Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαϊ-2011 09:03

  Οικολόγοι Πράσινοι εναντίον των αιολικών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σε μια περίοδο κατά την οποία διατυπώνονται ανοιχτά φωνές υπέρ της αναθεώρησης του σχεδίου για το ενεργειακό μείγμα του 2020, τη μείωση της συμμετοχής των ΑΠΕ και το χαμήλωμα του πήχη για τους εθνικούς στόχους εναντίον της κλιματικής αλλαγής, λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών, το κόμμα των οικολόγων πρασίνων προχώρησε σε μια κίνηση που αν μη τι άλλο προκαλεί ενδιαφέρον.

  Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου, η Κομισιόν ξεκινά έρευνα για την καταλληλότητα χωροθέτησης δύο αιολικών πάρκων σε Σκύρο και Κρήτη, ενώ μετά την ερώτηση που κατατέθηκε από τον εκπρόσωπο των οικολόγων πρασίνων η Ε.Ε. θα παρακολουθεί την αναδιατύπωση της ελληνικής νομοθεσίας προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση C-293/07 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί ανεπαρκούς προστασίας των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).

  Ξενίζει το ύφος

  Ωστόσο σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της αγοράς των αιολικών, με τις οποίες συνομίλησε το Capital.gr, ο αρμόδιος επίτροπος επί της ουσίας δίνει ξεκάθαρη και συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα εάν επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικών στις περιοχές natura, γεγονός που επιμελώς αποκρύπτεται στην ανακοίνωση των οικολόγων πρασίνων.

  Η Ε.Ε., τονίζουν οι συγκεκριμένες πηγές, στην απάντησή της τονίζει ότι σε ευαίσθητες περιοχές natura και ΖΕΠ επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικών σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται από την οδηγία. «Ο τόνος που δίνεται από τους Πράσινους είναι ‘αντι-ΑΠΕ’ και δεν ανταποκρίνεται στην απάντηση του Επιτρόπου» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της αγοράς των αιολικών. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την απορία τους καθώς μέχρι σήμερα οι οικολόγοι πράσινοι είχαν τηρήσει γραμμή υποστηρικτική απέναντι στην αιολική ενέργεια.

  "Καθορίστε επιτέλους τους όρους"

  Επιπρόσθετα, σε σχέση με το σκέλος της απάντησης του Επιτρόπου που αναφέρει ότι θα παρακολουθείται η συμμόρφωση της χώρας στη δικαστική απόφαση για την ανεπαρκή προστασία των ΖΕΠ, ο κλάδος των αιολικών έχει τοποθετηθεί υπέρ της υπογραφής της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που ακόμη παραμένει στα συρτάρια του ΥΠΕΚΑ.

  Η υπογραφή της ΚΥΑ θα περιγράφει τις μελέτες που θα πρέπει να γίνονται ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης και περαιτέρω καθυστερήσεων των επενδύσεων. Επιπλέον ο επενδυτής θα γνωρίζει εκ των προτέρων τις αναλυτικές διαδικασίες στις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσει για την προστασία των πτηνών. «Για να επενδύσουμε κάνουμε διαρκείς μετρήσεις, στέλνουμε ανθρώπους και μελετάμε τις επιπτώσεις στην πανίδα των περιοχών, καλό θα είναι να υπάρχει και επισήμως αναλυτικά καταγεγραμμένο το τι απαιτείται και ποιες διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθούνται», τονίζουν εκπρόσωποι της αγοράς αιολικών. 

  Όσο για το λόγο που δεν υπογράφεται η ΚΥΑ, η αιτία εντοπίζεται στις αντιδράσεις ισχυρών λόμπι, καταλήγουν οι ίδιες πηγές των «αιολικών».

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ