Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Σεπ-2011 14:34

  Δέσμη μέτρων για την οικονομική διακυβέρνηση υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα το πακέτο των έξι κανονισμών για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων.

  Τα μέλη της ευρωζώνης δε θα μπορούν πλέον να αγνοούν τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διόρθωση των δημοσιονομικών τους πολιτικών, αναφέρει το Ε.Κ. ενώ σημειώνει ταυτόχρονα ότι το πακέτο των έξι νομοθετημάτων για την οικονομική διακυβέρνηση θα συμβάλει επίσης στο να αντιμετωπίζουν οι χώρες ταχύτερα τις μη ορθές οικονομικές πολιτικές, θα αυξήσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και θα βελτιώσει την κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων, ώστε να καταστούν αυτά πιο αξιόπιστα.

  Όπως ήταν αναμενόμενο, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην ολομέλεια του ΕΚ οι κεντροαριστερές πολιτικές ομάδες απείχαν ή καταψήφισαν ορισμένα τμήματα του νομοθετικού πακέτου εκφράζοντας το φόβο ότι το πακέτο αυτό εστιάζει υπερβολικά στο ζήτημα της διόρθωσης των δημοσιονομικών μη δίνοντας το απαραίτητο βάρος στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Για το τμήμα του νομοθετικού πακέτου που αφορά την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών υπήρξε μεγάλη πλειοψηφία, καθώς οι κεντροαριστερές ομάδες θεώρησαν ότι επετεύχθη η απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ των κοινωνικών και οικονομικών επιταγών.

  Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, συνεχάρη την περασμένη εβδομάδα τους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ότι αντιστάθηκαν στις όποιες προσπάθειες μετριασμού του πακέτου, δηλώνοντας τα εξής: "Εάν συγκρίνω την τελική συμφωνία με τις αρχικές προτάσεις, υπάρχει σημαντική βελτίωση. Και για αυτό πρέπει να ευχαριστήσω το Κοινοβούλιο."

  Μεγαλύτερη ευθύνη

  Πριν από δύο εβδομάδες ορισμένα κράτη μέλη, με επικεφαλής τη Γαλλία, παραιτήθηκαν από την άποψη στην οποία είχαν επιμείνει εδώ και καιρό, ότι δηλαδή η προειδοποίηση σε μία χώρα θα έπρεπε να λαμβάνει και την έγκριση του Συμβουλίου. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε "κρυφές" συμφωνίες με τις οποίες θα απαλλάσσονταν χώρες που κανονικά θα έπρεπε να προχωρήσουν σε μεταρρύθμιση  των δημοσιονομικών τους πολιτικών.

  Αντιθέτως, η παρούσα συμφωνία θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία εφόσον επιθυμούν να μπλοκάρουν την έκδοση μίας προειδοποίησης. Οι κυβερνήσεις δε θα μπορούν πλέον να μείνουν άπραγες, δεδομένου ότι μια τέτοια προειδοποίηση θα εκδίδεται σε κάθε περίπτωση, εφόσον η ψηφοφορία για την απόρριψη της δε λάβει χώρα εντός 10 ημερών από την κατάθεση της πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην περίπτωση κατά την οποία οι κυβερνήσεις ψηφίσουν εντέλει υπέρ της απόρριψης μιας προειδοποίησης, θα πρέπει να παράσχουν δημοσίως εξηγήσεις στο ΕΚ για τους λόγους που απέρριψαν την πρόταση της Επιτροπής.

  Δημόσιες ακροάσεις και μακροοικονομική εποπτεία

  Το ΕΚ θα έχει το δικαίωμα να καλεί προς ακρόαση τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών που έχουν λάβει προειδοποίηση. Τα κράτη μέλη, ωστόσο, ήταν αρχικώς αντίθετα σε αυτήν την πρόταση.

  Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάζει, κατά τη διερεύνηση των πηγών μακροοικονομικής αστάθειας, όχι μόνο τις χώρες με έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αλλά και αυτές που παρουσιάζουν πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Παρόλο που τα κράτη μέλη ήταν αρχικώς αντίθετα σε αυτήν την πρόταση, οι συμφωνηθέντες κανόνες θα απαιτούν από την Επιτροπή να εξετάζει το ενδεχόμενο χώρες όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία να αποτελούν αιτία της αστάθειας και να ζητά από αυτές τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

  Εκτός από τα πάγια ζητήματα, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν και πέτυχαν αρκετές ακόμη βελτιώσεις στο παρόν νομοθετικό πακέτο:

  Ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού εξαμήνου (ετήσια αξιολόγηση των εθνικών προϋπολογισμών για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής) στα νομικά κείμενα, δίνοντας έτσι νομική βάση στη διαδικασία αυτή.

  Δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για την εποπτεία των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων.

  Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα μπορεί πλέον να ζητεί να της παρασχεθούν περισσότερες πληροφορίες συγκριτικά με αυτό που είχε αρχικώς προταθεί ενώ θα μπορεί να διενεργεί και επιτόπιους ελέγχους στα κράτη μέλη.

  Ένα νέο πρόστιμο (0,2% του ΑΕΠ) για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που παρέχουν αλλοιωμένα στατιστικά στοιχεία για τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος.

  Μια κύρωση υπό τη μορφή τοκοφόρου κατάθεσης (0,1% του ΑΕΠ) σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης δεν ενεργεί σύμφωνα με τις συστάσεις που έχει λάβει προκειμένου να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.

  Αυξημένη ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών και καθιέρωση προτύπων για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων.

  Όταν θα δίνονται συστάσεις σε ένα κράτος μέλος θα διατηρούνται οι διαδικασίες που αφορούν τις κοινωνικές διαπραγματεύσεις, καθώς και οι συμφωνίες για τον καθορισμό των μισθών.

  Όπως αναφέρει το Ε.Κ. το νέο πακέτο των έξι νομοθετημάτων για την οικονομική διακυβέρνηση ενισχύει το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερος έλεγχος των ελλειμμάτων και του χρέους.

  Υποχρεώνει επίσης τους φορείς χάραξης πολιτικής να ενεργήσουν άμεσα για την αποκατάσταση των οικονομιών τους, όταν αυτές απειλούνται από μακροοικονομικές ανισορροπίες, όπως είναι οι "φούσκες" στην αγορά ακινήτων ή η απώλεια της ανταγωνιστικότητας. Η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι αυτό θα γίνεται μέσω προληπτικών δράσεων, με τη μορφή προειδοποιήσεων, και διορθωτικών ενεργειών, με τη μορφή κυρώσεων.

  Η δέσμη μέτρων για την οικονομική διακυβέρνηση θα βελτιώσει επίσης την ποιότητα και την ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη χάραξη ορθών δημοσιονομικών πολιτικών, εξασφαλίζοντας την ανεξάρτητη συλλογή τους.

  Συνοπτικά, το νομοθετικό πακέτο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να βελτιώσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα και να αυξήσει τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ