Προβόπουλος: Ζητά μεγαλύτερης διάρκειας πολιτική συναίνεση

Τρίτη, 29-Νοε-2011 17:03

Παρότρυνση για μεγαλύτερης διάρκειας πολιτική συναίνεση έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, παρουσιάζοντας την έκθεσή του στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Επεσήμανε ότι η συναίνεση, η οποία οδήγησε στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να έχει πιο μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά και μεγαλύτερη διάρκεια. 

Επίσης, επεσήμανε ότι το διακύβευμα πλέον είναι αν θα καταφέρει η Ελλάδα να περιμείνει στο ευρώ ή αν θα βγει από αυτό, κατρακυλώντας έτσι πολλές δεκαετίες πίσω. 

Έθεσε επίσης τέσσερις στόχους: την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την δημοσιονομική εξυγίανση και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο οι εκροές καταθέσεων την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου ανήλθαν στα 13 - 14 δισ. ευρώ, ενώ συμπλήρωσε ότι η εκροή καταθέσεων συνεχίστηκε και στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης επίσης ζήτησε να μειωθούν περισσότερο οι δαπάνες και να μην επιβληθούν από εδώ και στο εξής άλλοι φόροι. Επισήμανε επίσης ότι είναι μείζον θέμα το γεγονός ότι «κάθονται» 14 δισ. ευρώ κονδυλίων του ΕΣΠΑ και αδυνατεί η κυβέρνηση να τα διοχετεύσει στην αγορά.