Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Οκτ-2013 17:16

  Προτάσεις για έξοδο από την κρίση από τους αποφοίτους του LSE

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κείμενο θέσεων και προτάσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την οικονομική κρίση, παρουσίασε η ομάδα σκέψης Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science.

  Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο κείμενο:

  Η Ελλάδα βιώνει από το 2009 την μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση από τη δεκαετία του 1950.

  Ταυτόχρονα, σήμερα, οι παραγωγικοί τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας αισθάνονται τις συνέπειες της μετατόπισης της παραγωγής σε χώρες που διαθέτουν το συγκριτικό πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους παραγωγής και της μεγάλης εσωτερικής αγοράς.

  Η αναγκαία αναδιάταξή τους σε τομείς τεχνολογίας, εξειδικευμένων προϊόντων ή υπηρεσιών όπου το κόστος εργασίας δεν είναι σημαντικός παράγοντας, παραμένει ένα βασικό ζητούμενο της άλυτης εξίσωσης του ευρωπαϊκού οικονομικού οικοδομήματος. Οι παγκοσμιοποιημένες εταιρείες μετακινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες, σε σύγκριση με το παρελθόν, σε όλη την γη, αναζητώντας, το ελάχιστο συνολικό κόστος, για να καλύψουν την παγκόσμια αγορά τους. Ο χώρος για τους τοπικούς παραγωγούς μειώνεται όλο και περισσότερο. Εάν μια χώρα δεν εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, οι κάτοικοι της θα πρέπει να συμβιβαστούν με την φτώχεια ή ακόμα και την εξαθλίωση.

  Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα απώλεσε σημαντικό τμήμα της παραγωγικής της βάσης, καθώς απέφυγε συστηματικά να καινοτομήσει και να πάρει πρωτοβουλίες. Αρκέστηκε να δημιουργήσει μια οικονομία που βασιζόταν αποκλειστικά σχεδόν στις κρατικές ενισχύσεις, και σχεδόν πάντα σε συνθήκες δημοσιονομικής πίεσης. Ένας κρατισμός που παρήγαγε χρέος, δημιουργώντας σχεδόν ειδυλλιακές συνθήκες κατανάλωσης, καθώς τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια της δεκαετίας του 2000, έδωσαν την ευκαιρία υψηλών δεικτών «αύξησης» του ΑΕΠ μέσω της αύξησης της εσωτερικής κατανάλωσης εισαγόμενων προϊόντων. Ο εκτροχιασμός της Ελληνικής οικονομίας ήταν αναπόφευκτος. Η συσσώρευση σφαλμάτων πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης (σύνηθες όταν υπάρχει υπερεπάρκεια κεφαλαίων), η άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας και η επί μακρόν μυωπική αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας από τις κυβερνήσεις, έφερε στη χώρα τη «μόχλευση» της κρίσης, την αναγκαστική εξωγενή διαχείρισή της μέσω των «μνημονίων» και τον εξ αυτής περιορισμό του εύρους των δυνατών κινήσεών μας, και φυσικά την πρωτοφανή σε διάρκεια και έκταση ύφεση και ανεργία. Και επιπλέον, ας δεχθούμε το πασιφανές, ότι τελικά, χωρίς υγιή επιχειρηματικό τομέα δεν υπάρχει οικονομία. Εάν θέλουμε να αναπτύξουμε υγιείς επιχειρήσεις, τότε θα πρέπει να μειώσουμε τα περιττά εμπόδια και δυσκολίες που επιφυλάσσονται σε όσους αποφασίζουν να δημιουργήσουν προϊόντα και υπηρεσίες.

  Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η χώρα χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη, ορθολογική αναπτυξιακή στρατηγική. Η αναντιστοιχία των εσόδων προς τα έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού, είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. H αναντιστοιχία των διεθνοποιημένων (παγκοσμιοποιημένων) καταναλωτικών μας προτύπων, σε σχέση με την εσωστρεφή και καχεκτική παραγωγική μας βάση, είναι η βασική εξίσωση που θα πρέπει να λύσουμε. Εάν, δηλαδή, το εθνικό μας προϊόν δεν αυξηθεί και δεν αλλάξει στην σύσταση του, αλλά ταυτόχρονα δεν γίνουμε σκεπτόμενοι καταναλωτές, η πρώτη εξίσωση, που εκ των πραγμάτων εκβιάζει για την λύση της, θα λυθεί μέσω της ισοπεδωτικής εξαθλίωσης μας, κάτω από το ίδιο το βάρος της.

  Πιστεύουμε ότι η χώρα μας διαθέτει ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά σε διεθνές επίπεδο. Ο πολιτισμός, ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή είναι σαφώς στην πρώτη γραμμή, εδώ και χρόνια, αλλά δεν είναι τα μοναδικά μας όπλα. Η θέση της χώρας, είναι ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα, σε σχέση με το διαμετακομιστικό εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών logistics, τη δημιουργία ενεργειακών κόμβων. Το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας είναι, επίσης, ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αφού διαθέτει εργατικό και στελεχιακό δυναμικό με γνώση, ικανότητες και δεξιοτεχνία στα πεδία της παραγωγής καινοτομικών προϊόντων, πληροφορικής και τεχνολογίας.

  Στο κείμενο των θέσεών μας γίνεται αναφορά στην έννοια της ανάπτυξης για τη χώρα μας, στις παραμέτρους που την διαμορφώνουν και επηρεάζουν, σε μια νέα γεωφυσική προσέγγισή της, στο ρόλο των επενδύσεων και των εξαγωγών, στη σημασία της ορθολογικής διαχείρισης των αναπτυξιακών πόρων, στους τομείς της οικονομίας που προσφέρονται για μια καλύτερη αναπτυξιακή προοπτική και φυσικά σε βασικά συμπεράσματα.

  Οι απόψεις και προτάσεις μας δεν είναι ούτε μοναδικές, ούτε αναμφισβήτητες. Εντάσσονται απλά στον ευρύτερο σκοπό του Συλλόγου μας να συνδράμει δημιουργικά, στο μέτρο του δυνατού, στην διαμόρφωση ενός νέου σκεπτικού και μιας ίσως περισσότερο συστηματικής και αποτελεσματικής προσέγγισης όσον αφορά την αξιοποίηση των θετικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, του ανθρώπινου δυναμικού και του πολιτισμού μας. Πιστεύουμε ότι το κλειδί για την αντιστροφή της σημερινής ζοφερής πραγματικότητας είναι η ενεργοποίηση των υγειών δυνάμεων του τόπου σε κάθε επίπεδο, η συνειδητοποίηση ότι οι αγκυλώσεις και οι νοοτροπίες του παρελθόντος αποτελούσαν και αποτελούν τροχοπέδη στην ουσιαστική ευημερία και ότι η ανάδειξη της δημιουργικότητας, με πνεύμα αυτογνωσίας και συνεργασίας, είναι η κινητήρια δύναμη της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας μας.

  Σημειώνεται ότι η συγγραφική ομάδα αποτελείται από τους: Παναγιώτη Μακρυγιάννη, Κων/νο Χανιώτη, Κατερίνα Ιωαννίδου, Δημήτρη Κατσούρη, Άννα Μανούδη, Πάρη Μισερλή, Νικόλαο H. Μπήλιο, Ευθύμιο Νικολόπουλο, Κυριάκο Παπαδάκη, Ισμήνη Παπακυρίλλου, Μάριο Στουρνάρα, Μενέλαο Τζούρη.

  *Δείτε ολόκληρη την έκθεση "Οικονομία και Ανάπτυξη" του think tank Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του LSE στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων