Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Απρ-2013 08:51

  Οι Ιταλοί δείχνουν το δρόμο για φθηνότερο ρεύμα στην Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Παρά τις διακηρύξεις περί μείωσης του ενεργειακού κόστους της παραγωγής, επί της ουσίας τίποτα δεν έχει γίνει ακόμη προκειμένου η ελληνική βιομηχανία να βοηθηθεί από την κυβέρνηση να αποκτήσει ίσους όρους ενεργειακού κόστους με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Οι δικαιολογίες που έχουν χρησιμοποιηθεί για αυτή την… αδράνεια δεν υστερούν σε πρωτοτυπία: οι υπερασπιστές του κρατισμού ξεκίνησαν από το επιχείρημα των κρατικών ενισχύσεων για να ανακαλύψουν πρόσφατα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη αποκρατικοποιήσεις που απαγορεύουν παρεμβάσεις στα τιμολόγια της ενέργειας.

  Έτσι συνεχίζουν ανενόχλητοι να χρεώνουν ό,τι θέλουν και το κράτος να παρακολουθεί όχι απλά ως παρατηρητής, αλλά να… συμμετέχει στην εξόντωση της βιομηχανίας υπερφορολογώντας τις ήδη εξωφρενικές τιμές που χρεώνονται στην παραγωγή.

  Και την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα τα βιομηχανικά λουκέτα και οι απώλειες θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα γίνονται θυσία στο βωμό του κρατισμού, στη γειτονική Ιταλία, όπου ακόμη δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, αποδεικνύεται ότι υπάρχει συνεπής και ορθολογική βιομηχανική πολιτική. Έτσι την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε η θέσπιση νέου φορολογικού συστήματος ειδικά για τις ενεργοβόρες βιομηχανικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψαν οι υπουργοί οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι και βιομηχανίας Κοράντο Πασέρα, αλλάζει το φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, ούτως ώστε να συνυπολογίζει την επίπτωση που έχουν τα ενεργειακά κόστη στο συνολικό κύκλο εργασιών της εταιρείας. Μέχρι τώρα ίσχυε η φορολόγηση της ενέργειας για το σύνολο της ενέργειας που κατανάλωναν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες.

  Ειδικότερα σύμφωνα με το νέο υπουργικό διάταγμα, οι εταιρείες που πληρώνουν λογαριασμούς ενέργειας που ξεπερνούν το 3% του συνολικού τους τζίρου θα απολαμβάνουν φορολογικές απαλλαγές στους ενεργειακούς φόρους, δηλαδή στους κατεξοχήν φόρους που αφορούν στην παραγωγή και όχι στην κερδοφορία.

  Παράλληλα το ίδιο διάταγμα αναφέρει ότι οι εταιρείες που πληρώνουν λογαριασμούς ρεύματος που ξεπερνούν το 2% του τζίρου τους δικαιούνται εκπτώσεις στα κόστη ηλεκτρισμού. Οι εκπτώσεις σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλα παρόμοια έξοδα. Το ίδιο διάταγμα ορίζει το όριο ενεργειακής κατανάλωσης στις 2,4GWh ετησίως για τις βιομηχανίες που δικαιούνται φορολογικές απαλλαγές και εκπτώσεις.

  Ο υπουργός βιομηχανίας Πασέρα, δήλωσε ότι η απόφαση έχει ως στόχο να ενδυναμώσει τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις εκείνες που τα ενεργειακά κόστη επηρεάζουν σημαντικά τις δραστηριότητές τους. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι φορολογικές απαλλαγές και οι εκπτώσεις είναι σύμφωνες με τους κανονισμούς της ΕΕ και αντίστοιχες των μέτρων που έχουν λάβει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών τους.

  Καταλήγοντας ανέφερε ότι η μείωση του ενεργειακού κόστους είναι μια από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής που εφαρμόζεται σταδιακά μέσω συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ