Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Φεβ-2011 14:00

  Μέτρα 27,5 δισ. ευρώ έως το 2015

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:59

  Του Νεκτάριου Νώτη

  Διατηρεί το στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ για το 2011 το υπουργείο Οικονομικών, στο τρίτο επικαιροποιημένο μνημόνιο, που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα. Γίνεται, όμως, αναφορά για πιθανούς κινδύνους, που μπορεί να αντιμετωπιστούν στην πορεία ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου και οι οποίοι εκτιμώνται σήμερα σε περίπου 0,75% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζεται πιθανή απόκλιση, η οποία μπορεί να οδηγήσει το έλλειμμα να κλείσει φέτος στο 8,2% του ΑΕΠ.

  Στο ίδιο κείμενο, γίνεται αναφορά για ενίσχυση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας για την περίοδο 2012-2015, καθώς και για μεγιστοποίηση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας την περίοδο 2011 - 2015. Έχει όμως απαλειφθεί η πρόβλεψη για έσοδα 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία υπήρχε στο κείμενο, που είχε δοθεί στα μέσα ενημέρωσης πριν από δύο εβδομάδες, αμέσως μετά τη συνέντευξη της τρόικας.

  Οικονομία 

  Στο πλαίσιο της παρουσίασης του επικαιροποιημένου μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι απαιτούνται παρεμβάσεις ύψους 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012-2014, για τις οποίες θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση, ώστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να παρουσιαστεί στο τέλος Μαρτίου.

  «Οι οποιεσδήποτε περαιτέρω παρεμβάσεις θέλουμε να έρχονται από την πλευρά των δαπανών και δεν μιλάω για περικοπές μισθών και συντάξεων. Σε μια χώρα, όπου το φορολογικό σύστημα έχει παθογένειες, όπως το δικό μας, δεν μπορείς να ανατρέψεις τα πάντα σε έξι ή δώδεκα μήνες. Η εμπειρία δείχνει ότι αυτό θέλει 18 με 24 μήνες» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

  Επεσήμανε δε ότι είναι προφανές πως η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, σημειώνοντας «απλώς ο ρυθμός εξόδου, η ευκολία ή η δυσκολία του δρόμου εξαρτάται από το ευρύτερο πλαίσιο».

  Προβλέπεται ύφεση 3% και πληθωρισμός 2,5%, καθώς και μείωση στο 8% του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το 2011.

  Τα τελικά νούμερα για το έλλειματου 2010 βγαίνουν τον Απρίλιο, "όμως κάθε βεβαιότητα ότι θα κλείσει εκεί που έχουμε πει, στο 9,4%".

  Ξεχωριστά, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι εξαιτίας και προβλημάτων σε άλλες χώρες, αυτό που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο να διαφαίνεται ως γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων, σταμάτησε. Δημιουργήθηκε αμφιβολία στις αγορές κατά πόσο θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να απαντήσει και σε αυτές τις απαντήσεις περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

  Στο πεδίο των εισπρακτικών μέτρων ο υπουργός παραδέχθηκε ότι πέρα από τα πρόσθετα μέτρα αξίας 0,75% του ΑΕΠ φέτος και 8% του ΑΕΠ την τριετία 2012 – 2014 (πρόκειται για 22 δισ. ευρώ περίπου) η Ελλάδα θα πρέπει να θεσπίσει κι άλλα μέτρα για να μειώσει το 2015 το έλλειμμα κατά 3 δισ. ευρώ με πρώτους υπολογισμούς τα συνολικά μέτρα που θα χρειαστούν θα είναι περί τα 27,5 δισ. ευρώ.


  Αποκρατικοποιήσεις 

  Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχουν δυο αλλαγές. Η πρώτη αλλαγή αφορά το στόχο των 50 δισ. ευρώ ως έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιήσεις κρατικών ακινήτων ο οποίος δεν θα υπάρχει αριθμητικά για το λόγο ότι το μνημόνιο σταματάει στο έτος 2013. Ωστόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την κυβερνητική πρόθεση να βρεθούν τα 50 δισ. ευρώ έως το 2015 ή ενδεχομένως και αργότερα, χωρίς να απαντήσει όμως αν αυτό θα αναφέρεται ρητά στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο που τώρα συντάσσεται και το οποίο θα φτάνει χρονικά έως το 2015. 

  Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αλλαγή, ενώ η τρόικα είχε ανακοινώσει προ δυο εβδομάδων ότι πρέπει από τα 50 δισ. ευρώ να βρούμε τα 15 δισ. ευρώ ως το 2012, τώρα ο στόχος αυτός μεταφέρεται για το 2013. Έως τον Ιούνιο αναμένεται η δημιουργία ενός πρώτου χαρτοφυλακίου και ένα δεύτερο χαρτοφυλάκιο έως το Δεκέμβριο, ενώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα γίνει η παρουσίαση ενός πλήρους στρατηγικού κι επιχειρησιακού σχεδίου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

  Αργότερα, η ΕΕ θα αναρτήσει τα επίσημα κείμενα. Συγκεκριμένα θα ανακοινωθεί το πλαίσιο οικονομικής και χρηματοοικονομικής πολιτικής, η επικαιροποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, η έκθεση της Ε.Ε. και η πρόταση της Ε.Ε. προς το συμβούλιο για την πιστοποίηση της προόδου του προγράμματος, αλλά και η έκθεση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά το πρόγραμμα.

  Σε ό,τι αφορά την Αγροτική Τράπεζα ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλαμβάνει και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία το Δημόσιο προφανώς θα συμμετάσχει. Επιπλέον τόνισε πως παραμένει ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τη μείωση της συμμετοχής της στις κρατικές τράπεζες, αλλά δεν έχει λάβει ακόμα καμία απόφαση. 

  Επιμήκυνση 

  Για την επιμήκυνση σημείωσε πως αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, γιατί διευκολύνει πάρα πολύ την περίοδο 2014-2015. Το αν αρκεί ή όχι, εξαρτάται από το πώς θα το αντιμετωπίσουν οι αγορές. «Εμείς ζητάμε την κατανόηση των αγορών ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, βάζοντας στο τραπέζι θέματα, όπως μείωση επιτοκίου και επαναγορά ομολόγων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ.

  Για πιθανά φορολογικά μέτρα 

  Οι αυξήσεις στους φόρους που έγιναν το 2010 δεν μπορούν να συνεχίζονται, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών συμπηρώνοντας πως «ο,τιδήποτε γίνεται θα προέρχεται από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

  Τέλος, απευθυνόμενος στις διοικήσεις των τραπεζών ο ΥΠΟΙΚ μίλησε για ανάγκη μείωση του λειτουργικού τους κόστους και ζήτησε μειώσεις στις αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών. 

  Το νέο μνημόνιο 

  Περικοπές στον προϋπολογισμό του 2011 με παρακράτηση κάθε μήνα ενός ποσού έως ότου θεσπιστούν πρόσθετα μέτρα αξίας 1,7-1,8 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ) προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο που έδωσε η Κομισιόν  στην δημοσιότητα. 


  Η κυβέρνηση στο νέο κείμενο παραδέχεται ότι θα υπάρχουν αποκλίσεις φέτος στα έσοδα αλλά και στην απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί και  δεσμεύεται να ανακοινώσει πρόσθετα «διαθρωτικά μέτρα» με την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου πακέτο  την οποία τοποθετεί χρονικά για τον Μάρτιο.


  Το 3ο αναθεωρημένο μνημόνιο καταγράφει και απόκλιση κατά 0,1% στο έλλειμμα του 2010 (στο 9,5% του ΑΕΠ) η οποία οφείλεται, όπως αναφέρει, σε χαμηλότερες εισπράξεις εσόδων αλλά και απόκλιση δαπανών (ειδικά οφειλών που ξέφυγαν το όριο που είχε τεθεί).


  Τα μέτρα αξίας 8% του ΑΕΠ ή 20 δισ. ευρώ περίπου για την τριετία 2012-2014  θα περιλαμβάνουν:  


  * ΔΕΚΟ. Επικεφαλής θα είναι η ειδική γραμματεία Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομικών. Θα υπάρξει σχέδιο ανά επιχείρηση για αύξηση τελών, μείωση λειτουργικού κόστους, κατά προτεραιότητα υλοποίηση επενδύσεων και προσαρμογές σε μισθούς επιδόματα και αριθμό απασχολούμενων. Θα αποφασιστούν τα κριτήρια βάση των οποίων θα κριθεί  ποιες θα μείνουν υπό κρατικό έλεγχο. Τα σχέδια ανά εταιρεία θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Ιουνίου για όσες μετέχουν στην γενική κυβέρνηση και έως το έλος του έτους για τις υπόλοιπες.


  * Νομικά πρόσωπα γενικής κυβέρνησης. Ομάδα εργασίας στην οποία θα μετέχει το γραφείο του Πρωθυπουργού και το υπουργείο Οικονομικών θα  απλοποιήσει την δομή του δημοσίου και του προϋπολογισμού. Θα εντοπίσει φορείς που θα συγχωνευθούν, που θα ενταχθούν στο στενό δημόσιο και όσους θα ιδιωτικοποιηθούν ή θα κλείσουν. Σε περίπτωση που το κόστος λειτουργίας είναι διαφορετικό από αυτό των ιδιωτών ανταγωνιστών θα προταθούν σχέδια αναδιάρθρωσης. Το πλάνο θα είναι 2ετές και θα καταγράφει ποιες θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν φέτος και ποιοι φορείς το 2012.


  * Μισθολόγιο.  Το σχέδιο θα υλοποιηθεί από κοινή ομάδα εργασίας των υπουργείων  Εσωτερικών και Οικονομικών. Μία πρώτη έκθεση για τις αμοιβές θα ανακοινωθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου,.  Για να περιοριστεί ο αριθμός των υπαλλήλων το σχέδιο θα περιλαμβάνει ακύρωση προσλήψεων ορισμένου χρόνου και  πιο αυστηρή πολιτική για συμβάσεις έργου. Στόχος θα είναι τη μείωση του μισθολογικού κόστους  και η νομοθεσία θα ψηφιστεί τον Ιούνιο.


  * Δημόσια διοίκηση. Μία κοινή ομάδα εργασίας των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών  θα αναζητήσει υπηρεσίες και προγράμματα που πρέπει να εξορθολογιστούν λόγω του ανταγωνισμού με τον ιδιωτικό τομέα και να αρθούν αλληλοκαλύψεις αρμοδιοτήτων στις δημόσιες υπηρεσίες  Αναλυτικό σχέδιο θα παραδωθεί τον Ιούλιο.


  * Αναδόμηση των κοινωνικών δαπανών. Κοινή ομάδα των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, υγείας και Εργασίας θα κάνει πιο στοχευμένα, αποτελεσματικά και χωρίς αλληλοκαλύψεις τα κοινωνικά επιδόματα. Το πλάνο θα παρουσιαστεί στο τέλος Ιουλίου.


  * Δημόσιες επενδύσεις. Ομάδες των υπουργείων Περιφερειακής ανάπτυξης, Υποδομών και Οικονομικών θα βάλουν προτεραιότητες επενδυτικών σχεδίων και θα εξετάσουν πιθανές εξοικονομήσεις κονδυλίων από την αλλαγή του χρόνου υλοποίησης κάποιων εξ αυτών.


  * Αμυντικές δαπάνες. Τα υπουργεία Αμυνας και Οικονομικών θα επεναξετάσουν τις προμήθειες και τα λειτουργικά κόστη.


  Διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις
   
  Η κυβέρνηση δεσμεύεται για νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων:

  * Ασφαλιστικό. Διαπιστώνουν προβλήματα στα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία προνοίας, στις συντάξεις των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή καλείται να ολοκληρώσει μελέτη μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2011.

  Στα επικουρικά ταμεία και στα ταμεία προνοίας θα εισαχθεί στενή συνάρτηση μεταξύ παροχών και εισφορών για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα όλων των ταμείων και θα μειωθεί ο αριθμός των υφισταμένων ταμείων. Θα αναθεωρήσει τον κατάλογο βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων για να τα μειώσει ώστε να αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 10% των υπαλλήλων (υφισταμένων και μελλοντικών). 

  * Υγεία. Η κυβέρνηση θα προκηρύξει διαγωνισμό μέχρι το τέλος Απριλίου για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον τομέα της υγείας. Ανεξάρτητη ομάδα δράσης  θα χαράξει μία συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. Θα παραγάγει μία προκαταρκτική έκθεση μέχρι το τέλος Μαρτίου και μία τελική έκθεση μέχρι το τέλος Μαϊου του 2011.
  * Φοροι.  Θα ανακοινωθεί ένα στρατηγικό σχέδιο μεσοπροθέσμων μεταρρυθμίσεων   μέχρι το τέλος Ιουνίου. Θα εισαγάγει ένα πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων και μία μονάδα για μεγάλους οφειλέτες και θα καλύπτει την αναδιοργάνωση της λειτουργίας φορολογικού ελέγχου. 

  * Δαπάνες. Προβλέπεται ο διορισμός μέχρι το τέλος Μαρτίου οικονομικών επιθεωρητών σε όλα τα αρμόδια υπουργεία και τους κύριους φορείς της γενικής κυβέρνησης (των οποίων η ευθύνη θα είναι να διασφαλίζουν τη διεξαγωγή  ορθών χρηματοπιστωτικών ελέγχων και την παροχή καταλλήλων στοιχείων). Θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα όπου θα καθορίζονται τα προσόντα και οι ευθύνες αυτών των αξιωματούχων καθώς και οι διαδικασίες διορισμού. 

  Από το τέλος Μαρτίου, θα δημοσιεύονται σε μηνιαία βάση ενοποιημένες εκθέσεις γενικής κυβέρνησης με έσοδα, δαπάνες και ενδοκυβερνητικές μεταβιβάσεις για κάθε υποτομέα της γενικής κυβέρνησης. Εισάγονται μηχανισμοί αυτοδίκαιων διοικητικών και οικονομικών κυρώσεων επί οργάνων  για καθυστερήσεις ως προς την παροχή στοιχείων. 

  *  Χρέος. H κυβέρνηση δεσμεύεται να κλιμακώσει σημαντικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.  Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέχρι και το 2013  θα καλύπτει, μεταξύ άλλων, τους σιδηροδρόμους, τα αεροδρόμια, το ταχυδρομείο, τις εταιρίες παροχής ύδατος, τα λιμάνια, τις κρατικές τράπεζες και τις εταιρίες τυχερών παιγνίων. 

  Θα χρησιμοποιήσει ως σημείο εκκίνησης τα σχέδια αναδιάρθρωσης των δημόσιων επιχειρήσεων (τα οποία θα προσδιορίζουν τα νομικά πρόσωπα και φορείς για αποκρατικοποίηση). 

  Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα γίνει μία καταγραφή των εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτίμησης της εμπορικής αξίας ανά περίπτωση. Μέχρι το τέλος του έτους θα επεκταθεί η  καταγραφή και σε άλλα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν προοπτική εμπορικής εκμετάλλευσης. Το σχέδιο θα στοχεύει σε έσοδα περίπου 15 δις ευρώ έως το τέλος του προγράμματος (2013)  και αναμένουμε ο ρυθμός αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης ακινήτων του δημοσίου να εντατικοποιηθεί στα επόμενα χρόνια. 

  Θα παρέχει ένα τριμηνιαίο και εξαμηνιαίο χρονοδιάγραμμα για συναλλαγές που προγραμματίζονται ένα έτος και δύο έτη μετά αντιστοίχως. Μία αρχική μορφή του σχεδίου θα συνταχθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου και το τελικό σχέδιο θα υιοθετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι το τέλος Ιουλίου.
   
  Στο τέλος Ιουνίου, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα πρώτο χαρτοφυλάκιο σημαντικών ακινήτων. Ένα δεύτερο χαρτοφυλάκιο θα δημιουργηθεί μετά την καταγραφή στο τέλος του 2011. Τα χαρτοφυλάκια αυτά θα καταστούν διαθέσιμα για επενδύσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος του σχεδίου. Η κυβέρνηση θα προσλάβει μέχρι το τέλος Μαρτίου εξωτερικούς οικονομικούς συμβούλους για τον σχηματισμό αυτών των χαρτοφυλακίων και για το σχεδιασμό των σχετικών συναλλαγών. 

  Επίσης, η κυβέρνηση θα συστήσει Γενική Γραμματεία Ακίνητης Περιουσίας στο Υπουργείο Οικονομικών καθώς και κατάλληλα ειδικά επενδυτικά σχήματα για να βελτιώσει το συντονισμό και να επιταχύνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

  * Ιδιωτικές Τράπεζες.  Η κυβέρνηση θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για επέκταση εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε μή καλυμένα τραπεζικά ομόλογα εως το τέλος Μαρτίου. Η επέκταση θα αντιστοιχεί σε ποσό 30 δις ευρώ και το πλαίσιο εγγυήσεων θα υπόκειται σε έγκριση από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από τις τράπεζες να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν σχέδια για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης.   Τα σχέδια θα απαρτίζονται από μέτρα εξειδικευμένα για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, και σχετίζονται, παραδείγματος χάριν, με το μέγεθος και την σύνθεση των ισολογισμών, την κεφαλαιακή δομή και την λειτουργική αποτελεσματικότητα. Προσχέδια θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Απριλίου.

  Η Τράπεζα της Ελλάδος και η ΕΚΤ, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το ΔΝΤ θα εκτιμήσουν την επάρκεια αυτών των σχεδίων, που θα γίνει έως το τέλος Μαϊου του 2011.

  * Κρατικές τράπεζες: Για την ΑΤΕ, ο έλεγχος του χαρτοφυλακίου των δανείων, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από έναν υψηλού κύρους διεθνή λογιστικό οίκο, επιβεβαίωσε την ύπαρξη κεφαλαιακής ανάγκης της τάξεως των 300 έως 400 εκατομμυρίων ευρώ. Το ακριβές μέγεθος της κεφαλαιακής αύξησης θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2011, βασιζόμενο επιπλέον σε αξιολόγηση από την Τράπεζα της Ελλάδος.

  Η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει τον μεγαλύτερο όγκο των κεφαλαιακών αναγκών της ΑΤΕ βασιζόμενη στα πλεονάζοντα αποθεματικά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Προχωρά στο διαχωρισμό των εμπορικών δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι το τέλος Μαρτίου. 

  Επίσης λαμβάνει μέτρα για την άρση των εμποδίων που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση των κρατικών τραπεζών, και μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2011 θα καταθέσουμε νομοθετικές αλλαγές οι οποίες θα θέσουν όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους υπό το ίδιο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από τον τύπο ιδιοκτησίας της τράπεζας. 

  * Εργασιακό: Η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρακολουθεί στενά το δικαίωμα των κοινωνικών εταίρων σε επίπεδο επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν τις ειδικές συμφωνίες σε επίπεδο επιχειρήσεων. Θα τροποποιήσει τη νομοθεσία μέχρι το τέλος Ιουλίου εάν αποδειχθεί αναγκαίο για να στηρίξει μεγαλύτερη μισθοδοτική ευελιξία σε επίπεδο επιχειρήσεων. 
  * Κλειστά επαγγέλματα. Το Υπουργείο Οικονομικών θα συντάξει έκθεση αξιολόγησης της υλοποίησης του νόμου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2011. Θα απευθύνει εγκύκλιο στα αρμόδια Υπουργεία ώστε να καταγραφούν τα επαγγέλματα τα οποία υπόκεινται στις αρχές της απελευθέρωσης και θα ζητά από τα Υπουργεία να λάβουν όλα τα αναγκαία διοικητικά μέτρα για να εφαρμοσθεί ο νόμος εντός 4 μηνών.

  Επίσης  υπό εκπόνηση παραμένουν εκθέσεις με τις οποίες αναλύονται οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου και επίσης η δυνητική τους συνεισφορά στην απασχόληση, την ανάπτυξη και τον αποπληθωρισμό. Προωθείται και  η απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας.

  * Ανταγωνισμός.  Νομοθετική τροποποίηση για την άρση των διοικητικών εμποδίων για τις εξαγωγές μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και νομοθεσία μέχρι το τέλος Μαρτίου για την σύσταση Ενιαίας Αρχής Προμηθειών του Δημοσίου με την αποστολή να παρέχει γνώμη για νομοσχέδια που αφορούν τις προμήθειες του δημοσίου, να συντάσσει τυποποιημένα τεύχη διαγωνισμών δεσμευτικής φύσεως και να επιτελεί λειτουργίες αποτελεσματικού ελέγχου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων