Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Φεβ-2011 11:30

  Ασφαλίστε τα κοσμήματά σας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Έφης Καραγεώργου

  Τα κοσμήματα αποτελούν αντικείμενα μεγάλης αξίας και μπορείτε να τα ασφαλίσετε, είτε τα φοράτε, είτε τα έχετε φυλαγμένα σε χρηματοκιβώτιο στο σπίτι σας, είτε σε θυρίδα.

  Μιλώντας στο Capital.gr ο κ. Σταύρος Καχριμάνης, διευθυντής της εταιρείας ασφαλίσεων Γ. Καραβίας και Συνεργάτες, ανταποκριτές των Lloyd’s στην Ελλάδα, αναφέρει ότι σήμερα, που η τιμή του χρυσού ακολουθεί ανοδική πορεία, καλό θα είναι να καταγράψετε, εκτιμήσετε και ασφαλίσετε τα κοσμήματα σας.

  Το κόστος ασφάλισης είναι προσιτό, αφού για παράδειγμα το ετήσιο ασφάλιστρο για κοσμήματα αξίας 10.000 ευρώ διαμορφώνεται στα 150 ευρώ.

  Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στο κατάλληλο ασφαλιστικό γραφείο που θα πρέπει να έχει εξειδίκευση σε ασφαλίσεις συλλογών, έργων τέχνης, κοσμημάτων κλπ., ώστε πραγματογνώμονας να αναλάβει την πιστοποίηση της αυθεντικότητας του κοσμήματος (καράτια χρυσού, πολύτιμες πέτρες, παλαιότητα, αν είναι γνωστού οίκου κοσμημάτων κλπ) καθώς και την πιστοποίηση της αξίας του.

  Εκείνο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι:

  - Κοσμήματα που έχετε στο σπίτι στο συρτάρι σας δεν ασφαλίζονται.

  - Κοσμήματα οποιαδήποτε αξίας -και από 3.000 ευρώ- ασφαλίζονται, αρκεί να είναι τοποθετημένα σε χρηματοκιβώτιο αν βρίσκονται στο σπίτι, ή σε τραπεζική θυρίδα.

  - Επίσης τα κοσμήματα ασφαλίζονται και όταν τα φοράτε.

  Πότε αποζημιώνεστε:

  Όπως λέει ο κ. Καχριμάνης, για να υπάρξει αποζημίωση του ασφαλισμένου θα πρέπει πιστοποιημένα να υπάρχει κλοπή, διάρρηξη ή ληστεία, αφού μυστηριώδης εξαφάνιση πολύτιμου αντικειμένου δεν καλύπτεται πουθενά στον κόσμο.

  Δηλαδή αν τα κοσμήματα είναι φυλαγμένα σε χρηματοκιβώτιο στο σπίτι, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι υπήρξε διάρρηξη με σκοπό την κλοπή και ίχνη παραβίασης του χρηματοκιβωτίου. Στην περίπτωση αυτή η κάλυψη από την ασφάλεια είναι πλήρης.

  Επίσης αν φοράτε τα κοσμήματα και δεχτήκατε επίθεση π.χ. στο δρόμο με σκοπό τη ληστεία, επίσης θα πρέπει να αποδειχθεί ότι ασκήθηκε βία για την αφαίρεση των πολύτιμων αντικειμένων για να αποζημιωθεί ο ασφαλισμένος.

  Κάλυψη υπάρχει και στην περίπτωση φυσικών γεγονότων, δηλαδή σεισμός, πυρκαγιά κλπ. Και αυτό ισχύει και όταν τα κοσμήματα φυλάσσονται σε θυρίδα στην τράπεζα.

  Αν λοιπόν έχετε κοσμήματα, οποιαδήποτε και αν είναι η αξία τους, καλό θα είναι τα καταγράψετε, ειδικά σήμερα που η τιμή του χρυσού αυξάνεται διαρκώς. Την τάση ακολουθούν και οι αξίες των κοσμημάτων που έχετε ήδη στην κατοχή σας.

  Επίσης θα πρέπει να ενημερώνεται τον ασφαλιστή σας για κάθε νέο αντικείμενο που αποκτάτε. Σε εύλογο χρονικό διάστημα, καλό θα είναι να προχωράτε σε αποτίμηση της αξίας τους με βάση τις τρέχουσες τιμές λιανικής. Σε περίπτωση που έχετε κοσμήματα γνωστών οίκων να φυλάσσετε τις εγγυήσεις που τα συνοδεύουν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων