Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιαν-2012 10:48

  Επιχειρηματικό lobby υπέρ δραχμής "βλέπει" στην Ελλάδα ο Soros

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:25

  Ενδεχόμενη αποτυχία του PSI καθιστά τη χρεοκοπία της Ελλάδας πιο πιθανή, ενώ υπάρχουν και άλλα «σημάδια» που δείχνουν ότι τα πράγματα μπορεί να οδηγηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, σχολίασε χθες, στη διάρκεια γεύματος με δημοσιογράφους, ο μεγαλοεπενδυτής George Soros.

  «Η κατάσταση επιδεινώνεται από το lobbying ορισμένων από τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας, οι οποίοι θα προτιμούσαν να διακανονίσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις σε υποτιμημένες δραχμές αντί σε ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε αναφορά και στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας τα πολιτικά κόμματα ως «επιπρόσθετο πρόβλημα», στο βαθμό που «προετοιμάζονται για εκλογές και δημιουργείται έτσι δυσμενής πολιτική δυναμική».

  Παράλληλα, ο Soros σχολίασε ότι, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν κάνει τα πάντα λάθος, στην προσπάθειά τους να δώσουν μια λύση στην κρίση. «Η πολιτική λιτότητας που η Γερμανία επιθυμεί να επιβάλει στην Ευρώπη, θα την οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο αποπληθωρισμού», ανέφερε ο μεγαλοεπενδυτής, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «σε περίπτωση που η οικονομία ξεφύγει από κάθε έλεγχο, τότε αναπόφευκτα θα έρθει η αποσύνθεση».

  Επιπλέον επισήμανε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν βοηθούν. Όπως είπε, «θα πρέπει να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα και αυτά τα κίνητρα θα πρέπει να προέλθουν από την ΕΕ και να είναι εγγυημένα από τα κράτη μέλη. Τα ευρωομόλογα χρειάζονται σε κάθε περίπτωση».

  Εν συνεχεία πρότεινε την υιοθέτηση ενός σχεδίου  που πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Ιταλό Tommaso Padoa-Schioppa και κατά το οποίο το EFSF θα αγοράσει βραχυπρόθεσμα γραμμάτια με χαμηλά επιτόκια, από τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους.

  Σημείωσε μάλιστα, ότι ενώ οι μακροπρόθεσμες αναχρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ, μείωσαν το κόστος χρηματοδότησης  σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι αγορές ομολόγων τους παρέμειναν επικίνδυνα εκτεθειμένες. «Το σχέδιο του Padoa-Schioppa θα παρείχε άμεση δημοσιονομική ανακούφιση και θα προστάτευε τις χώρες από τον κίνδυνο του επιτοκίου», δήλωσε ο Soros.


  Διαβάστε ακόμα:

  Soros: Πιο πιθανή από ποτέ η χρεοκοπία της Ελλάδας το 2012

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων