Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Δεκ-2011 14:13

  Barroso: Πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Είναι αδιανόητη μία Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα, σε περίπτωση που η χώρα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso.

  Αν ωστόσο η Ελλάδα δεν φανεί συνεπής, «τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε» δηλώνει χαρακτηριστικά. «Όμως θα ήταν ένα κακό μήνυμα για τις αγορές αν η Ευρωζώνη έχανε ένα από τα μέλη της» προσθέτει ο πρόεδρος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

  Στην ίδια συνέντευξη, ο ίδιος δηλώνει ανοιχτός σε πιθανές αλλαγές των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε διάστημα τεσσάρων ή πέντε μηνών.

  "Δεν βλέπει" κίνδυνο διάσπασης της Ευρωζώνης ο Olli Rehn

  Την πεποίθηση ότι η βιωσιμότητα της Ευρωζώνης δεν απειλείται, εκφράζει ο Όλι Ρεν απαντώντας στον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, ο οποίος και καταγγέλει τα σχέδια για μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων.

  Ο Μ. Τρεμόπουλος είχε υποβάλει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται αυτή να αναλάβει προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου σε σχέση με αυτών του ευρωπαϊκού Βορρά, χάσμα που -σύμφωνα με πολλούς οικονομικούς αναλυτές- θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της νομισματικής τους ένωσης.

  Ο Όλι Ρεν, στην απάντησή του παραδέχεται «ότι οι αυξανόμενες αποκλίσεις και μακροοικονομικές ανισορροπίες στη ζώνη του ευρώ συνέβαλαν στην τρωτότητα που χαρακτηρίζει σήμερα ορισμένα κράτη μέλη». Ωστόσο, θεωρεί ότι αυτές οι ανισορροπίες θα αποκατασταθούν με ένα συνδυασμό οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομικής εξυγίανσης και απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα προόδο σε Ιρλανδία και Ελλάδα. Παρόλα αυτά, δεν απέκλεισε την ενδεχόμενη σκοπιμότητα μιας, εν ευθέτω χρόνω, αντιμετώπισης του ενδεχομένου εξέτασης του τυπικού πλαισίου μιας αναθεώρησης της Συνθήκης.

  Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό όμως ότι ο κ. Ρεν δεν θεωρεί ότι η επιδείνωση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής της ΕΕ και της Ευρωζώνης είναι αντικείμενο της απάντησής του αλλά και μέριμνας εκ μέρους της Επιτροπής. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα η Επιτροπή ότι η απόκλιση των οικονομιών του Νότου, που συμβαίνει για πρώτη φορά από την είσοδο των χωρών αυτών στην ΕΕ, κινδυνεύει να υπονομεύσει τη νομιμοποιητική βάση και το μέλλον της ίδιας της Ένωσης.

  «Είναι φανερή η παρατεταμένη σύγχυση που επικρατεί γύρω από την αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Από τη μια, ο κ. Ρεν θεωρεί ικανή να μας βγάλει από το αδιέξοδο την ακολουθούμενη πολιτική παρατεταμένης λιτότητας και βαθιάς ύφεσης, που έχει εξαντλήσει τους πολίτες και έχει υποθηκεύσει την περιβαλλοντική και κοινωνική  βιωσιμότητα, χωρίς να έχει καθησυχάσει τις αγορές ούτε στο ελάχιστο. Από την άλλη, το συντηρητικό δίδυμο των "Μερκοζύ" επεξεργάζεται σχέδια για μια μη δημοκρατική Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων. Το χειρότερο είναι ότι η Επιτροπή, δια του κ. Ρεν, δεν αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα την επιδείνωση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής και σύγκλισης των χωρών του Νότου. Οι Πράσινοι τονίζουμε από την αρχή της κρίσης, ότι στους τριγμούς του οικονομικού συστήματος πρέπει να απαντήσουμε με κοινή δημοκρατική οικονομική διακυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα και με περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη δημοκρατία και θαρραλέα περιβαλλοντική πολιτική».

  Διαβάστε επίσης:

  - ΕΕ: Πρέπει να λύσουμε την κρίση τώρα, αυτή την εβδομάδα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων