Συνεχης ενημερωση
Η ενδοκυβερνητική ένταση έχει πυροδοτήσει οξύτατες αντιπαραθέσεις που αναδεικνύουν τον σκιώδη ρόλο οικονομικών συμφερόντων πίσω από την κρίση πολιτικής αποσταθεροποίησης που ξέσπασε με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Κυβερνητικά στελέχη χθες βράδυ δεν δίσταζαν να αποδώσουν την πολιτική εμπλοκή σε πιέσεις που αναφέρονται στα προβλήματα που έχουν αναδυθεί στις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων.
Διοικητικά στελέχη τραπεζών οι οποίες συμμετέχουν στις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων που “τρέχουν” για το 2013, σχολιάζοντας χθες βράδυ τις εξελίξεις υποστήριξαν στο Capital.gr ότι «Για άλλη μια φορά ζούμε αυτό που εμείς οι παλιότεροι γνωρίζουμε καλά, το πως λειτουργεί η σχέση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων στην Ελλάδα... Αυτό όμως που αγνοούν οι πρωταγωνιστές του σημερινού σήριαλ είναι ότι η οικονομία έχει εξαντλήσει τις αντοχές της και αυτό το γνωρίζουν τόσο οι αγορές όσο και οι εν δυνάμει επενδυτές. Δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές από αυτή την σύγκρουση συμφερόντων που οδηγεί την χώρα ένα βήμα μετά τον γκρεμό...».
Η εμπλοκή αφορά:
- Το περιβόητο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που παραμένει μετά από τρία χρόνια μνημονίου «μπλοκαρισμένο» στον λαβύρινθο της διαπλοκής οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων.
- Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που εμφανίζεται έρμαιο της σύγκρουσης εγχώριων και διεθνών συμφερόντων, όπως αποδεικνύεται στις μεγάλες υποθέσεις της ΔΕΠΑ, του ΟΠΑΠ και των στόχων που είχαν τεθεί για το 2013.
- Το ότι οι όποιες παρεμβάσεις έχουν περιορισθεί στην εύκολη λύση της οριζόντιας σφαγής μισθωτών και συνταξιούχων για να πετύχει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα προκαλώντας πολλαπλάσια υφεσιακή πίεση στην οικονομία μέσω της απότομης πτώσης της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης.
- Το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές κεφαλαίου βλέπουν το περιβόητο «success story» να σκοντάφτει στην διαπλοκή συμφερόντων σε ένα περιβάλλον που επιδεινώνεται και από τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης.
Εκτιμήσεις αναλυτών της χρηματιστηριακής αγοράς μιλώντας στο Capital.gr σημειώνουν ότι η στιγμή που εκδηλώνεται η πολιτική κρίση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά «ατυχής».
Η γενικευμένη πτώση των αγορών λόγω ΗΠΑ (σ.σ. αναλυτικό ρεπορτάζ στην σημερινή έκδοση του “Κεφαλαίου) πολλαπλασιάζει τις επιπτώσεις για το ΧΑ και την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων που σταδιακά είχαν αρχίσει να εμφανίζονται λόγω των θετικών εκτιμήσεων για την πορεία του ελληνικού προγράμματος μετά τον Απρίλιο.
«Σας θυμίζουμε αυτό που ακολούθησε στις αγορές μετά την ατυχή έμπνευση του Γ. Παπανδρέου να προτείνει δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ...».
Η πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα μπορεί στις παρούσες συνθήκες να αναστρέψει την προσπάθεια να στηριχθεί το ελληνικό success story στις αγορές.
Σήμερα στην έκτακτη έκδοση του «Κεφαλαίου» αναλυτικό ρεπορτάζ για τις κοινοτικές αντιδράσεις στα γεγονότα των τελευταίων 24ωρών και τις συνέπειες στην Ευρωζώνη από το ενδεχόμενο πολιτικής αποσταθεροποίησης.
-
16:39 Ερντογάν: Η Τουρκία εργάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης, μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
-
16:27 Γερμανία: Ο Μάρκους Ζέντερ είναι έτοιμος για να διεκδικήσει την καγκελαρία με την υποστήριξη του CDU
-
16:18 NYT: Η βουτιά στις δημοσκοπήσεις ωθεί τον Ερντογάν να δημιουργήσει μια "καταιγίδα" στον Βόσπορο
-
16:17 Βρετανία: Ανοίγουν αύριο λιανεμπόριο και εστίαση
-
16:00 Οικονομία: Η βόμβα του ιδιωτικού χρέους
-
15:57 Σκρέκας: Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι Κρητικοί για τους δασικούς χάρτες
-
15:53 ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης ενοχοποιεί για μια ακόμη φορά τους πολίτες
-
15:46 Βρετανία: Η βασιλική οικογένεια βιώνει μία μεγάλη αίσθηση απώλειας μετά τον θάνατο του Φίλιππου
-
15:42 ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν καλωσόρισε τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των LG Energy Solution και SK Innovation Co
-
15:38 Ουγκάντα, Τανζανία υπέγραψαν συμφωνίες κατασκευής αγωγού αργού πετρελαίου με τη γαλλική Total και την κινεζική CNOOC
-
Τουρκία: Ποιες οι πιθανότητες να ανατραπεί ο Ερντογάν
-
Γαλλία: Παρατείνει την περίοδο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης εμβολίων τύπου mRNA
-
Γιατί τα βλέμματα στρέφονται στη Σύμβαση του Μοντρέ
-
Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021
-
ΕΚΠΑ: Έρευνες νέου φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού
-
Έτοιμη για εκκίνηση η Γραμμή 4 του Μετρό
-
Εκλογές βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και εστιάζει στα "κορονοχρέη"
-
Γαλλία: Η Λεπέν "φλερτάρει" με τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2022
-
Δολοφονία Καραϊβάζ: Βίντεο και φωτογραφικό υλικό δείχνουν τους εκτελεστές
-
ΠΟΜΙΔΑ: Τα αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων για αποζημιώσεις, φορολογία εισοδήματος & ΕΝΦΙΑ
-
Εκλογές βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και εστιάζει στα "κορονοχρέη" (18)
-
Κ. Μητσοτάκης: Κάντε το εμβόλιο, το οφείλετε στον εαυτό σας και στην κοινωνία (12)
-
Τουρκία: Ποιες οι πιθανότητες να ανατραπεί ο Ερντογάν (12)
-
Προ των πυλών η ειδική βίζα για ψηφιακούς νομάδες στην Ελλάδα (10)
-
Χαμηλή η διείσδυση των οχημάτων φυσικού αερίου (9)
-
Γιατί τα βλέμματα στρέφονται στη Σύμβαση του Μοντρέ (4)
-
Γ. Κουμουτσάκος για την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη Λιβύη: Θετικό αποτέλεσμα θαρραλέας πολιτικής απόφασης (4)
-
Με φοροαπαλλαγές οι επενδύσεις σε startups (4)
-
Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη αλλοδαπός που μετέφερε μη νόμιμους μετανάστες και κάνναβη (3)
-
Β. Κικίλιας: Υπολογίζουμε τον Ιούνιο να εμβολιάζουμε τους υγιείς σαραντάρηδες (3)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
