Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Οκτ-2012 11:34

  Ανοικτός έως τέλος Οκτωβρίου ο επενδυτικός νόμος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από την Δευτέρα και έως το τέλος Οκτωβρίου θα δέχεται αιτήσεις υπαγωγής το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του Επενδυτικού Νόμου 3908/11. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν το επενδυτικό τους σχέδιο στο πλαίσιο των Γενικών Καθεστώτων του Ν. 3908/11.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, μέσω του www.ependyseis.gr και των Γραφείων Εξυπηρέτησης Επενδυτών - που λειτουργούν σε όλη τη χώρα - οι επενδυτές μπορούν να ενημερώνονται για τις διαδικασίες ηλεκτρονικής και έντυπης υποβολής, των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αλλά και για τις λεπτομέρειες επιλεξιμότητας δραστηριοτήτων και δαπανών στο πλαίσιο των Γενικών Καθεστώτων του ν. 3908/11.

  Τα λεφτά είναι πολλά: για το σύνολο του 2012 θα διατεθούν 2,7 δις ευρώ υπό τη μορφή φοροαπαλλαγών και 1 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιχορήγησης ή επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Βέβαια, τα λεφτά αυτά δεν θα… διατεθούν φέτος αλλά όταν αρχίσει η υλοποίηση των επενδύσεων.

  Είναι ο δεύτερος κύκλος προκήρυξης για το 2012 ( ο πρώτος έγινε την Ανοιξη). Αφορά τα λεγόμενα «Γενικά καθεστώτα» δηλαδή την Γενική Επιχειρηματικότητα, την Περιφερειακή Συνοχή και την Τεχνολογική Ανάπτυξη. Άλλες είναι οι ημερομηνίες που «τρέχουν» για τα ειδικά καθεστώτα (νεανικής επιχειρηματικότητας,των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, των ολοκληρωμένων πολυετών επενδυτικών σχεδίων και των σχεδίων συνέργειας και δικτύωσης).

  Σύμφωνα με το Invest In Greece, οι κατηγορίες επενδύσεων είναι: 

  1. Γενική Επιχειρηματικότητα. Αφορά κάθε επιχειρηματία και προβλέπει φοροαπαλλαγές κλιμακούμενες έως και 10 χρόνια, μέχρι το 100% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης

  2. Περιφερειακή Συνοχή. Αφορά επενδυτές με σχέδια που καλύπτουν τοπικές ανάγκες ή αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και προβλέπει λα τα είδη των ενισχύσεων. Το ποσοστό επιχορήγησης και επιδότησης leasing μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης. Για τις νέες επιχειρήσεις, το παραπάνω ποσοστό προσαυξάνεται κατά 10%.

  3. Τεχνολογική Ανάπτυξη Αφορά επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να επενδύσουν στην καινοτομία και να εκσυγχρονίσουν τεχνολογικά την επιχείρηση τους. Προβλέπει όλα τα είδη των ενισχύσεων. Το ποσοστό επιχορήγησης και επιδότησης leasing μπορεί να φτάσει μέχρι και το 80% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης.

  Είδη ενισχύσεων

  α. Φορολογική απαλλαγή. Απαλλαγή από 8 έως 10 χρόνια από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής συνιστά ισόποσο αφορολόγητο αποθεματικό.

  β. Επιχορήγηση. Δωρεάν παροχή χρηματικού ποσού από το Δημόσιο για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

  γ. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση νέου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού

  δ. Ευνοϊκά δάνεια μέσω του ΕΤΕΑΝ. Χρηματοδότηση του ποσού που προβλέπεται να καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό με δάνεια χαμηλού κόστους, από τις τράπεζες που συνεργάζονται με το ΕΤΕΑΝ.

  Όλες οι ενισχύσεις συνυπολογίζονται για τον καθορισμό του συνολικού ποσοστού ενίσχυσης που χορηγείται στο επενδυτικό σχέδιο. Το όφελος από την παραπάνω χρηματοδότηση συνυπολογίζεται στο συνολικό ποσοστό ενίσχυσης, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

  Δ. Καδδά

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ