Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Ιουν-2013 10:42

  Αποκρατικοποιήσεις: Σιωπηρή αναπροσαρμογή στόχων από Τρόικα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Αγγέλη 

  Οι τελικές συνεννοήσεις με την τρόικα για να χαμηλώσει ο στόχος των 2,6 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέσα στο 2013 έχει αρχίσει εδώ και μερικά 24ωρα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το έδαφος για την "αλλαγή" αυτή έχει καλλιεργηθεί εδώ και μερικούς μήνες σε δύο παράλληλα επίπεδα, της Κομισιόν και της τρόικας, με αφορμή την υπόθεση της ΔΕΠΑ. 

  Αρμόδιο επιτελικό στέλεχος της Κυβέρνησης είχε συνάντηση πριν από ένα περίπου μήνα με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Εντιγκερ και το περιεχόμενο της συζήτησης αυτής είχε κοινοποιηθεί στα ηγετικά στελέχη της τρόικας, οι οποίοι με την σειρά τους είχαν ενημερώσει τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. 

  Επισήμως τα στελέχη της τρόικα δεν επιβεβαιώνουν τις "προεργασίες" αυτές, αλλά την ίδια στιγμή παραδέχονται σε συνομιλητές τους ότι το ενδεχόμενο να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ δεν τους ήταν μία "άγνωστη εκδοχή" στο σήριαλ των αποκρατικοποιήσεων.

  Από την πλευρά μάλιστα στελεχών της Κομισιόν αναφέρεται ότι "η αναπροσαρμογή των στόχων που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις ήταν πάντα εξαρτημένη από τις συνθήκες της αγοράς...". 

  Από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης  επίσης δεν φαίνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την ενεργοποίηση της ρήτρας υποκατάστασης των στόχων από τις αποκρατικοποιήσεις με άλλα δημοσιονομικά μέτρα. 

  Το Capital.gr μιλώντας με υπουργό της Κυβέρνησης ο οποίος εμπλέκεται στις σχετικές διαδικασίες και είχε πάρει μέρος στα όσα προηγήθηκαν της αποχώρησης της Gazprom από τον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ, πληροφορήθηκε ότι κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν όσο και η τρόικα είχαν ενημερωθεί για το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν έσοδα από την υπόθεση της ΔΕΠΑ εντός του 2013.  

  Αναφέρεται μάλιστα ότι ήδη υπάρχει draft για την αναπροσαρμογή των στόχων από τις ιδιωτικοποιήσεις στα χέρια των στελεχών της τρόικας.

  Στελέχη της Κυβέρνησης επιμένουν εδώ και τουλάχιστον ένα εξάμηνο (!) ότι "το ανοικτό μέτωπο Κομισιόν - Gazprom για την δεσπόζουσα θέση της ρωσικής εταιρείας στον ανεφοδιασμό της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να αφήσει χωρίς συνέπειες την εξέλιξη του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ...” εξ ού και η "μη έκπληξη" της κοινοτικής πλευράς.

  Βέβαια συνολικά η αναδίπλωση στην περίπτωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, που αποτελούσε το επόμενο μεγάλο στοίχημα μετά τον ΟΠΑΠ, επαναφέρει στο προσκήνιο το πρόβλημα του στόχου μείωσης του χρέους μέσω αποκρατικοποιήσεων που αποτελεί τον ένα από τους τρεις βασικούς πυλώνες του Μνημονίου.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι και το πρακτορείο Reuters, μεταφέρει δηλώσεις υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου που δεν κατονομάζει, που επιβεβαιώνουν το παραπάνω. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα ζητήσει από τους διεθνείς πιστωτές της να χαμηλώσουν το στόχο για τις ιδιωτικοποιήσεις φέτος μετά από την αποτυχία εξεύρεσης αγοραστή για την ΔΕΠΑ, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

  «Είναι πολύ δύσκολο να καλύψουμε τα 1 δισ. ευρώ που αναμέναμε να συγκεντρώσουμε από τη ΔΕΠΑ», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους όρους διάσωσης, η Αθήνα έχει δεσμευτικό στόχο να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ από τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.


  Η αμφισβήτηση του ΤΑΙΠΕΔ

  Το θέμα αυτό συνδέεται επίσης με τις ανεπίσημες, αλλά ιδιαίτερα επίμονες αναφορές στελεχών της τρόικα για την "καταλληλότητα του μηχανισμού" των αποκρατικοποιήσεων και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ. 

  Τα σχετικά δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο που δεν είχαν λείψει τους τελευταίους μήνες έχουν αποσυρθεί πάντως τις τελευταίες εβδομάδες. 

  Επιτελικό στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που είναι σε γνώση του θέματος και των σχετικών πιέσεων εκτιμά ότι με την υπόθεση της ΔΕΠΑ "θα δούμε το κατά πόσο οι σχετικές πιέσεις έχουν πραγματική βάση ή όχι...". 

  Τα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο ιδιαίτερα έκαναν λόγο για την ανάγκη να υποκατασταθεί η "εγχώρια" διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ από ενα επιτελείο διαχείρισης των αποκρατικοποιήσεων με διεθνή στελέχη των αγορών. 

  Η χθεσινή παρέμβαση βέβαια του κ. Γιουνκέρ στην διάρκεια της ομιλίας του στο Μ. Μουσικής και η "σύστασή" του "μη πουλάτε φθηνά τις ΔΕΚΟ" καταγράφει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζεται το θέμα των αποκρατικοποιήσεων σε κοινοτικό επίπεδο. 

  Και το γεγονός ότι ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ. Γιουνκέρ –που χειρίσθηκε το ελληνικό θέμα και την απειλή του  Grexit– επέλεξε την συγκεκριμένη ημέρα να συστήσει στον "φίλο" του Αντ. Σαμαρά "να μη πουλήσει η Ελλάδα τις ΔΕΚΟ και τα νησιά της" φθηνά, αποτελεί ένδειξη ότι το θέμα απασχολεί πλέον με νέους όρους την διαδικασία υλοποίησης του Μνημονίου. 

  Πολύ περισσότερο μάλιστα που με την τελευταία Έκθεση του ΔΝΤ έχει αμφισβητηθεί η αξιοπιστία των στόχων που έχουν τεθεί με αυτό...      

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ