Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Ιουλ-2012 13:47

  Μεσολάβηση H. Reichenbach για να ξεμπλοκάρουν τα δάνεια της ΕΤΕπ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της task force Χορστ Ράιχενμπαχ και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με θέμα τη ρευστότητα μέσω του ΕΣΠΑ, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά και τις ιδιωτικοποιήσεις. 

  Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη συνάντηση επεσήμανε ότι «υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες με την ΕΤΕπ, ας μη το κρύψουμε». Εξήγησε ότι δεν προχωρούν δύο κομβικά προγράμματα παροχής ρευστότητας στην αγορά: το ταμείο που θα έδινε δάνεια με εγγύηση το ΕΣΠΑ, αξία άνω του 1 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίους αλλά και το ταμείο επιμερισμού ρίσκου, όπως λέγεται, για τα μεγάλα έργα υποδομής. Ο λόγος είναι, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ότι πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της ΕΤΕπ και για αυτό το λόγο πρέπει να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις. Απέφυγε να δώσει εκτίμηση του χρόνου ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με το κορυφαίο τραπεζικό όργανο της Ε.Ε, ενώ προανήγγειλε και την εύρεση ανθρώπου-διαπραγματευτή, ο οποίος με τη συνδρομή της task-force, θα επιτύχει ένα καλό διαπραγματευτικό αποτέλεσμα για τη χώρα.

  Σε δηλώσεις του, ο κ. Χατζηδάκης μετά το τέλος της συνάντησης επεσήμανε ότι η ίδια αυτή επίδειξη αποφασιστικότητας μέσω επιτάχυνσης μεταρρυθμίσεων θα συνέβαλε στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την αλλαγή των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ώστε να μειωθεί το χρέος κατά 50 δισ. ευρώ. 

  Ο κ. Ράιχενμπαχ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα του νέου υπουργού να επιτύχει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ο υπουργός επανέλαβε τρεις φορές ότι η κυβέρνηση πρέπει να δείξει άμεσα έργο. Επιβεβαίωσε τη στήριξη στην κυβέρνηση και είπε ότι η task force από την πλευρά της είναι έτοιμη να βάλει κι άλλες δυνάμεις στο έργο της τεχνικής βοήθειας και έχει ήδη έρθει σε επαφή με διεθνείς οργανισμούς για να συμβάλλουν. 

  Στο θέμα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο Ράιχενμπαχ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη γραφειοκρατία, την αδειοδότηση και τις δημόσιες προμήθειες. 

  Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι σε κάποια θέματα υπήρχε πρόοδος όπως στη διευκόλυνση των εξαγωγών και των αδειοδοτήσεων αλλά σε κάποιους άλλους με επιφανέστερο τον κλάδο των προμηθειών και ειδικά των ηλεκτρονικών υπάρχει καθυστέρηση. 

  Ο υπουργός έδωσε μεγάλη έμφαση στην άμεση αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ με τη συνδρομή της τεχικής βοήθειας της ομάδας δράσης. Επανέφερε επίσης το θέμα δημιουργίας Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείο για να βγούμε από την ύφεση επισημαίνοντας ότι είναι ιστορία που συζητείται πολύ καιρό που είτε πρέπει να γίνει είτε να ξεχαστεί και προφανώς η επιλογή της κυβέρνησης είναι να γίνει 

  Επίσης, τα θέματα των κοινοτικών επιδοτήσεων θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα στο με την έλευση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν. 

  Ο υπουργός επίσης απέφυγε να δώσει χρονοδιαγράμματα εκκίνησης διαφόρων έργων που εκκρεμούν όπως τα Ταμεία Εγγυοδοτήσεων λέγοντας πως οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, ενώ προανήγγειλε παρεμβάσεις για επιτάχυνση των 181 μεγάλων έργων, απλοποίηση διαδικασιών απορρόφησης του ΕΣΠΑ. 

  Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης σε ενδεχόμενες δημιουργία νέων ανεξάρτητων αρχών (πχ Ανεξάρτητη Αρχή υδάτων στο πλαίσιο επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων. 

  Τόσο ο κ. Ράιχενμπαχ όσο και ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια των δηλώσεων τους ότι η task force παράσχει αποκλειστικά τεχνική βοήθεια σε μια προσπάθεια να διαχωρίσουν εντελώς το ρόλο της σε σχέση με αυτό της τρόικας που ξεκίνησε σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου.

  Δ. Καδδά


  *Διαβάστε ακόμη:

  - H. Reichenbach: "Πολύ δύσκολο" να βελτιωθεί η κατάσταση στην ελληνική οικονομία

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ