Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Ιουν-2013 17:10

  Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ανέργων: 50.000 και... βλέπουμε

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  «Κουρεμένο» αλλά άμεσης ενεργοποίησης αναμένεται να είναι το περίφημο πρόγραμμα στήριξης ανέργων με κοινωφελείς δράσεις, σύμφωνα με στελέχη που μετείχαν στην διυπουργική σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ.

  Αντί για 300 εκατ. ευρώ τελικά βρέθηκαν ή θα βρεθούν 170 εκατ. ευρώ που φτάνουν για 50.000 ανέργους ανέφερε παράγοντας που μετείχε στην συνάντηση. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε και έλαβε δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ότι «θα πάρουμε πρωτοβουλία», δηλαδή ότι θα υπάρξει κινητοποίηση για την άμεση έγκριση του προγράμματος από την ΕΕ.

  Εστάλη η επιστολή

  Χθές εστάλη η σχετική επιστολή στην ΕΕ από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, ενώ εντός των επόμενων ημερών υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν ότι θα ετοιμασθεί και η υπουργική απόφαση ώστε νε «περιμένουν» την εγκριτική απόφαση από την ΕΕ. Επισημάνθηκε ότι είναι κρίσιμη καθώς πρόκειται για κοινοτικά κονδύλια και απαιτείται η έγκριση των κοινοτικών αρχών.

  Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι πίεσαν και έγινε δεκτό αυτό να είναι το πρώτο στάδιο του προγράμματος με δέσμευση να αναζητηθούν πόροι (μεταφορά κονδυλίων από άλλα ταμεία του ΕΣΠΑ προς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) ώστε να ενισχυθεί στο μέλλον.

  «Εκτός συζήτησης αλλαγές στους μισθούς» απάντησε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς αν τίθεται θέμα νέων παρεμβάσεων μετά από πιέσεις της τρόικας. Πρόσθεσε ότι στις διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα με τους δανειστές, τρία είναι τα ζητήματα, η αξιολόγηση της κοινωνικής ασφάλισης τα έσοδα των ταμείων αλλά και το πως θα εξειδικευθεί η διατύπωση στο μνημόνιο για τον μηχανισμό καθορισμού κατώτατων μισθών μετά το τέλος του μνημονίου.

  Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ μετείχαν οι κ.κ. Σαχινίδης, Κουτρουμάνης, Πρωτόπαπας, Κωνσταντινόπουλος και Κουκουλόπουλος.

  Ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ

  Σε ανακοίνωσή του για την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

  "Στο πλαίσιο της άμεσης υλοποίησης δράσεων κατά της ανεργίας και της αποτελεσματικής στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, πραγματοποιήθηκε σήμερα 05/06/2013, στο Υπουργείο Οικονομικών ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση και εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ. 

  Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Βρούτσης, στην κατεύθυνση της ανάσχεσης της ανεργίας, απέστειλαν χθες κοινή επιστολή στους Επιτρόπους Περιφερειακής Πολιτικής, Johannes Hahn, και Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, László Andor, με την οποία ζητούν την έγκριση άντλησης πόρων από Επιχειρησιακά Προγράμματα ( ΕΠ ) της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. 

  Η ελληνική πλευρά προτείνει την αξιοποίηση πόρων ύψους περίπου 170 εκ. ευρώ από συγκεκριμένα ΕΠ σε επιλέξιμες θεματικές προτεραιότητες συμβάλλοντας τόσο στην ποσοτική, όσο και την ποιοτική επίτευξη των δεικτών του ΕΣΠΑ. 

  Συγκεκριμένα ζητά να διατεθούν για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για 50.000 άτομα: 

  • 80 εκ. ευρώ από το ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» από αναξιοποίητους όρους παρελθόντων ετών. 

  • 60 εκ. ευρώ από το ΕΠ « Ψηφιακή Σύγκλιση» με χρήση της ρήτρας ευελιξίας. 

  • 30 εκ. ευρώ από το ΕΠ «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» για δράσεις του τομέα αρμοδιότητάς του. 

  Επισημαίνεται ότι, ήδη, από το Υπουργείο Ανάπτυξης υλοποιούνται δράσεις ύψους περίπου 207 εκ. ευρώ, για περίπου 38.500 ανέργους από το ΕΠ «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται: 

  • "Προγράμματα συμβουλευτικής και κατάρτισης με σκοπό την αντιμετώπιση των 5.500 απολυμένων-ανέργων στους κλάδους λιανικού εμπορίου, εμπορίας – διακίνησης και συντήρησης αυτοκινήτων και κατασκευών δομικών υλικών", προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ. 

  • "Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και συμβουλευτικής με στόχο την αναβάθμιση των εργασιακών δεξιοτήτων 1.500 ανέργων και επαπειλούμενων ανέργων στους βιομηχανικούς κλάδους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά", προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ. 

  • "Κατάρτιση Άνεργων Ναυτικών και Παροχή Επαγγελματικής Πιστοποίησης", προϋπολογισμού 27 εκ. ευρώ (20.000 ωφελούμενοι έως σήμερα). 

  • Δράσεις προϋπολογισμού 3.66 εκατ. ευρώ για την άμεση αντιμετώπιση απωλειών θέσεων εργασίας από ομαδικές απολύσεις με κλαδική διάσταση (όμιλος "Ασπίς"). 

  • "Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας", προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ. Ενισχύονται περίπου 2000 άνεργες, απολυμένες ή απειλούμενες από ανεργία γυναίκες για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. 

  • Ολοκληρωμένες δράσεις για την άμεση αντιμετώπιση απωλειών θέσεων εργασίας στο Νομό Καστοριάς, ύψους 7.4 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει ενίσχυση 300 Νέων Θέσεων Εργασίας (ΝΘΕ) για ανέργους, ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 170 ανέργων (Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες – ΝΕΕ), καθώς και ενέργειες κατάρτισης 500 ανέργων. 

  • "Ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής και κατάρτισης, καθώς και στήριξης της απασχόλησης σε περιοχές που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης", προϋπολογισμού 72 εκ. ευρώ, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους. 

  • Παράλληλα, πρόσφατα ξεκίνησε και η δράση "Αναβάθμιση επαγγελματικών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μέσω κατάρτισης στον πρωτογενή τομέα στις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου 1" για 7.000 ανέργους και 1.500 αυτοαπασχολούμενους και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα, προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ και ο Οργανισμός «Δήμητρα» που έχει εξειδίκευση σε κατάρτιση για αγροτικά ζητήματα έχει ξεκινήσει τη υλοποίηση".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ