Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Σεπ-2013 11:48

  Εργάνη: Αύξηση της απασχόλησης και τον Αύγουστο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:09

  Θετικά τα μηνύματα από την αγορά εργασίας, τον Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο μετά από σχεδόν 10 χρόνια, το σύστημα Εργάνη του υπουργείο Εργασίας καταγράψει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων, με 10.969 νέες θέσεις εργασίας.


  Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τον περασμένο μήνα, καταγράφηκε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Συνεπώς, το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων είναι θετικό,  κατά 10.969 νέες θέσεις εργασίας.

  Αναλυτικότερα,  και σύμφωνα με τις ροές μισθωτής απασχόλησης, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 72.685, ενώ οι αποχωρήσεις σε 61.716. Από τις 61.716 συνολικά αποχωρήσεις, οι 29.151 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 32.565 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Όπως επισημαίνει το υπουργείο, το ισοζύγιο του Αυγούστου 2013 είναι αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο του Αυγούστου 2012 το οποίο ήταν αρνητικό (-2.178 θέσεις εργασίας) κατά 13.147 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας και η επίδοση αυτή βασίζεται, κυρίως, στις νέες αναγγελίες πρόσληψης που είναι περισσότερες του περσινού Αυγούστου κατά 15.907 προσλήψεις. Σημειώνεται επίσης, ότι  η θετική επίδοση του ισοζυγίου ροών του μηνός Αυγούστου είναι η πρώτη θετική επίδοση αντίστοιχου μηνός από τον Αύγουστο του 2004.

  Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι ο  Αύγουστος είναι ο έκτος συνεχόμενος μήνας με θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα αυτή η θετική εξέλιξη να αποτυπώνεται και στα στοιχεία για το πρώτο οκτάμηνο του έτους. Κάτι βέβαια, που δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που βγάζει την ανεργία να αυξάνεται συνεχώς.

  Η Εργάνη δείχνει ότι για το διάστημα  Ιανουάριος – Αύγουστος 2013, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 637.258 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 15,4%, και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 534.678, εκ των οποίων οι 354.307 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 180.371 οικιοθελείς αποχωρήσεις. Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του  οκταμήνου του 2013 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 102.580 νέες θέσεις εργασίας.

  «Τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη για τον Αύγουστο επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, την εκτίμηση ότι οι αυξητικοί ρυθμοί της ανεργίας ανακόπτονται και η  αγορά εργασίας εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης» δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Σύμφωνα με τον υπουργό, φέτος, είχαμε τον καλύτερο Αύγουστο της τελευταίας δεκαετίας, με θετικές ροές απασχόλησης ύστερα από πολλά χρόνια, καθώς δημιουργήθηκαν 10.969 νέες θέσεις εργασίας.

  Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της απασχόλησης τον Αύγουστο διαδραμάτισε προφανώς η αυξημένη τουριστική κίνηση.

  «Δεν πρέπει όμως να παραβλέψουμε και τη συμβολή των εντατικών ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και των νέων ιδιαίτερα υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία, των υψηλότερων που έχουν ποτέ επιβληθεί και που οδήγησαν σε μεγαλύτερη συμμόρφωση των εργοδοτών» κατέληξε ο κ. Βρούτσης. 

  Ρούλα Σαλούρου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ