Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Νοε-2011 12:30

  Προϋπολογισμός 2012: Ύφεση 2,8% και στο... βάθος πρωτογενές πλεόνασμα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:20

  Υπό συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης η κυβέρνηση επιχειρεί να πετύχει για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα το 2012, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή.

  Το έλλειμμα του 2012, μετά την εφαρμογή του PSI, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,4% του ΑΕΠ (11,427 δισ. ευρώ), έναντι 9% του ΑΕΠ (19,683 δισ. ευρώ) το 2011. Χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών του PSI το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 6,7% του ΑΕΠ το 2012. 

  Για πρώτη φορά αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ στα 2,42 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,1% φέτος. Σημειώνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, πριν το PSI, είναι υψηλότερο (1,6% του ΑΕΠ) αλλά υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί μετά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα λόγω της μείωσης της "άσπρης τρύπας" των ασφαλιστικών ταμείων.

  Το χρέος της γενικής κυβέρνησης του 2012 και μάλιστα μετά την εφαρμογή του PSI, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 145,5% του ΑΕΠ, έναντι 161,7% του ΑΕΠ, επίπεδο στο οποίο αναμένεται να κλείσει το τρέχον έτος.

  Οι στόχοι αυτοί στηρίζονται σε πάρα πολύ μεγάλη αύξηση των καθαρών εσόδων παρά την ύφεση. Τα καθαρά έσοδα το 2012 αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,1% φτάνοντας στα 54,4 δισ. ευρώ και οι πρωτογενείς δαπάνες να μειωθούν κατά 5,3% στα 49 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός προβλέπει τεράστια αύξηση -της τάξης του 217,6%-  της επιβάρυνσης των φόρων στην περιουσία, λόγω των απανωτών φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα. Συγκεκριμένα αναμένεται να αντληθούν συνολικά 3,6 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. φέτος.

  Ο προϋπολογισμός προβλέπει έκρηξη ανεργίας από το 11,9% το 2010 στο 15,4% το 2011 και στο 17,1% το 2012. Η ύφεση εντείνεται με την εκτίμηση για το 2012 να την τοποθετεί στο 2,8%, έναντι πρόβλεψης για 2,5% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. 

  Εκτιμάται επίσης ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται και το 2012, κατά 4%, έναντι πτώση 2,9% φέτος, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση θα περιοριστεί περαιτέρω κατά 4,1%.

  Η δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης για το 2012 βασίζεται στους παρακάτω βασικούς πυλώνες:

  • Εφαρμογή Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.
  • Συνέχιση της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών και θεσμικών αλλαγών.
  • Βελτίωση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος.
  • Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
  • Περαιτέρω αναδιάρθρωση των φορέων του δημοσίου (συγχωνεύσεις / καταργήσεις).
   
  Εξάλλου, η επικαιροποίηση του ΜΠΔΣ περιλαμβάνει:


  • τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας (μεταβολή του ΑΕΠ, ανεργία, πληθωρισμός, ζήτηση κλπ.),

  • την επανεκτίμηση των αποδόσεων των παρεμβάσεων που είχαν περιληφθεί στο αρχικό ΜΠΔΣ, βάσει των νεότερων στοιχείων που προέκυψαν από τη δρομολόγηση της υλοποίησής τους,

  • το χρονικό επαναπροσδιορισμό του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας,

  • τις νέες παρεμβάσεις που υιοθετήθηκαν με την ψήφιση των νόμων 4002/11, 4014/11 και 4024/11και,

  • τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011 που δίνουν οριστική λύση στην κρίση χρέους της χώρας (PSI) και οδηγούν σε σημαντικότατες μειώσεις των πληρωμών για τόκους στην τριετία 2012-2014.

  Βενιζέλος: Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι προϋπολογισμός που μειώνει το χρέος

  Κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2012, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στα τέσσερα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του:

  1) Δημιουργεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ

  2) Προβλέπει μείωση του δημοσίου χρέους κατά 43 δισ. ευρώ το 2012 (μετά από το PSI)

  3) Δεν θα συνοδευτεί από νομοσχέδιο που θα φέρει νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων «εφόσον βέβαια εφαρμοστούν όλα αυτά που έχουν θεσπιστεί. Είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να εξαρτάται από τυχόν παρεκκλίσεις στους στόχους του 2011

  4)δεν υπάρχει τίποτα εικονικό, όλοι οι στόχοι έχουν διασφαλιστεί από την τρόικα και μπορεί έως και να υπο-εκτιμούν τη μείωση των ελλειμμάτων. Βασίζεται σε πολύ αυστηρές εκτιμήσεις σε σχέση με την απόδοση των μέτρων. Η πρόβλεψη ελλείμματος 9% φέτος δεν επηρεάζει σε τίποτα τους στόχους και τα μέτρα του 2012

  Ο κ. Βενιζέλος ήταν αισιόδοξος ότι η ύφεση μπορεί να μη φτάσει τελικά στο 5,5% του ΑΕΠ λόγω νέων πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τη βιομηχανικές παραγγελίες, τις εξαγωγές και τον τουρισμό (ουσιαστικά πρόκειται για νέες εκτιμήσεις που χθες κοινοποίησε η Alpha Bank)

  Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι «θα πετύχουμε τον αναθεωρημένο στόχο για αποκρατικοποιήσεις 1,8 δισ. ευρώ το 2011». Για το 2012, το αποτέλεσμα των αποκρατικοποιήσεων «εξαρτάται από το αν θα έχουμε αγορά, αν θα έχουμε επενδυτικό ενδιαφέρον», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε πως οι εταίροι πρέπει να βοηθήσουν για την προσέλκυση ενδιαφέροντος.

  Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε και σε ερωτήσεις για το PSI, διευκρινίζοντας πως τα φυσικά πρόσωπα που διακρατούν ελληνικά ομόλογα δεν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Επίσης, διέψευσε τα σενάρια που θέλουν να εφαρμόζεται ξεχωριστό πρόγραμμα για τους Έλληνες ιδιώτες πιστωτές, σε σχέση με τους ξένους. Αντίθετα, μίλησε για δύο με τρεις παραλλαγές, κοινές για όλους.

  Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την κατάθεση -εντός των επόμενων ημερών- νομοσχεδίου διακανονισμού στεγαστικών δανείων όσων πολιτών θίγονται από το ενιαίο μισθολόγιο. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι πολλαπλά εγγυημένες.

  Ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί στη Βουλή από τις 3 έως τις 7 Δεκεμβρίου για να τεθεί προς ψήφιση πριν τη συνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου. Στη συνεχεια θα καταρτιστεί και θα ψηφιστεί το νέο μνημόνιο, το οποίο -σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο- στο περιεόμενο του θα είναι πολύ κοντά στην πέμπτη αναθεώρηση του μνημονίου η οποιά θα ολοκληρωθεί εντός των ημερών.

  Σημειώνεται τέλος ότι πραγματοποιείται επίσκεψη πολιτικού χαρακτήρα της τρόικας στην Αθήνα, που ξεκινάει σήμερα. Η ηγεσία της τρόικας θα συναντηθεί σήμερα με τον κ. Βενιζέλο, στη συνέχεια με τον κ. Παπαδήμο και αύριο με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας.

  *Δείτε αναλυτικά την εισηγητική έκθεση του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού του 2012 στη δεξιά στήλη "σχετικά αρχεία".

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων