Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Φεβ-2012 13:57

  ΠΟΠΕΚ: Σε απόγνωση οι πρατηριούχοι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σε απόγνωση οδηγούνται χιλιάδες πρατηριούχοι με αφορμή το γνωστό θέμα των προστίμων του συστήματος Ήφαιστος όπως κατήγγειλε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ΠΟΠΕΚ.

  "Καλούμαστε να πληρώσουμε πρόστιμα με βάση την τελωνειακή νομοθεσία για λαθρεμπορία για παραβάσεις του ΚΒΣ", ανέφεραν σχετικά τονίζοντας ότι τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όσο και τα κόμματα έχουν κατανοήσει το θέμα και έχουν παραδεχθεί ότι δεν πρόκειται για θέμα λαθρεμπορίας.

  Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν ήδη έχουν φτάσει οι πρώτες κλήσεις για καταβολή υπέρογκων προστίμων που φτάνουν ακόμα και το 1 εκατ. ευρώ. που, όπως εξήγησαν, αφορούν σε παράληψη των πρατηριούχων να καταχωρήσουν στο σύστημα Ήφαιστος τα στοιχεία των συναλλαγών που πραγματοποίησαν.

  Όπως επισήμαναν από τις 31/12/2010 το σύστημα Ήφαιστος και ο νόμος άλλαξαν, οι πρατηριούχοι δεν υποχρεώνονταν πλέον να αποδίδουν οι ίδιοι τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για λογαριασμό των πελατών τους, ωστόσο παρά την αλλαγή του συστήματος όφειλαν να συνεχίσουν να καταθέτουν τα στοιχεία των συναλλαγών.

  Λόγω έλλειψης ενημέρωσης, υποστηρίζουν, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι άλλαξε ο ιστότοπος, μεγάλος αριθμός πρατηριούχων κατέληξαν να μην έχουν καταχωρήσει καθόλου ή να μην έχουν καταχωρήσει σωστά τα στοιχεία.

  Παράλληλα, ενώ άλλαξε ο νόμος, η ΠΟΠΕΚ καταγγέλλει ότι δεν άλλαξε ο τελωνειακός κώδικας με αποτέλεσμα μια παράβαση που πλέον αφορούσε των Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (μη καταχώρηση στοιχείων τιμολογίων) να αντιμετωπίζεται σαν «λαθρεμπόριο».

  Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο με την παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων (υπόθεση Καπελέρη) με αποτέλεσμα ενώ κατ ιδίαν κυβέρνηση και κόμματα να παραδέχονται ότι δεν πρόκειται για λαθρεμπόριο ουδείς να τολμά  όπως υποστηρίζει η ΠΟΠΕΚ, να αναλάβει την πρωτοβουλία για να λυθεί το πρόβλημα.

  Δεν μπορεί ένα περιφερειακό πρατήριο σε χωριό της Κρήτης να καλείται να πληρώσει για λαθρεμπόριο πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ, αυτό δεν δικαιολογείται από τους όγκους των καυσίμων που διακινεί, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

  Η ΠΟΠΕΚ τόνισε ότι το θέμα είναι επείγον και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να παγώσουν τα πρόστιμα, ενώ προανήγγειλε πρωτοβουλίες  λέγοντας ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να οδηγηθούν 3.000 πρατήρια σε κλείσιμο.

  Τέλος σημειώνεται ότι η ΠΟΠΕΚ τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης του νέου συστήματος ελέγχου εισροών - εκροών στα πρατήρια ζητώντας παράλληλα να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα από την πλευρά του υπουργείου για να εγκατασταθούν ανάλογα μηχανήματα σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης (εταιρείες εμπορίας και διυλιστήρια).

  Ζήτησαν επίσης να εφαρμοστεί το σύστημα ταυτόχρονα με τα πρατήρια και στους διακινητές (βυτιοφόρα, σλέπια κλπ ) καθώς επίσης και να υπάρξει πρόβλεψη να καλυφθεί η δαπάνη από το ΕΣΠΑ.

  Χάρης Φλουδόπουλος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ