Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Ιουν-2012 00:20

  Υποβαθμίζει και την Κύπρο η Moody΄s σε Ba3

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε υποβάθμιση της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες προχώρησε ο οίκος Moody΄s θέτοντας την αξιολόγηση υπό αναθεώρηση για πιθανή νέα υποβάθμιση. Ειδικότερα, η διαβάθμιση του χρέους της Κύπρου υποβαθμίζεται σε "Βα3" από "Ba1", τρία επίπεδα κάτω από την κλίμακα "investment grade" και πιο βαθιά στην κλίμακα "junk".

  Ο βασικός παράγοντας υποβάθμισης σύμφωνα με τον οίκο, είναι η ουσιαστική επιδείνωση των προοπτικών της χώρας σαν αποτέλεσμα "της σημαντικής αύξησης την πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη". Ένα τέτοιο σενάριο θα ενίσχυε την κυβερνητική στήριξη των τραπεζών λόγω της έκθεσής τους στην ελληνική οικονομία αλλά και της επιδείνωσης των εγχώριων μακροοικονομικών συνθηκών, σημειώνεται στην έκθεση.

  Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Moody΄s υποβάθμισε δύο κυπριακές τράπεζες και έθεσε υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση μιας τρίτης τράπεζας, επικαλούμενη τον αυξημένο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

  Οι τρεις αυτές τράπεζες έχουν δίκτυο με σημαντική δραστηριότητα στην Ελλάδα και κατά συνέπεια η κεφαλαιακή τους θέση παραμένει ευάλωτη στις επιπτώσεις ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σημείωνε ο οίκος. Ο αυξημένος κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσει σε επιτάχυνση των εκροών καταθέσεων από τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και να ασκήσει πιέσεις στη ρευστότητά τους.

  Η υποβάθμιση της Κύπρου από τη Moody΄s έρχεται σχεδόν παράλληλα με την υποβάθμιση της Ισπανίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ