Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Μαρ-2011 19:14

  Μπλοκάρεται κι άλλο αιολικό πάρκο στο ΣτΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Παναγιώτη Στάθη

  Την ώρα που σε ολόκληρη την Ευρώπη η δείκτες παραγωγής ενέργειας από τα αιολικά πάρκα αυξάνεται κατακόρυφα στη χώρα μας οι προσπάθειες εκμετάλλευσης της δύναμης των ανέμων «εγκλωβίζεται» στα γρανάζια της δικαστικής γραφειοκρατίας. 

  Οι κάτοικοι και ο Δήμος Λαυρεωτικής είναι αυτή τη φορά αυτοί που επιχειρούν να μπλοκάρουν τη δημιουργία Αιολικού Πάρκου ως αντισυνταγματική και αντίθετη στη νομοθεσία στη θέση Πάνειο Όρος, καθώς όπως υποστηρίζουν σε προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας «βρίσκεται εντός δασικής περιοχής». Όπως αναφέρουν λοιπόν αυτό παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος και το δασικό νόμο 998/79.

  Προσβάλλουν επίσης την από 9.11.2010 απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου (ισχύος 22,95 MW) στη θέση Πάνειο Όρος που καταλαμβάνει τους πρώην Δήμους Κερατέας και Καλυβίων Θορικού, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού.
             
  Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται ότι το τμήμα της έκτασης που πρόκειται να εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο από 29.5.2001 έχει κηρυχθεί αναδασωτέα έκταση συνεπώς με βάσει το σύνταγμα, τη νομοθεσία αλλά και παλαιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας απαγορεύεται η διάθεση αναδασωτέων εκτάσεων πριν την πραγματοποίηση του σκοπού της αναδάσωσης.
             
  Να σημειωθεί πάντως πώς ανάλογες προσφυγές έχουν μπλοκάρει στο ΣτΕ δεκάδες προσπάθειες δημιουργίας Αιολικών πάρκων  μποϋκοτάροντας επί της ουσίας το στόχο που έχει τεθεί ώστε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2020 να καλύπτουν σε επίπεδο 18% τις ανάγκες της χώρας. Ενδεικτικό επίσης είναι ότι σχεδόν το 40% των εγκεκριμένων και με άδεια εγκατάστασης επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικά πάρκα) στη χώρα μας παραμένουν μπλοκαρισμένες (κυρίως) στο ΣτΕ από αντιδράσεις τοπικών φορέων και οικολογικών οργανώσεων. 

  Όταν αναφερόμαστε στις συνολικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί προς έγκριση τα τελευταία 9 χρόνια οι εγκατεστημένες πηγές αντιστοιχούν μόλις στο 3% !!!! Κι όταν μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν πώς σε μια τόσο πλούσια σε φυσικό πλούτο χώρα, θα είμαστε αναγκασμένοι το 2013 να πληρώσουμε(η ΔΕΗ) πάνω από 1 δισ. ευρώ για αγορά δικαιωμάτων ρύπων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ