Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Σεπ-2011 13:47

  Η πρόταση της Κομισιόν για τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Την πρόταση της για την επιβολή του νέου φόρου στον χρηματοπιστωτικό τομέα παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζοντας ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα πρέπει να συνεισφέρει στην κάλυψη του κόστους της κρίσης.

  Ο κοινός φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα επιβληθεί σε συντονισμένο επίπεδο στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αφορά όλες τις συναλλαγές χρηματοπιστωτικών μέσων (χρεόγραφα, ομόλογα, μετοχές και παράγωγα) μεταξύ χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων όταν τουλάχιστον το ένα μέρος θεωρείται ότι είναι εγκατεστημένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Για τις συναλλαγές μετοχών και ομολόγων ο συντελεστής θα είναι 0,1%, ενώ για τις συμβάσεις παραγώγων ο συντελεστής θα είναι 0,01%.

  Η Κομισιόν εκτιμά ότι τα έσοδα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 57 δισ. ευρώ το κάθε έτος.

  Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει προτείνει ο νέος φόρος να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

  Δέσμη μέτρων για την οικονομική διακυβέρνηση από το Ευρωκοινοβούλιο

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε εξάλλου σήμερα το πακέτο των έξι κανονισμών για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων.

  Τα μέλη της ευρωζώνης δε θα μπορούν πλέον να αγνοούν τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διόρθωση των δημοσιονομικών τους πολιτικών, αναφέρει το Ε.Κ. ενώ σημειώνει ταυτόχρονα ότι το πακέτο των έξι νομοθετημάτων για την οικονομική διακυβέρνηση θα συμβάλει επίσης στο να αντιμετωπίζουν οι χώρες ταχύτερα τις μη ορθές οικονομικές πολιτικές, θα αυξήσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και θα βελτιώσει την κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων, ώστε να καταστούν αυτά πιο αξιόπιστα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ