Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Σεπ-2011 08:32

  Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα - "Θρίλερ" με την 6η δόση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:11

  Η τρόικα διακόπτει τις συζητήσεις στην Αθήνα χωρίς να ολοκληρώσει – προς το παρόν – την αξιολόγησή της για την 6η δόση. Το ζήτημα φέρεται από ορισμένες πηγές ότι  θα παραπεμφθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρχηγών των κρατών. 

  Κυβερνητικά στελέχη φοβούνται για τις επιπτώσεις από τη ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα αλλά και τη διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο.

  Προς το παρόν, λένε τα ίδια στελέχη, απόφαση της Τρόικας δεν υπάρχει, από τη στιγμή που οι εκπρόσωποί της σταματούν τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, και αναμένουν τις τοποθετήσεις των δύο πλευρών τις επόμενες ώρες, προκειμένου να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα του ζητήματος.

  Η διαφωνία είχε επίκεντρο το έλλειμμα: η κυβέρνηση επέμενε ότι λόγω της ύφεσης και μόνο το έλλειμμα αυξάνεται από το 7,6% στο 8,1% περίπου του ΑΕΠ φέτος, ποσοστό που καλύπτεται χωρίς πρόσθετα μέτρα. 

  Η Τρόικα από την πλευρά της, σύμφωνα με στελέχη της, εκτιμούσε το έλλειμμα σε 8,6% του ΑΕΠ συνυπολογίζοντας αποκλίσεις στην κυβερνητική πολιτική. 

  Ζητούσε τη λήψη πρόσθετων μέτρων αξίας 1,7 δισ. ευρώ. Εκτίμησε ότι η τρύπα προκύπτει  από υστέρηση εσόδων 1,1 δισ. ευρώ και απόκλιση στις δαπάνες, κυρίως σε αυτές των ασφαλιστικών ταμείων κατά 600 εκατ ευρώ.

  Το ποσό της  διαφοράς είναι πολύ μεγάλο και η κυβέρνηση επιχειρούσε αν όχι να το μηδενίσει να το περιορίσει. Επίσης επιχειρούσε να πείσει να δοθεί ένα τρίμηνο  περιθώριο για να αποδώσουν τα μέτρα του Σεπτεμβρίου και να μην ζητηθούν τώρα πρόσθετες παρεμβάσεις που θα πυροδοτούσαν πολύ έντονες αντιδράσεις και θα επέτειναν την ύφεση στην οικονομία. 

  Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, φέρεται υπό την πίεση να ληφθούν μέτρα τώρα, να αποφάσισε μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό να έρθει σε ρήξη, αρνούμενος να συναινέσει. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών  αναφέρουν ότι υπήρξε διαφωνία στο δημοσιονομικό πεδίο και ότι οι ελεγκτές θα επανέλθουν σε ένα 10ήμερο. 

  Η νέα εξέλιξη αναμορφώνει το χρονοδιάγραμμα έγκρισης της 6ης δόσης. Ήδη μεταφέρθηκε χθές το βράδυ χρονικά για το τέλος του μήνα η σχετική συνεδρίαση του ΔΝΤ  ενώ αρχικά στόχος ήταν η εκταμίευση του δανείου την 15η Σεπτεμβρίου.

  Υπήρχε και ένα δεύτερο πεδίο αντιπαράθεσης σύμφωνα με πληροφορίες,  αυτό των αποκρατικοποιήσεων. Το μνημόνιο ζητά ρητά μέσα στον Σεπτέμβριο να έρθουν 1,3 δισ. ευρώ, ποσό που δύσκολα θα επιτευχθεί υπό τις δυσμενείς χρηματιστηριακές συνθήκες, και για το λόγο αυτό η Ελλάδα ζήτησε παράταση χρόνου.

  Η τρόικα συνέχισε χθές και πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο απασχόλησης με επίκεντρο το θέμα των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ οι οποίες ξεφεύγουν των στόχων λόγω ανεργίας αλλά και εισφοροδιαφυγής. 

  Επισκέφθηκε χθες και το υπουργείο Περιβάλλοντος συζητώντας με τον πρώην υπουργό Οικονομικών την πορεία των δεσμεύσεων του μνημονίου καταγράφοντας προβλήματα στο πεδίο του λιγνίτη 

  Παράλληλα  ζήτησαν επιτάχυνση των αποφάσεων στα μέτωπα του μνημονίου που παραμένουν ακόμη ανοικτά: στο μισθολόγιο, στις ΔΕΚΟ, στους φορείς του ευρύτερου δημοσίου, στις επικουρικές συντάξεις, στο εργασιακό, στα κλειστά επαγγέλματα, στις μεταρρυθμίσεις της υγείας και στα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης.

  Εκτακτη συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος στις 12.00.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ