενες χώρες, β) στην Ελληνική Περιφέρεια, καθώς και γ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

  Ένας εξορθολογισμός του στρατηγικού σχεδιασμού συνεπάγεται σαφώς κι έναν λειτουργικό εξορθολογισμό της Eλληνικής διπλωματίας. Ο τελευταίος αφορά την κατανομή των πόρων της διπλωματίας και φιλοδοξεί να παρωθήσει τους ιθύνοντες να πρωτοστατήσουν αφενός στη μείωση του κόστους των ενεργειών που σχετίζονται με την διπλωματία και, αφετέρου, στη μεγιστοποίηση των οφελών που μπορεί η διπλωματία αυτή να διαχύσει στην ελληνική κοινωνία. Μεταξύ άλλων προτείνεται η τοποθέτηση και θέσπιση στην κορυφή της επιχειρησιακής πυραμίδας της Ελληνικής Διπλωματίας μιας Ειδικής Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού. Παράλληλα, προτείνεται η θέσπιση Υπηρεσίας Δημόσιας Διπλωματίας, η καθιέρωση Επιτελικής Γραμματείας Οικονομικής Διπλωματίας (ή παρεμφερούς θεσμού) και, πιθανώς, μια ενισχυμένη ποιοτικά Γενική Διεύθυνση Πολυμερούς Διπλωματίας (ΕΕ & Διεθνείς Οργανισμοί). 

  Τέλος, προτείνεται ένας προσαρμοσμένος λειτουργικός εξορθολογισμός τόσο στην επιλογή και στελέχωση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής διπλωματίας (π.χ. μέσα από στοχευμένη στελέχωση –οικονομολόγων, Ασιατολόγων και επικοινωνιολόγων) όσο και στην αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού (π.χ. εξορθολογισμένη διπλωματική ανέλιξη βάσει σταθμισμένων κριτηρίων αξιολόγησης με έμφαση στην χειραφέτηση του Έλληνα διπλωμάτη). Να προστεθεί επίσης ότι μέσω της «Στρατηγικής 2020» προτείνεται να εμφυσηθεί μια νέα διάσταση στον τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής, με τη διεύρυνση του φάσματος των ενδιαφερομένων μερών, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η ανάμιξη των μη-κρατικών δρώντων και ευρύτερα των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ακαδημαϊκού στερεώματος και των δημοσίων φορέων συνιστά αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης διπλωματίας. Αυτό προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού με γνώμονα μια Υψηλή Στρατηγική, βασικό βραχίονα της οποίας θα πρέπει να αποτελεί ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι προτεραιότητες της νέας Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής".

  Σημειώνεται ότι ο Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science, ιδρύθηκε το 1992, με σκοπό να αποτελέσει το σημείο συγκέντρωσης και τη φωνή των αποφοίτων του ιστορικού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα.

  Σήμερα, αποτελεί τον πιο ενεργό Σύλλογο αποφοίτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, έχοντας να επιδείξει σημαντική αύξηση στον αριθμό των εγγεγραμμένων του μελών, καθώς και έντονη δραστηριότητα στη διοργάνωση εκδηλώσεων με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του πολιτικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού χώρου στην Ελλάδα και διεθνώς.

  Πολύ πρόσφατα, στο 2ο Ετήσιο Συνέδριο του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο ξενοδοχείο Hilton, απεύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Οικονομικών, καθ. Γιάννης Στουρνάρας και βραβεύθηκε για το συνολικό του επιχειρηματικό και φιλανθρωπικό έργο ο απόφοιτος του LSE, Sir Stelios Haji-Ioannou.

  Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Συλλόγου και με βασικό στόχο τη συνδρομή των αποφοίτων του LSE στο δημόσιο διάλογο στη χώρα μας, ο Σύλλογος προχώρησε στη δημιουργία «Ομάδων Σκέψης» (Think Tanks).

  Τα θέματα που καλύπτουν οι Ομάδες Σκέψης προκύπτουν από τα βασικά διδασκόμενα αντικείμενα στο LSE και παράλληλα αποτελούν τους βασικούς τομείς που απασχολούν την Ελλάδα:

  - Οικονομία και Ανάπτυξη
  - Πολιτική και Κοινωνία
  - Μέσα Ενημέρωσης και Επικοινωνία
  - Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις

  Σκοπός της λειτουργίας των Ομάδων Σκέψης είναι η αξιοποίηση του πλούσιου πνευματικού δυναμικού των αποφοίτων του Συλλόγου, η δικτύωση και η συνεργασία μεταξύ των αποφοίτων του Συλλόγου και η παραγωγή Κειμένων Θέσης (Policy papers).

  Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.lsealumni.gr

  Δείτε αναλυτικά το κείμενο-θέση της συγγραφικής ομάδας για τους άξονες εξορθολογισμού στην άσκηση Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής μετά την κρίση στη δεξιά στήλη "σχετικά αρχεία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων