Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Φεβ-2013 18:00

  "Πάγωμα" επιστροφών φόρων και μείωση δαπανών έφεραν πλεόνασμα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη 

  Η μεγάλη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και το ουσιαστικό «πάγωμα» των επιστροφών φόρου αντιστάθμισαν την ανησυχητική υστέρηση των δημοσίων εσόδων. Αυτό προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. 

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 4,433 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 4,437 δισ. ευρώ (υστέρηση 4 εκατ. ευρώ). Ωστόσο πρόκειται για μία «μαγική» εικόνα διότι το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε δραστική μείωση των επιστροφών φόρου (πχ ΦΠΑ). 

  Τον Ιανουάριο επεστράφησαν στους φορολογούμενους μόλις 43 εκατ. ευρώ φόροι, ενώ είχε προϋπολογιστεί ότι θα επιστραφούν 311 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα προ επιστροφών φόρου έσοδα (ίσως ο βασικότερος δείκτης υγείας του δημόσιου ταμείου) διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο στα 4,42 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,659 δισ. ευρώ (υστέρηση 239 εκατ. ευρώ). Εάν αθροιστούν οι επιστροφές φόρου που δεν έγιναν και η υστέρηση των προ επιστροφών φόρου εσόδων, η συνολική υστέρηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανέρχεται στα 497 εκατ. ευρώ. 

  Τα «σπασμένα» για έναν ακόμη μήνα στο σκέλος των εσόδων πληρώνουν οι δημόσιες δαπάνες. Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο στα 4,256 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 5,310 δισ. ευρώ (μείωση 1,054 δισ. ευρώ). 

  Η μείωση των δαπανών προέρχεται κατά 679 εκατ. ευρώ από τη μείωση των πρωτογενών δαπανών σε σχέση με το στόχο του Ιανουαρίου και κατά 222 εκατ. ευρώ από τη μείωση των κρατικών δαπανών για τόκους. Επίσης, πολύ μειωμένες σε σχέση με το στόχο είναι και οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αφού διαμορφώθηκαν στα 67 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 200 εκατ. ευρώ. Βάσει των παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν πλεονασματικό κατά 415 εκατ. ευρώ, έναντι μηνιαίου στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ. 

  Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι τη μεγαλύτερη υστέρηση παρουσιάζουν οι εισπράξεις από έμμεσους φόρους, κατά 409 εκατ. ευρώ (υστέρηση από ΦΠΑ 161 εκατ. ευρώ) και από φόρους κατανάλωσης κατά 295 εκατ. ευρώ. 

  Καλύτερες των προβλέψεων είναι οι εισπράξεις από φόρους ακινήτων, καθώς εισπράχτηκαν 109 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το στόχο αλλά και οι εισπράξεις από φόρους παρελθόντων ετών που απέφεραν 103 εκατ. ευρώ περισσότερα από το στόχο.

  Ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ

  Σύμφωνα με τα  διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, τον μήνα Ιανουάριο παρουσιάσθηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 177 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 491 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 873 εκατ. 

  Ταυτόχρονα επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 415 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 34 εκατ. ευρώ το 2012 και στόχου για έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ. Σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επομένως τόσο το αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές αποτέλεσμα έναντι του Ιανουαρίου του προηγούμενου έτους κατά 668 και 449 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι βελτιωμένο κατά 136,0% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

  Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.433 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση μόλις κατά 4 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (4.437 εκατ. ευρώ).

  Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.376 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20 εκατ. ευρώ, έναντι του μηνιαίου στόχου (4.357 εκατ. ευρώ).

  Κατηγορίες εσόδων οι οποίες υστέρησαν έναντι του στόχου είναι οι εξής:

  α) ο Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, κατά 161 εκατ. ευρώ,
  β) οι λοιποί έμμεσοι φόροι κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ. καπνού, κ.λ.π.), κατά 153 εκατ. ευρώ,
  γ) τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, κατά 134 εκατ. ευρώ. 

  Αντίθετα, υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από:

  α) τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων συμπεριλαμβανομένων των δόσεων του φόρου εισοδήματος του 2012 που λόγω της παράτασης αποπληρώνεται εντός των δύο πρώτων μηνών του 2013.
  β) τους φόρους περιουσίας, κατά 109 εκατ. ευρώ. 

  Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4.256 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.054 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (5.310 εκατ. ευρώ).

  Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 921 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 679 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, και των δαπανών για τόκους (222 εκατ. ευρώ χαμηλότερες).

  Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012 κατά 1.106  εκατ. ή σε ποσοστό 20,6%. Σημειώνεται ότι παρουσιάζεται μεγάλη εξοικονόμηση τόσο στις πρωτογενείς δαπάνες, που αποτελούν και τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, κατά 912 εκατ. ή σε ποσοστό 18,8% αλλά και στους τόκους κατά 219 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 47,9%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ