Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Σεπ-2013 10:02

  Μοιρασιά ευθυνών για το χρέος προωθεί η κυβέρνηση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Μοιρασιά ευθυνών για το χρέος μεταξύ Ελλάδος και τρόικας προωθεί σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση. Επιθυμεί να πετάξει την «μπάλα» ευθύνης για το ύψος του χρέους και την βιωσιμότητά του «έξω», περιμένοντας αποφάσεις δεσμευόμενη ότι θα ικανοποιήσει τους 3 παράγοντες ελέγχου της «δυναμικής» του χρέους, επιτυγχάνοντας φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, συγκρατώντας την μείωση στο ΑΕΠ και προωθώντας τις αποκρατικοποιήσεις.

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ζήτημα του ΑΕΠ οι ελπίδες συγκεντρώνονται στον τουρισμό με εκτιμήσεις ότι αν τα μηνύματα που έρχονται συνεχίσουν να είναι το ίδιο θετικά η φετινή ύφεση ίσως επαναπροσδιοριστεί προς το 4%. Με ανησυχία παρακολουθείται η πορεία των εσόδων που θα κρίνει -όπως εκτιμάται- το πρωτογενές πλεόνασμα και με «μπαλαντέρ» νέα περικοπή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που ήδη υποχρηματοδοτείται, ενώ για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων επιχειρείται σχέδιο επιτάχυνσης ώστε να ανασχεθούν -ξανά- οι πιέσεις για εξωγενή έλεγχο.

  «Πρώτα η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει ένα μήνυμα συνέπειας και μετά θα ανοίξει την βεντάλια των μεγάλων διεκδικήσεων» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος, εξηγώντας ότι πρώτος στόχος είναι να «κλείσουν» πριν τον ερχομό της τρόικας τα 4 προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου, ο κώδικας των δικηγόρων, η διαθεσιμότητα, τα χρέη προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών.

  Μετά, συνεχίζει, θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για τα μεγάλα μέτωπα, κομβική θέση στα οποία έχει το χρέος, το χρηματοδοτικό και το δημοσιονομικό κενό και οι αποκρατικοποιήσεις. Δηλαδή τα μεγάλα μέτωπα που κατά τις 2 προηγούμενες αξιολογήσεις του 2013 «μεταφέρθηκαν» χρονικά για το… μέλλον.

  «Πρέπει να πείσει η ελληνική κυβέρνηση ότι μπορεί να φέρει πλεονάσματα φέτος χωρίς νέα μέτρα» αναφέρει αρμόδια πηγή, επαναλαμβάνοντας την Πρωθυπουργική δέσμευση να μην ληφθούν νέα μέτρα. Ωστόσο, ακόμη και αν η τρόικα πεισθεί για φέτος και το 2014, υπάρχει το περίφημο «κενό» των 4 δισ. ευρώ περίπου που υπολογίζει για το 2015-2016.

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι προ ημερών ξεκίνησε η νέα καταμέτρηση του δημοσιονομικού κενού της 2ετίας 2015-2016 από ελληνικής πλευράς με την κυβέρνηση να το υπολογίζει περί τα 2-2,5 δισ. ευρώ προς το παρόν. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι επιχειρείται να αποδειχθεί ότι θα «κλείσει» από μεγαλύτερη εισπραξιμότητα φόρων, από την αναδιάρθρωση του δημοσίου και από άλλες πηγές.

  Ωστόσο, στο ερώτημα τι θα γίνει αν η τρόικα επιμένει να υπολογίζει «κενό», αφού τα 4 δισ. ευρώ είναι πολύ μεγάλο ποσό, αρμόδιο στέλεχος απαντά ότι «ούτε οι ξένοι θέλουν να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια της Ελλάδας. Γνωρίζουν ότι νέα μέτρα δεν θα είναι κοινωνικά πολιτικά αλλά και οικονομικά ανεκτά» εκτιμώντας ότι δεν είναι εξωπραγματικό, αλλά ούτε πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ένα σενάριο νέας αναβολής των αποφάσεων για την επόμενη αξιολόγηση.

  Πάντως, η κυβέρνηση τι επόμενες εβδομάδες υποχρεούται να συντάξει το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα φτάνει έως και το 2017 αναφέροντας σε ειδικό πίνακα τα μέτρα κάλυψης των στόχων εσόδων και έτσι «τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν» αναφέρουν αρμόδια πηγές. Θα πρέπει επίσης να συντάξει και τον νέο προϋπολογισμό για το 2014 με δεσμευτικά τριετή όρια δαπανών...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ