Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Φεβ-2011 09:36

  Μπλόκο του ΣτΕ σε τέλη που επιβάλλουν επιλεκτικά οι ΟΤΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Ακυρώνονται ως παράνομα και ανίσχυρα τα «χαράτσια» που επιβάλλουν οι ΟΤΑ όταν αυτά στρέφονται σε βάρος συγκεκριμένης κατηγορίας προσώπων και όχι του συνόλου των δημοτών.

  Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε εισφορά που επιβλήθηκε σε όλους τους ιδιοκτήτες δεύτερης (παραθεριστικής) κατοικίας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα επισκευής - συντήρησης δρόμων, προστασίας και  καθαρισμού ακτών, πυρασφάλειας, καταστολής αυθαιρέτων οικοδομικών εργασιών, κτλ.

  Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ανίσχυρη την επίμαχη εισφορά, γιατί όλα τα οικονομικά βάρη που προβλέπει ο Κώδικας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν «ανταποδοτικό χαρακτήρα». Όμως, ενώ η εισφορά βαρύνει αποκλειστικά τους κατόχους β΄ κατοικίας, η ωφέλεια από τα χρηματοδοτούμενα (μέσω της εισφοράς) έργα και υπηρεσίες δεν περιορίζεται μόνο στους παραθεριστές ιδιοκτήτες β΄ κατοικίας, αλλά επεκτείνεται και σε πολλούς άλλους, όπως στους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι όμως δεν καλούνται να πληρώσουν εισφορά.

  Ετσι, χάνεται ο ανταποδοτικός χαρακτήρας της εισφοράς και η επιβολή της δεν είναι νόμιμη. Σύμφωνα με το ΣτΕ, παρ΄ όλο που στη νομαρχιακή απόφαση επιβολής της, η εισφορά χαρακτηρίζεται «ανταποδοτική», στην πραγματικότητα δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα για τους βαρυνόμενους με αυτήν κατόχους β΄ κατοικίας, αφού ωφελούνται όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι, επισκέπτες του νομού κτλ. Οι οποίοι δεν επιβαρύνονται καθόλου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων