Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιουν-2011 13:07

  Trichet: Προτείνει τη δημιουργία υπουργείου Οικονομικών Ευρωζώνης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη δημιουργία ενιαίου υπουργείου Οικονομικών στην Ευρωζώνη προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet, ζητώντας παράλληλα το δικαίωμα αυστηρότερης δημοσιονομικής παρέμβασης στα πλαίσια της νομισματικής ένωσης.

  Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, στο πλαίσιο εκδήλωσης κατά την οποία παρέλαβε το βραβείο Καρλομάγνου για ευρωπαϊκή ενότητα, ο Trichet πρότεινε μία σειρά πιθανών ριζικών αλλαγών για τη βελτίωση της Ευρωζώνης ως νομισματικής ένωσης, καθώς αρκετά είναι τα μέλη της που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης κρατικού χρέους.

  Τόνισε ότι στην περίπτωση που μία χώρα που έχει λάβει διάσωση δεν εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, χρειάζεται μία «δεύτερη φάση», η οποία θα μπορούσε πιθανώς να δίνει δικαίωμα στις αρχές της Ευρωζώνης να έχουν βαθύτερο και πιο επίσημο λόγο στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της χώρας, όταν «παραστρατούν».

  Πρότεινε επίσης οι αρχές της Ευρωζώνης να έχουν δικαίωμα βέτο σε ορισμένες αποφάσεις εθνικής οικονομικής πολιτικής. Ειδικότερα, το βέτο θα μπορεί να ισχύει για θέματα σημαντικών δημοσιονομικών δαπανών και για στοιχεία που είναι σημαντικά για την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

  «Σε αυτή την ένωση του αύριο… θα ήταν πολύ τολμηρό στον οικονομικό τομέα.. να δούμε ένα υπουργείο Οικονομικών για ολόκληρη την ένωση;»

  Σύμφωνα με τον Trichet, το υπουργείο αυτό δεν θα έχει απαραίτητα μεγάλο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό αλλά θα είναι επιφορτισμένο με την εποπτεία και το δικαίωμα βέτο, ενώ παράλληλα θα εκπροσωπεί τη νομισματική ένωση στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων