Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Δεκ-2011 16:38

  DJ: Σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για το PSI

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να βρίσκεται σε διαφωνία με ορισμένους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με το κούρεμα του 50% στην αξία των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο δύο άτομα με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων.

  Η κυβέρνηση προσφέρει περίπου το μισό κουπόνι για τα νέα ομόλογα που ζητούν οι επενδυτές και ορισμένα funds είναι απρόθυμα να δεχτούν το αναγκαίο κούρεμα, σημειώνουν στο πρακτορείο οι πηγές.

  "Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει σύγκλιση. Υπάρχουν διαφωνίες για το κουπόνι και τις εγγυήσεις που επιδιώκουν οι πιστωτές. Ορισμένα funds είναι επίσης διστακτικά να συμμετάσχουν, κάτι που σημαίνει ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να παραταθούν μέχρι το Φεβρουάριο αντί να ολοκληρωθούν τα πάντα έως τον Ιανουάριο όπως προβλέπεται στο αρχικό σχέδιο", δηλώνει στο Dow Jones Newswires μία από τις πηγές.

  Η Ελλάδα έχει προτείνει μια ανταλλαγή χρέους σύμφωνα με την οποία οι επενδυτές θα ανταλλάξουν τα παλαιά κυβερνητικά ομόλογα με νέα ομόλογα αξίας 35% της παλαιάς ονομαστικής τους αξίας και με ένα κουπόνι περίπου στο 4 με 5%. Περιλαμβάνεται επίσης εφάπαξ καταβολή μετρητών ίση με το 15% περίπου της αξίας των παλαιών ομολόγων συνολικού ύψους σχεδόν 30 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

  Από την πλευρά του το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) έχει προτείνει ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων για νέα ομόλογα με 50% χαμηλότερη ονομαστική αξία και απαιτεί κουπόνι της τάξης του 8% μαζί με εγγυήσεις για το αρχικό κεφάλαιο των νέων ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ. Οι εγγυήσεις αυτές θα μπορούσαν να προέρχονται από ένα όργανο της Ευρωζώνης όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

  Μία δεύτερη πηγή αναφέρει στο Dow Jones Newswires ότι κινεζικά funds που έχουν στην κατοχή τους "σημαντικό ποσό" ελληνικών ομολόγων δεν είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν, καθώς θεωρούν ότι αποτελούν κρατικές οντότητες και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία έχει δικαίωμα σε πλήρη αποπληρωμή συν το κουπόνι στη λήξη των ομολόγων. Ορισμένα hedge funds αρνούνται επίσης να συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

  "Η αντίρρηση ορισμένων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων να συμμετάσχουν περιπλέκει τα πράγματα", αναφέρει η δεύτερη πηγή στο πρακτορείο. "Αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη συμμετοχή ολόκληρο το εγχείρημα είναι στον αέρα και τα χρήματα θα πρέπει να βρεθούν από κάπου αλλού".

  Πρόσθεσε ότι οι γερμανικές λεγόμενες "κακές τράπεζες" που έχουν βρεθεί υπό κρατικό έλεγχο και είχαν προηγουμένως συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην απομείωση του 21% "νιώθουν επίσης άβολα με το κούρεμα του 50%, αν και περιμένουμε ότι κάτω από την πίεση του Βερολίνου τελικά θα συμμετάσχουν".

  Η πρώτη πηγή σημειώνει ότι αν δεν επιτευχθεί η αναγκαία συμμετοχή, υπάρχουν σκέψεις στην Αθήνα και την Ευρωζώνη για την ενεργοποίηση των λεγόμενων "ρητρών συλλογικής δράσης" που θα υποχρέωνε το haircut σε όλους τους πιστωτές με την προϋπόθεση να συμφωνήσει το 75% περίπου.

  "Κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και θα ενεργοποιήσει τις συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) κάτι που κανείς δεν θέλει στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, τόσο η Αθήνα όσο και η Ευρωζώνη, είναι αποφασισμένοι να πετύχουν την αναγκαία συμμετοχή", προσθέτει.

  Bloomberg: Παραμένουν οι διαφωνίες στο PSI

  Η Ελλάδα έκανε νέες προτάσεις για την δομή στη συμφωνία ανταλλαγής χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές, αναφέρει το Bloomberg, ενώ κάνει λόγο για διαφωνίες σε βασικά θέματα επικαλούμενο πρόσωπο στην επιτροπή που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις από την πλευρά των πιστωτών.

  Σύμφωνα με μία πρόταση, η Ελλάδα θα δώσει 15 cents σε μετρητά και 35 cents σε νέα ομόλογα για κάθε ευρώ στο υφιστάμενο χρέος που θα ανταλλαγεί, αναφέρει το συγκεκριμένο πρόσωπο που δεν κατονομάζεται.

  Η Ελλάδα φέρεται να έχει συμφωνήσει επί της αρχής να προσπαθήσει να δώσει στους ιδιώτες πιστωτές αρχαιότητα (seniority) ίση με αυτή των επίσημων δανειστών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα είναι νομικά εφικτό.

  Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τον ορίζοντα λήξης των νέων ομολόγων ή για το κουπόνι, στοιχεία που θεωρούνται κρίσιμα για να καθοριστεί το ύψος των απωλειών που θα αντιμετωπίσουν οι ομολογιούχοι.

  *Διαβάστε ακόμη
  *Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία η διήμερη συνάντηση για το PSI

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ