Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Απρ-2012 12:07

  Aγωγή στο δικαστήριο της Χάγης κατέθεσαν δύο Ελληνίδες για τα μέτρα λιτότητας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Είναι σπάνιο φαινόμενο oι πολίτες να πηγαίνουν την κυβέρνησή τους στα δικαστήρια  ειδικά όταν πρόκειται για κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης. 

  Σύμφωνα με το BBC, 2 ελληνίδες, μητέρα και κόρη, ψυχολόγοι στο επάγγελμα, κατέθεσαν αγωγή κατά της ελληνικής κυβέρνησης στη Χάγη εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που εφάρμοσε, τα οποία όπως αναφέρουν αποτελούν έγκλημα κατά την ανθρωπότητας.

  «Τα μέτρα λιτότητας μας στερούν την ελευθερία μας, μειώνοντας το εισόδημά μας, μας στερούν την πρόσβαση στην στέγαση, την σίτιση, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη», αναφέρουν.

  Επιπλέον κατηγορούν την κυβέρνηση ότι, δεν έχει απλά αναγκάσει τους πολίτες να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, αλλά να ζουν με τα ελάχιστα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

  Οι δυο γυναίκες ξεκίνησαν στέλνοντας επιστολές στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή το 2008, προειδοποιώντας τον για τις συνέπειες των περικοπών στον δημόσιο τομέα.

  Με την ανάληψη της νέας κυβέρνησης συνέχισαν να στέλνουν επιστολές για να προειδοποιήσουν για όσα επρόκειτο να συμβούν. Μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων στα ελληνικά δικαστήρια, αποφάσισαν να προσφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

  «Οι νέοι δεν μπορούν να κάνουν πλέον δικές τους οικογένειες γιατί δεν είναι σε θέση να στηρίξουν τους εαυτούς τους. Το ποσοστό αυτοκτονιών έχει εκτοξευτεί στα ύψη», αναφέρουν.

  Σύμφωνα με τον Γιώργο Κουτρούγκαλο, καθηγητή συνταγματικού δικαίου, η αγωγή είναι νομικά άτοπη, καθώς όπως αναφέρει, δεν υπάρχουν επιχειρήματα στα οποία να βασιστεί μια τέτοια δίκη. Ωστόσο, το κατανοεί όπως είπε ως μια ανθρώπινη αντίδραση.

  Την ίδια ώρα, μιλώντας το BBC η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Έλενα Παναρίτη, δήλωσε ότι, είναι πολύ απλοϊκό να λέμε ότι φταίει για όλα η λιτότητα. «Καταλαβαίνω ότι οι πολίτες αισθάνονται θυμό, αλλά πιθανότατα οι δύο κυρίες δεν γνωρίζουν ακριβώς τους λόγους της οικονομικής ύφεσης», τονίζει.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ